Mon de kommer om natten?

”Mon de kommer om natten?” er et gribende portræt af den afghanske pige Rokhsar, som sammen med sin familie venter på afgørelsen i deres asylsag. Filmen har skabt fornyet debat om samfundets behandling af asylansøgere, og den er meget velegnet som oplæg til debat.

”Mon de kommer om natten?” er en bevægende skildring af en ung piges udvikling og smerte. Afghanske Rokhsar er ved filmens begyndelse 14 år gammel, og hun er velintegreret i lokalsamfundet med mange venner og et aktivt liv i skolen og i fodboldklubben. Hendes gode danskkundskaber medfører, at hun trods sin unge alder har fået rollen som formidlende led mellem familien der søger asyl i Danmark og de danske myndigheder. Det er et tungt ansvar at bære i en traumatiseret flygtningefamilie.

Ansvaret for familiens kontakt med myndighederne og den lange ventetid i uvished forandrer Rokhsar fra at være glad og social, til at lukke sig mere og mere inde. Historien om hendes udvikling og familiens generelle tilstand af bekymring og uvished viser hvilke alvorlige konsekvenser det har, at de berørte skal vente så længe på afgørelsen i deres asylsag. En afgørelse der kan ændre alt. Samtidig giver filmen et unikt indblik i den nærmest ugennemskuelige proces, det er at søge asyl i Danmark.

Allerede dagen efter filmens tv-premiere i januar 2017 kunne man konstatere, at der er masser af debatstof i filmen. Siden da har den været meget omtalt i nyhedsmedier og på de sociale medier, og den vækker stærke følelser. Den vil fungere rigtig godt som afsæt for en lokal debat om asylproblematikken og integrationsindsatsen i Danmark.

Filmen indgår i ”Hvor har jeg hjemme? – et undervisningsmateriale om børn og unge på flugt”. Materialet er udgivet af DFI på Filmcentralen/Undervisning og kan frit benyttes i formidlingen til skoleelever og lærere. I materialet indgår i alt syv film som kan ses på Filmcentralen og Filmstriben. Materialet rummer masser af spændende stof til videre arbejde og refleksion, og man kan finde mange nyttige links og informationer om asylsøgere og flygtninge. Materialet henvender sig til lærere og elever i 6.-10. klasse, og kan bruges i fagene samfundsfag, dansk og geografi. 

Se mere:

I materiealet ”Hvor har jeg hjemme? – et undervisningsmateriale om børn og unge på flugt” indgår også disse film, som kan ses på Filmstriben På biblioteket: 

Andre film om børn og unge på flugt:

Læs mere: