To danske debutanter udvalgt til Sundance

FESTIVAL. Gustav Möllers 'Den skyldige' og Isabella Eklöfs 'Holiday' får begge en fornem verdenspremiere på den amerikanske Sundance Filmfestival i januar. De to debutspillefilm er udtaget til festivalens konkurrence for nye internationale stemmer som to ud af tolv titler udvalgt fra hele verden. Det er første gang, at hele to danske film deltager i konkurrencen.

Når næste udgave af den prestigefyldte Sundance Filmfestival i bjergbyen Park City i Utah slår dørene op i januar, er dansk film fornemt repræsenteret med hele to titler, begge debutspillefilm. Onsdag blev det nemlig offentliggjort, at Gustav Möllers 'Den skyldige' med Jakob Cedergren i en nøglerolle og Isabella Eklöfs 'Holiday' med Victoria Carmen Sonne og Lai Yde i front er inviteret til festivalen, der løber fra 18. til 28. januar.

De to debutspillefilm får verdenspremiere på festivalen. Her deltager de i konkurrencen for internationale spillefilm, World Cinema Dramatic Competition, der har fokus på nye talenter med en original signatur. I alt tolv titler er med i dysten, og i år er første gang siden konkurrencens oprettelse i 2005, at to danske titler er med i kapløbet på samme tid.

Sundance Filmfestivalen, der løb af stablen første gang i 1985, er grundlagt på stifteren Robert Redfords ambition om at fremme banebrydende filmfortællinger. Festivalen anses i dag for at være et af de vigtigste udstillingsvinduer for europæisk filmkunst over for det nordamerikanske marked.

"Herhjemme summer det lige nu af nye talenter med stærke visioner for deres film, hvilket både 'Den skyldige' og 'Holiday' er oplagte eksempler på. Det er en cadeau til dansk film, at to så skarpe og kompromisløse spillefilmdebuter er sluppet igennem nåleøjet til en af verdens mest respekterede festivaler," siger Claus Ladegaard, konstitueret direktør for Det Danske Filminstitut.

Den skyldige

I Gustav Möllers psykologiske thriller 'Den skyldige' spiller Jakob Cedergren politibetjenten Asger Holm, der besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde. Da forbindelsen pludselig bliver afbrudt, starter en nervepirrende jagt på kvinden og hendes kidnapper. Med telefonen som eneste redskab kæmper Asger imod tiden for at redde kvinden. Men snart viser det sig, at forbrydelsen er større, end Asger først troede.

"Min ambition har været at lave en rigtig stærk genrefilm, men i stedet for biljagter og eksplosioner har jeg udelukkende fokuseret på hovedkarakterens psykologi, filmens dialog og på at udfordre publikums forestillingsevner," siger Gustav Möller.

Gustav Möller har skrevet manuskriptet sammen med Emil Nygaard Albertsen, og filmen er produceret af Lina Flint for Spring, der er Nordisk Films enhed for talentudvikling.

Instruktør, manuskriptforfatter og producer dimitterede alle tre fra Den Danske Filmskole i 2015 med afgangsfilmen 'I mørke'. Det gjorde de sammen med fotograf Jasper J. Spanning og klipper Carla Luffe, som også er en del af det kreative hold bag 'Den skyldige'.

'Den skyldige' er produceret med støtte fra Det Danske Filminstituts talentordning New Danish Screen. Filmen får dansk premiere den 14. juni som en del af Biografklub Danmarks program.

Holiday-pressestill
'Holiday' af Isabella Eklöf. Foto: Jonas Lodahl

Holiday

Saschas historie i Isabella Eklöfs 'Holiday' er den gamle fortælling om en kvindes valg imellem den rige, magtfulde mand og den unge, uskyldige dreng. Michael og hans gangsterslæng hænger ud i hans luksusvilla ved den tyrkiske riviera. Sascha er hans elskerinde, måske en skønne dag hans kæreste – eller endda hustru. Et liv i luksus og idyl for evigt. Hver dag med Michael er som en fantasi; fester og dyre gaver, gourmetrestauranter og designerstoffer – men selvfølgelig også psykisk og fysisk vold og kriminalitet. Så da Sascha møder Thomas, den unge, charmerende sømand, føler hun sig splittet. Han er ukompliceret og sød. Kan han give hende et mere hæderligt og autentisk liv?

"Jeg interesserer mig altid for det oversete perspektiv. I det her tilfælde gangsterkæresten, som både drager nytte af goderne fra og skal lide konsekvenserne af et system, hun i sidste ende ikke selv har bestemt reglerne for," siger Isabella Eklöf.

Victoria Carmen Sonne, der spiller Sascha, har trods sin unge alder allerede medvirket i en lang række spillefilm, blandt andet i Rasmus Heisterbergs 'I blodet' og Hlynur Pálmasons 'Vinterbrødre'. Lai Yde ses i rollen som Michael, mens Thomas spilles af den hollandske skuespiller Thijs Römer.

Isabella Eklöf har skrevet manuskriptet sammen med forfatter Johanne Algren. Filmen er produceret af Apparatur ved David B. Sørensen, dimittend fra den alternative filmskole Super16 i 2010. Fotograf Nadim Carlsen tog afgang fra Den Danske Filmskole samme år som Eklöf, i 2011, med deres fælles film 'Noter fra kælderen'. Klipper Olivia Neergaard-Holm er uddannet fra Filmskolens 2013-årgang.

'Holiday' har modtaget støtte fra Det Danske Filminstituts konsulentordning. Dansk premiere er endnu ikke fastlagt.

Mere om Sundance og dansk film

Sundance Filmfestivalen melder ud om de resterende film i programmet i løbet af de kommende uger. Se mere på sundance.org.

Dansk film har tidligere vundet to priser i World Cinema Dramatic Competition, der kørte første gang i 2005. Det år modtog Susanne Bier publikumsprisen for 'Brødre'. Senest, i 2012, vandt Mads Matthiesen for bedste instruktør med '10 timer til paradis'.

I 2016 var Martin Zandvliets 'Under sandet' inviteret til serien Spotlight uden for konkurrence, og ved den seneste festival i januar vandt Feras Fayyads 'De sidste mænd i Aleppo' hovedprisen i kategorien for internationale dokumentarfilm.

Se oversigt over danske film på Sundance over årene