Drømmen om Danmark

Dokumentaren ”Drømmen om Danmark” portrætterer den unge mand Wasiullah, som efter tre år på et dansk asylcenter får afslag på sin asylansøgning og må forlade landet. Filmens instruktør Michael Graversen har fulgt Wasiullah over en lang periode både i Danmark og sidenhen i udlandet, hvor livet på samfundets skyggeside tærer hårdt. Filmen indgår i temaet ” Velkommen i Europa? – Film om asylsøgere og flygtninge” og kan vises på Filmstriben.

I dokumentaren ”Drømmen om Danmark” går filminstruktør Michael Graversen tæt på den unge mand Wasiullah liv. Wasiullah kom til Danmark som uledsaget flygtning og tilbragte tre år på asylcenter. Men efter tre år må han som 18-årig forlade landet, da hans asylansøgning bliver afvist. Med en hårtørrer i tasken og en iPhone i hånden flygter Wasiullah illegalt til Italien i jagten på en bedre fremtid.

"Velkommen i Danmark? - tema om asylsøgere og flygtninge".

Instruktør Michael Graversen er gennem flere år kommet tæt på den unge Wasiullah, og venskabet mellem dem har givet en unik adgang til Wasiullahs liv under jorden i Europa, hvor drømmen om en dag at vende tilbage til det trygge Danmark bliver drivkraften til hans overlevelse.

Wasiullah kæmper for at bevare et normalt ungdomsliv, men det er ikke let at holde styr på hvem man er, når man lever i samfundets skyggeside. Det hele bliver endnu mere alvorligt, da Michael en dag modtager en besked om, at Wasiullah har mistet hukommelsen.

"Historien om Wasi er historien om et menneske, som bryder sammen, når der er stabilitet og ro på, men som er ressourcestærk og kampklar, når det gælder. Det er historien om et barn, som aldrig kommer i gang med sit liv, men som lever en nomadetilværelse i et parallelsamfund. Og så er det er også historien om os selv, for hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at vi sender børn ud i intethed - uanset hvad begrundelsen for det, så end er?" spørger Michael Graversen.

Wasiullah var også blandt de medvirkende i Michael Graversens dokumentar ”Ingenmandsland” fra 2013, som beskriver forskellige børn og unge i venteposition på asylcenteret.

”Drømmen om Danmark” er én ud af flere film om asyl- og flygtninge-problematikken. Filmene er samlet i temaet ”Velkommen i Europa? – Film om asylsøgere og flygtninge”, hvor man også kan finde forslag til artikler og debatindlæg om emnet.