Brødrene Avaz vil være danmarksmestre i film

INTERVIEW. Brødrene Mehdi, Misam og Milad Avaz kommer med høj fart og store drømme. Nu er de tre nye talenter efter eget udsagn klar med deres afgangseksamen i dansk film – debutfilmen "Mens vi lever", der er i biograferne fra den 26. oktober.

"Folk skal gå ud af biografen og ringe til dem, de elsker, og sige, at de elsker dem. Og det er der faktisk mange, der gør," fortæller filminstruktør Mehdi Avaz om succeskriteriet for sin første spillefilm "Mens vi lever".

"Vil vil lave film, som vi selv elsker. Hvis vi får gåsehud eller griner og græder, så gør folk i biografen det også"

"Med dét nåede vi målet," tilføjer hans lillebror, Milad Avaz. "Så er alt andet ligesom bonusmateriale."

Det er Milad, der har skrevet manuskriptet til "Mens vi lever" efter idé af storebroren Mehdi. Den virkelige historie om en tragisk ulykke efterfulgt af den overvældende følelse af sorg har instruktøren haft tæt inde på livet i mange år. 

Efter at være flyttet til Los Angeles for at forsøge sig som filmskaber i det amerikanske begyndte Mehdi Avaz at arbejde på et manuskript, som lillebroren siden overtog. Senere kom også den tredje bror, Misam Avaz, til som producer.

De tre brødre lægger ikke skjul på, at det er de helt store følelser, der er i centrum, når de stiller sig bag kameraet. Med en klar ambition om at nå ind til det, der definerer os som mennesker, forkaster brødrene snævre idéer som køn, race, baggrund og social arv.

"Inden du overhovedet har lært at sige et ord, har du lært at grine og græde. Det er den basale menneskelighed, vi gerne vil ind til gennem vores film," forklarer Milad Avaz.

Film for folket

Allerede ved dette års filmfestival i Cannes gjorde brødrene Avaz sig bemærket med "Mens vi lever". Filmen modtog stor ros fra presse såvel som internationale købere, og herhjemme er den blevet beskrevet som en ”sjældent selvsikker dansk debut” af Soundvenue.

Filmen følger fire mennesker, hvis skæbner flettes ind i hinanden efter en fatal ulykke, og er henlagt til brødrenes barndomshjem i det nordsjællandske. Vinderopskriften har ifølge Mehdi Avaz været lidt af James Camerons fortællestil tilsat Steven Spielbergs visuelle tæft med et drys af Martin Scorseses særlige evne til at instruere sine skuespillere.

”Vi havde en vision og drøm om at lave en spillefilm, som skulle være vores afgangseksamen i dansk film. Vi har en helt klar mission om at blive danmarksmestre i film og derefter at blive verdensmestre og vinde en Oscar,” fortæller Mehdi Avaz.

Det er dog hverken priserne eller anerkendelsen, der sætter retningen for brødrenes projekt.

”Vi vil lave film, som vi selv elsker. Hvis vi får gåsehud eller griner og græder, så gør folk i biografen det også. Vi laver film for folket,” understreger Mehdi Avaz, der har boet i Danmark, siden han med sine brødre og mor rejste fra Iran i 1992.

Med 180 i timen

Som filmskabere er brødrene ikke kun nye talenter, de er også selvlærte. Mehdi har en baggrund som fotograf og senere musik- og reklameinstruktør, mens Milad kommer med en cand.merc. fra Copenhagen Business School og Misam fra en karriere som erhvervsleder. I dag ejer de sammen produktionsselskabet Rocket Road Pictures. Ud over ”Mens vi lever” har selskabet allerede flere projekter i støbeskeen, som skal blive til virkelighed gennem en helt specifik forretningsmodel.

”Vores strategi er i udviklingsfasen at være tro mod det kunstneriske og i afviklingsfasen at være tro mod forretningsfundamentet for at lave et produkt. På den måde laver vi højkvalitetsindhold til den minimale pris, det kan koste,” forklarer Milad Avaz, der takket være sin uddannelse fra CBS er meget tryg ved forretningsaspektet ved at lave film.

”Så selv hvis folk mener, at vi kan få tyve millioner til en film, skal den ikke koste mere end ti, hvis det er det, vi mener, den kan koste,” siger Milad Avaz.

I tilfældet med ”Mens vi lever” har budgettet været endnu strammere. Filmen er produceret for to millioner kroner uden om de sædvanlige støtteordninger, men har alligevel formået at få tilknyttet etablerede navne som Sebastian Jessen, Nicolas Bro og Charlotte Munck. Derudover leverer ingen anden end Bent Fabricius Bjerre filmens musikalske tema.

