Dokumentarklubber

På en række folkebiblioteker og i kulturhuse rundt om i landet findes der dokumentarklubber. Her mødes folk for at se film sammen og tale om dem bagefter.  Klubberne medvirker til at sætte fokus på dokumentarfilm som filmoplevelser og styrker debatkulturen og det sociale samvær mellem mennesker.

aiweiwei

Den danske dokumentarfilm "Ai Weiwei - the fake case" handler om ytringsfrihed i Kina.

Blandt de folkebiblioteker der viser dokumentarfilm, er der store forskelle på omfanget og karakteren af aktiviteterne. Nogle steder satses der på mindre dokumentarklubber, med en biblioteksansat som drivkraft eller med brugerne som planlæggere. Andre steder afholdes der lidt større publikumsarrangementer med oplægsholder og debat, enten som programrækker for en halvsæson ad gangen eller som enkeltstående events.

Oversigt over dokumentarklubber og aktiviteter.

Nemt at komme igang
Uanset hvordan man vælger at drive en dokumentarklub, kræver det ikke de store faciliteter. De grundliggende forudsætninger er blot, at biblioteket har et abonnement på Filmstriben ’På biblioteket’, en pc med netadgang, et egnet rum, en god skærm og eventuelt en projektor afhængig af publikumsinteressen. 

Film og temaer
Der er nok film at vælge imellem for dokumentarklubberne. På Filmstriben ’På biblioteket’ ligger over 1.600 kort- og dokumentarfilm som DFI har givet bibliotekerne mulighed for at streame til publikum, og der kommer løbende nye film til. 

For at inspirere til valg af film og til efterfølgende debat eller dialog, udarbejder DFI temaer som kan bruges i programlægningen. Se oversigten over temaer

Oplægsholdere, dialog og debat
En dokumentarfilmklub er en spændende aktivitet på bibliotekerne, der styrker bibliotekets identitet som et mødested for folk. Med filmene som omdrejningspunkt kan folk dele filmoplevelser med andre og udveksle synspunkter og erfaringer om alt fra de store globale problematikker til de nære og personlige temaer. Udover de emner som filmene omhandler, er det også væsentligt, at man i dokumentarfilmklubben kan være i dialog om oplevelsen af den enkelte film som værk.

Mange biblioteker har gode erfaringer med at finde en lokal vinkel på de emner som filmene tager op. Det kan være lokale oplægsholdere som har speciel viden og erfaringer om filmens emne, lokale filmfolk, inddragelse af lokale interessegrupper, foreninger, lokalpolitikere m.v.

KONTAKT
Vil du høre om andres erfaringer med at oprette og drive en dokumentarklub, kan du kontakte én af de eksisterende klubber.

Du er også meget velkommen til at henvende dig til:
Bibliotekskonsulent Carsten Olsen, DFI
Mail: carsteno / Tlf.: 25371388.

Kontakt

Carsten Olsen
Redaktør og bibliotekskonsulent, Born & Unge
Tlf. +45 2537 1388
carsteno@dfi.dk

Telefon: +45 2537 1388
E-mail: carsteno@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412