To dokumentartalenter vinder IDFA-priser

IDFA. Simon Lereng Wilmonts 'The Distant Barking of Dogs' vandt for bedste film af et nyt talent, mens Trine Laiers første spil 'Yderst hemmeligt' blev hædret for bedste interaktive fortælling ved onsdagens prisoverrækkelse på den store dokumentarfestival IDFA i Amsterdam.

The Distant-Barking-of-Dogs_Simon Lereng Wilmont

Simon Lereng Wilmonts "The Distant Barking of Dogs" om tiårige Oleg i Østukraine vinder talentpris på IDFA Festivalen i Amsterdam. Foto: Final Cut for Real

Onsdag blev vinderne ved verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA i Amsterdam, hyldet ved en prisuddeling, og her var der fornem hæder til to danske dokumentarskabere. 

Instruktør Simon Lereng Wilmont vandt med sin film 'The Distant Barking of Dogs' konkurrencen for nye talenter, Competition for First Appearance, mens Trine Laier modtog prisen for bedste interaktive fortælling med sit spil 'Yderst hemmeligt' i konkurrencen Digital Storytelling.

I alt tolv danske film, heraf fire i konkurrence, var inviteret til årets IDFA, der løber frem til søndag den 26. november. Læs nyhed Jørgen Leth og danske dokumentarer til IDFA.

oleg yarik in water

"Fascinerende karakterers sårbare liv"

'The Distant Barking of Dogs', der tegner et portræt af tiårige Oleg og hans hverdag med bedstemoren i det krigshærgede Østukraine, fik disse ord med på vejen af juryen:

"Fascinerende karakterers sårbare liv på kanten af ​​en krigszone. Vi var på et sted, hvor de fleste af os aldrig ville vove os hen, medmindre filmskaberen inviterede os. Naturlige scener fortæller om et hjertevarmt bånd mellem en bedstemor og hendes børnebørn. Karaktererne betror os og udfolder disse øjeblikke. Håndværket går op i en højere enhed i denne film, og det er ikke en nem opgave."

Simon Lereng Wilmont blev uddannet som dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2009. Han har senest instrueret to film om børn i elitesport, 'Chikara – Sumobryderens søn' (2013) og 'Fægtemesteren' (2014), der begge var udtaget til IDFA. 

'The Distant Barking of Dogs' er produceret af Monica Hellström for Final Cut for Real med støtte fra Det Danske Filminstitut. En dansk premieredato er endnu ikke fastsat. 

Det er andet år i træk, at IDFAs pris til en debuterende instruktør går til en dansk film. Sidste år løb Sine Skibsholt med hæderen for sin skildring af et ægtepar i krise efter mandens blodprop, 'Dem vi var'. 

Læs interview med Simon Lereng Wilmont (på engelsk) Childhood in the Shadow of War

yderst_hemmeligt

"Fremkaldte et stort smil" 

I 'Yderst hemmeligt' dykker spilinstruktør Trine Laier ned i sine forældres fortid som hemmelige agenter under den kolde krig. Det dokumentariske spilformat, der involverer spilleren i en legende efterforskningsproces, udløste følgende motivation fra IDFA-juryen:

"Projektet fremkaldte et stort smil hos alle tre jurymedlemmer. Vi elsker tonen, den visuelle stil og samspillet (...) Den platform, som skaberne har valgt, føltes helt perfekte til denne særlige historie: Sammen med hovedpersonen dykker vi ind i hendes fars hemmelige historie og samler puslespillet undervejs."

'Yderst hemmeligt' udspringer af Trine Laiers afgangsprojekt fra Den Danske Filmskoles animationslinje i 2012 og er resultatet af en fortsat udvikling af både historien og formatet. Spillet har allerede vundet priser på internationale spilfestivaler – i 2016 ved A MAZE i Berlin og i 2017 ved IndieCade i Los Angeles.

Spillet er produceret af Lise Saxtrup for Klassefilm, og det er skabt med støtte fra Det Danske Filminstituts Spilordning. Det forventes udgivet i starten af 2018.

Læs interview med Trine Laier Jagten på det menneskelige i det mekaniske

Simon-LW-og-Trine-L-i-IDFA
De danske prisvindere på scenen i Amsterdam: Simon Lereng Wilmont og Trine Laier med sine "øjne" fra spillet samt producer Lise Saxtrup.

Mere om IDFA 2017 

'The Other Side of Everything' af Mila Turajlic vandt IDFAs hovedpris for bedste dokumentar i spillefilmlængde. Se alle prisvindere på idfa.nl.

IDFA

IDFA, der så dagens lys i 1988, står for International Documentary Film Festival Amsterdam.

Årets festival løber fra 15. til 26. november og rummer et filmprogram med i alt 312 titler fra hele verden. 

Festivalens hovedkonkurrence er IDFA Competition for Feature-Length Documentary, der viser dokumentarfilm på over 60 minutter. 

Siden 2001 er det blevet til i alt 13 priser til dansk film. 

Se oversigt over danske film på IDFA

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412