”Jeg har været rundt i landet med min hat og samle mønter,” fortæller Mehdi Avaz, der ud over penge fra Rådet for Sikker Trafik og Gribskov Kommune finansierede filmen med støtte fra private investorer.

”Men folk har helt ærligt smidt penge i Mehdi og ikke i en film,” indskyder Milad Avaz. Det har været mennesker, Mehdi har haft i sit liv, og alle, der kender Mehdi, ved også godt, at det er en maskine, der kører med 180 i timen, og har du chancen for at hoppe på, er det en fantastisk mulighed.”

Amerikansk forbillede

En del af den ros, brødrene Avaz modtager for deres debutfilm, går på det faktum, at man ikke kan se, den er lavet på et lille budget. Stilmæssigt har det været et forsøg på at forene den visuelt storslåede stil, man kender fra især Hollywood-film, med det bedste fra dansk film, fortæller Mehdi Avaz.

”Forestil dig, hvor fantastisk det ville være, hvis den måde, danske skuespillere spiller på, og den underspillede måde, vi fortæller danske historier på, var understøttet af en kæmpe visuel maskine,” siger Mehdi Avaz og giver som eksempel en scene fra ”Mens vi lever”, hvor kameraet i et bemærkelsesværdigt one-take glider rundt mellem karaktererne.

”Det er alt sammen styret af fortællingen,” tilføjer Milad Avaz. ”Det er ikke bare os, der siger: ’Se, hvad vi kan.’ Det er: ’Den her scene er nødt til at være skudt sådan her, fordi det er den bedste måde at give den information på.'"

”Jeg tror, det er sådan, vi differentierer os. Vi gør det på vores måde, og det er en satsning, men det fungerer,” siger Misam Avaz.

Ny bølge i dansk film

De tre brødre lægger ikke skjul på, at det har været en udfordring at lave en film uden om det etablerede system og offentlige støttesystemer. Men de håber, at de med deres succes kan ruske op i dansk film.

”Jeg tror, at når den her film har været ude, så er der nogle andre, der vågner op over for det nye rå talent. Der er alle mulige på vej nu, som er en del af den her guerilla filmmaking,” siger Milad Avaz og fremhæver blandt andet instruktør Christian Tafdrup, der snart er aktuel med sin anden spillefilm ”En frygtelig kvinde”, og Kasper Rune Larsen, der på dette års CPH PIX debuterede med filmen ”Danmark”.

”Det er en ny bølge, der er på vej ind nu. Og forhåbentlig er det sådan, at folk tænker: ’Okay, vi bliver nødt til lige at være med her.’ På den måde åbner muligheder og døre sig for det nye kuld,” siger Milad Avaz.

Kommende Oscar-vindere

Med drømmen om ”Mens vi lever” så godt som opfyldt er Milad, Misam og Milad Avaz allerede i gang med deres næste projekter. For at imødekomme et ønske om hurtigt at gøre Rocket Road Pictures til et stort, solidt produktionsselskab løber brødrene i udviklingsfasen med hver deres projekt, så de kan få flere ting til at ske på én gang. I afviklingsfasen indtager de deres sædvanlige roller som instruktør, manuskriptforfatter og producer.

Ud over en tv-serie med arbejdstitlen "Grow", der netop har fået udviklingsstøtte fra Public Service Puljen, fortsætter brødrene familietemaet med et spillefilmprojekt, som handler om fædres rettigheder i Danmark.

”Den vil vi gerne vinde en Oscar for,” siger Mehdi Avaz.

”Den vinder vi en Oscar for,” retter Milad Avaz sin storebror.

På et tidspunkt skal brødrenes produktionsselskab også have vokset sig så stort, at de kan tage en million ud om året og hjælpe spirende instruktører, producere og manuskriptforfattere.

”Vores drøm er ikke bare at lave et par film. Vi vil hjælpe mennesker på vej og skabe en masse forskellige projekter,” siger Milad Avaz og afslører, at brødrene også arbejder på en amerikansk film – et mor-datter-drama – som de håber at filme til næste år.

Det betyder dog ikke, at dansk film står til at miste de nye talenter.

"Vi bliver aldrig færdige med Danmark," understreger Milad Avaz. "Vi laver de fortællinger, vi gerne vil lave. Nu er det sådan, at den næste handler om fædres rettigheder i Danmark, så det er selvfølgelig en dansk film, og den næste igen handler om kunstverdenen i USA. Derfor skal den afvikles der. Vi tager hen, hvor udfordringen er."

 


"Mens vi lever" er i biograferne fra 26. oktober. Filmen er produceret af Sara Victoria Bjerre Pedersen, Milad Avaz og Misam Avaz for Rocket Road Pictures med distribution af SF Studios. Filmen har modtaget lanceringsstøtte af Det Danske Filminstitut.