DOX TEMA 2009: I virkelighedens tjeneste

November måned står i dokumentarfilmens tegn. Først 10 dage med CPH:DOX's massive opbud af film, koncerter, seminarer og events. Og fra 19. til 29. november fortsætter festen i Amsterdam, hvor 11 danske dokumentarfilm er udvalgt til den internationale filmfestival IDFA.

Mumbai

Mumbai Disconnected (screengrab)

Det Danske Filminstitut har i anledning af CPH:DOX og IDFA udgivet det engelsksprogede magasin FILM#67 og webmagasinet FILM#Special med trailers og introduktioner til danske dokumentarfilm på IDFA.

Her i DOX temaet kan du finde en række interviews på dansk med aktuelle danske dokumentarfilmfolk.

Fra Haifa til Nørrebro / DOX TEMA

Fra Haifa til Nørrebro / DOX TEMA

INTERVIEW. Hver gang Omar Shargawi som dreng spurgte ind til sin palæstinensiske fars historie og familiens flugt fra Palæstina i 1948, lukkede faren af. Siden blev Omar Shargawi filminstruktør, og han besluttede sig for at få sin far til at fortælle sin historie i en dokumentarfilm. Tilblivelsen af "Fra Haifa til Nørrebro" blev en terapeutisk proces, hvor instruktøren også udforskede sine egne rødder og baggrund.

Opfindelsen af et portræt / DOX TEMA

Opfindelsen af et portræt / DOX TEMA

INTERVIEW. Det var en stor interesse for japansk kultur, som ved et tilfælde ledte instruktør Kaspar Astrup Schröder til opfinderen Dr. NakaMats. Det blev et enestående møde med en excentrisk mand, som efter eget udsagn ejer over 3400 patenter og planlægger et sidste scoop: at blive 144 år. Filmen om Dr. NakaMats er fortalt med tungen i kinden, så man aldrig er helt klar over, hvem der egentlig iscenesætter historien; instruktøren eller opfinderen … Eva Novrup Redvall har talt med den første.

Fra observationer til konstruktioner / DOX TEMA

Fra observationer til konstruktioner / DOX TEMA

INTERVIEW. Dokumentarfilm må gerne iscenesætte virkeligheden, for der vil altid være tale om en personlig tolkning af virkeligheden. Det mener den prisbelønnede fiktionsinstruktør Birgitte Stærmose, som med sin første dokumentarfilm "Ønskebørn" lader albanske gadebørn i Kosovo fremsige monologer om deres fælles liv og erindringer i stemningsladede locations.

På dannelsesrejse til rockhimlen / DOX TEMA

På dannelsesrejse til rockhimlen / DOX TEMA

Vi er med hele vejen. Fra de drager på Tysklandsturné med studenterfester i blodet og tømmermænd i panden, til de pakker guitartaskerne og forstærkerne sammen og skifter København ud med Berlin. Dokumentarfilmen "Stages" er et unikt portræt af rockbandet Dúné og de to år, der forvandlede dem fra teenagere til rockstjerner. FILMupdate har talt med filmens instruktør.

Ramt af livet / DOX TEMA

Ramt af livet / DOX TEMA

INTERVIEW. Andreas Koefoed følger i sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, "Alberts vinter" den 8-årige Albert, som har det svært, fordi hans mor er syg. Instruktøren ønsker at undersøge de punkter i livet, hvor man for første gang møder modstand, bliver rystet og chokeret, men også vokser.

Radioaktive kroppe / DOX TEMA

Radioaktive kroppe / DOX TEMA

INTERVIEW. Alle mennesker har hørt om Tjernobyl, men ingen har hørt om katastrofen i Chelyabinsk, selvom strålingen har været tyve gange højere og stadigvæk er en trussel mod vores jord og have. Det laver instruktøren Boris Bertram om på med sin film "Tankograd" om en gruppe unge dansere, der lever i den russiske by, som har været ude for en af største miljøkatastrofer i det 20. århundrede.

Gå bananas! / DOX TEMA

Gå bananas! / DOX TEMA

Følg den lille mands kamp mod bananindustrien i "Bananas!" og mæsk dig i Fairtrade bananlækkerier torsdag den 12. november kl. 19.00 i Grand.

Metode, præcision, stringens / DOX TEMA

Metode, præcision, stringens / DOX TEMA

Dokumentarfilmen skal undergrave vores virkelighedsforståelse. Og det skal den gøre ved at insistere på at give sin egen version af virkeligheden. Det siger Filminstituttets konsulent for kort- og dokumentarfilm, Jesper Jack, der også vil have dokumentarfolket til at tænke i billeder og stemninger og ikke kun i temaer. FILMupdate har talt med Jesper Jack i anledning af CPH:DOX og den internationale dokumentarfilmfestival i Amsterdam.

Kroppen som skulptur / DOX TEMA

Kroppen som skulptur / DOX TEMA

Det handler om kroppen, og hvad mennesker kan gøre ved deres egen krop. Den internationalt anerkendte stillfotograf Joachim Ladefoged tager springet til levende billeder som instruktør af filmen "Mirror" om bodybuildere – et hyperæstetisk, ordløst, 10 minutter langt billedepos i slowmotion.

Adolf Hitler-rap og japanske bikinipiger / DOX TEMA

Adolf Hitler-rap og japanske bikinipiger / DOX TEMA

Pumpehuset var proppet til randen, da titlen som vj-verdensmester i YouTube-battle blev uddelt.

Berlusconisme og videokrati / DOX TEMA

Berlusconisme og videokrati / DOX TEMA

Erik Gandinis dansk koproducerede "Videocracy" er en dokumentarfilm om den italienske tv-kultur, de mennesker, den skaber, og den ny politiske orden, den baner vej for.

CPH:DOX 2009 priser

CPH:DOX 2009 priser

Harmony Korines "Trashhumpers" vandt DOX:AWARD, og prisen for den bedste danske dokumentarfilm, Danish Dox Award, gik til Andreas Koefoeds "Alberts vinter".

Brødre på jagt efter lyset / IDFA TEMA

Brødre på jagt efter lyset / IDFA TEMA

INTERVIEW. I Kristoffer Kiørboes afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, "Nordlys" rejser de to brødre Simon og Samuel ud for at finde nordlyset, sig selv og hinanden. Samuel er hjerneskadet, og Simon kæmper med valget mellem at prioritere sig selv eller sin storebror.

Et liv i cyberspace / IDFA TEMA

Et liv i cyberspace / IDFA TEMA

INTERVIEW. Miri har isoleret sig i den virkelige verden, men deler generøst ud af tanker og billeder på sin internetblog. I sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, "Book of Miri", undersøger Katrine Philp behovet for selviscenesættelse.

Tre danske IDFA-nomineringer

Tre danske IDFA-nomineringer

Gode chancer for priser til danske film i Amsterdam.

FILM #67


FILM#Special

Special_IDFA09_210b

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412