Om Danmark på film

Danmarkshistorien bliver levende på Det Danske Filminstituts streamingsite Danmark på film. Her kan man dykke ned i en guldgrube af dokumentarfilm og optagelser fra 1899-1995. Desuden kan brugerne selv tage del i historiefortællingen og gå på opdagelse i Detektivhjørnet.

Kongebesøg i Rebild og Aalborg2

Foto: Framegrab fra "Kongebesøg i Rebild og Aalborg" (1956)

Historiske filmoptagelser online

Danmark på film kan man opleve godt 630 digitaliserede dokumentarfilm og optagelser fra perioden 1899-1995. Filmene skildrer hverdagsliv og særlige begivenheder i hele Danmark - fra Hvide Sande til København, fra Tønder til Skagen. Her er også klip fra Grønland, Færøerne og Island. 

Der er sportsbegivenheder, byjubilæer, kongefamiliens sommerrejser, indvielse af broer og bygninger, årstidernes gang i naturen, dramatiske hændelser som ildebrande og flyulykker - og meget mere. Filmene er særligt udvalgt fra Filmarkivets mange historiske, dokumentariske optagelser. 

Portrætfilm og værker

Da Danmark på film åbnede i 2015, rummede det udelukkende dokumentariske optagelser, der var rettighedsfri. Nu kan vi også præsentere dokumentarfilm af bl.a. andre Carl Th. Dreyer, Jørgen Leth, Jørgen Roos og Henning Carlsen. Her er også portrætfilm om bl.a. Klaus Rifbjerg, Robert Storm Petersen, Asger Jorn og Carl Nielsen. Og der er mange flere film på vej.

Se eksempler på film og klip

Nemt at finde film

Mange af filmklippene på Danmark på film er knyttet til et interaktivt danmarkskort, så man kan se optagelser fra de byer og landsdele, man er mest interesseret i. Ved hjælp af en tidslinje kan man søge efter film fra årstal, man særlig interesseret i, og se hvad der optog dansker lige på det tidspunkt.

Desuden samler redaktionen film i temaer, der gør det nemmere at overskue de mange titler. Man kan også finde film via emneord, årstal og fritekstsøgning – så hvis man er særligt interesseret i idræt, fiskeri, besættelsestiden, kirker eller ringridning, er det nemt at finde. 

Se en lille teaser for danmarkpaafilm.dk her:

Klip i filmene og bidrag med mere viden

Danmark på film kan man lave sine egne klip fra de film, man finder mest interessante. Man kan frit dele, sende eller indlejre klippene på sin egen hjemmeside, facebookside, blog eller andet. Det er også muligt at placere det klip, man har lavet, på portalens Danmarkskort (via geotag), og dermed kan brugerne være med til at udfylde de tomme områder på kortet.

En del film viser steder, personer og begivenheder, som ikke er identificeret. Måske kan du hjælpe! I Detektivhjørnet opfordrer Filminstituttet alle til at dele deres viden, skrive kommentarer ved filmene og på den måde berige portalen med information. Målet er, at portalens brugere og Filminstituttet sammen skaber en kollektiv, fælles historiefortælling om Danmark.

Se her, hvordan du kan oprette, dele og placere klip på kortet: 

Frit tilgængelige film

Danmark på film er frit tilgængeligt og gratis, der er hverken login eller abonnement. Det eneste, man skal bruge, er en netforbindelse. Danmark på film fungerer på både computer, tablet og smartphone.

En stor del af filmene på sitet er rettighedsfri, dvs. de kan benyttes frit i ikke-kommercielle sammenhænge. Dermed kan man bruge filmene og udvælge klip til fx egne hjemmesider eller udstillinger via embed-funktion. Det er markeret ved de enkelte film, om de er rettighedsfri.

Download pressebilleder og trailers

Om Danmark på film og Filmcentralen

Danmark på film er en selvstændig webportal på Filmcentralen, som er Det Danske Filminstituts streamingsite med kortfilm, dokumentarfilm og undervisningsmateriale.

Danmark på film er støttet af Kulturministeriets UMTS-midler 2013-15.

Kommentar

3 Kommentar

Birthe Hattel skriver
01.11.15 kl.10:00
vedr. foto på side 2 i Politiken den 26-10 15
Manden der hejser Dannebrog, er Skolelærer Folke Jacobsen.
Han indførte skolehaverne, kaldte sig senere Cresten Folke Jacobsen, var gift med Agnes, en habil fotograf, som måske har farvelagt flaget. Hans historie kan ses på nettet. Disse oplysninger kommer fra min mand Erik Hattel og hans søster Jette Neistrup, begge i familie med ovennævnte. Med venlig hilsen Birthe Hattel
True
Lisbeth Richter Larsen skriver
30.10.15 kl.14:43
Mange tak for jeres begejstring og tilbud.

Vi har desværre ikke her og nu mulighed for, at man kan uploade direkte til Danmark på film, da vi dels skal sikre os, at der ikke er rettighedsproblemer i forhold til indhold og dels foretager en udvælgelse, så indholdet er historisk interessant for alle.

Da det er et nyt projekt for os, er vi spændte, på hvor stor opmærksomhed sitet vil få. Hvis der blive en stor interesse, som den I udviser, vil vi gøre alt for at kunne arbejde videre med sitet og udvide mulighederne.

Der er info om donation af materiale her: http://www.dfi.dk/FaktaOmFilm/Filmarkivet/Brug-af-filmarkivet/Donation-af-film.aspx

Vi håber på at kunne etablere samarbejder med historiske foreninger, lokale museer og jer fremadrettet.

Med venlig hilsen,
Redaktionen
False
Mette Mathiasen skriver
29.10.15 kl.15:05
Hvor er det bare en god ide. Vi har en masse klip på Odsherreds nye Identitetsbibliotek, som det også kunne være rart at dele. Kunne I evt. gøre sådan at man også kunne uploade nye materialer?
True

Kontakt

Lisbeth Richter Larsen

Redaktør
Tlf. 3374 3546
lisbethrl@dfi.dk

Liselotte Michelsen

Kommunikationsmedarbejder
Tlf. 3374 3566
liselottem@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412