Kina og Danmark indgår filmaftale

FILMAFTALE. Som det første nordiske land underskriver Danmark en koproduktionsaftale med Kina. Det sker onsdag i Beijing i forbindelse med statsminister Lars Løkke Rasmussens officielle besøg i landet.

Som det første nordiske land indgår den danske regering netop nu en koproduktionsaftale for filmområdet med Kina.

En koproduktionsaftale mellem to nationer giver filmproducenter mulighed for at få adgang til national filmstøtte samt biografmarkedet i de pågældende lande.

Fakta

Kina har i dag 15 internationale koproduktionsaftaler vedrørende film samt 1 vedrørende tv.

Danmark koproducerer ofte med europæiske lande under konventionen European Convention on Cinematographic Co-production. Derudover har Danmark kun aftaler med New Zealand, Canada og Frankrig (som ikke har underskrevet den nævnte konvention).

Den dansk-kinesiske koproduktionsaftale betyder, at en kinesisk film kan søge støtte hos Det Danske Filminstitut, og at danske film, som bliver koproduceret med Kina, ikke underlægges den kinesiske importkvote på maksimalt 38 udenlandske film om året, men bliver sidestillet med kinesiske film og dermed får samme adgang til det store kinesiske filmmarked.

Aftalen er forhandlet mellem det kinesiske SAPPRFT (State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television) og Det Danske Filminstitut, og det er Henrik Bo Nielsen, administrerende direktør for Filminstituttet, der onsdag den 3. maj underskriver aftalen under en ceremoni i Folkets Store Hal i Bejing. Henrik Bo Nielsen siger om samarbejdet:

"Aftalen kan blive vigtig for begge parter, både økonomisk og kulturelt. Med en koproduktionsaftale bliver det lettere for danske selskaber at få adgang til det enorme kinesiske biografmarked, hvor selv små danske film kan nå et ganske stort publikum. Det er en aftale, som DFI's internationale afdeling har arbejdet på i lang tid, og vi er sikre på, at de danske selskaber vil evne at bruge mulighederne. Også kulturelt er der noget at hente. De møder, der finder sted, når vi udveksler og samarbejder om kunst og kultur, er både inspirerende og nødvendige for gensidig forståelse og gode relationer på tværs af landegrænser."

Skammerens datter gennem nåleøjet

Flere danske filmaktører har allerede i dag samarbejder med Kina. TrustNordisk og Copenhagen Bombay har udviklingsprojekter i gang, distributionsselskabet LevelK har åbnet kontor i Hongkong, og Bille August har netop færdiggjort en kinesisk spillefilm om 2. verdenskrig med titlen "The Chinese Widow".

Det er desuden netop offentliggjort, at den danske spillefilm "Skammerens datter", baseret på Lene Kaaberbøls roman og instrueret af Kenneth Kainz, har opnået at komme igennem nåleøjet i Kina, hvor kvotesystemet kun tillader 38 udenlandske film at få premiere i de kinesiske biografer. Det er kun sket én gang tidligere, nemlig med Kasper Barfoeds "Kandidaten" fra 2008.

Tags: