Prästänkan

Carl Th. Dreyer (SE, 1921)

Præsteenken // Prästänkan (Carl Th. Dreyer, SE, 1921)

I Skandinavien var det i det 16. århundrede skik og brug, at når en præst døde før hustruen, måtte den nye præst overtage enken sammen med kaldet. I et norsk sogn er den gamle præst død, og der må vælges en ny. Den yngste af de tre præstekandidater er Søfren, der - hvis han får kaldet - kan gifte sig med fæstemø Kari. Søfren vinder konkurrencen og må altså overtage den afdøde præsts enke. Hun har boet i præstegården i 60 år og overlevet 3 mænd. Søfren, der slet ikke tidligere har tænkt på giftermålsproblemet, får nu smuglet Kari med ind i præstegården som tyende, og de to unge trøster sig med, at den gamle nok dør inden så længe.
Men situationen bliver hurtigt uudholdelig, og de to unge mennesker beslutter at forsøge at skræmme livet af præsteenken. I en gammel bog finder de et billede af djævlen, og Søfren laver sig samme nat til som så frygtelig en djævel, som ingen ville se, men fru Margrethe bliver aldeles ikke bange, for djævlen har præstens morgensko på, og dem kender hun godt fra gammel tid.
En dag kommer Kari alvorligt til skade, og præsteenken plejer hende. De to unge angrer deres hårdhed og tilstår, at de ikke - som de har bildt enken ind - er broder og søster, men forelskede i hinanden. Få dage efter finder man fru Margrethe død i sin seng, men hun smiler i døden, som om hun havde tænkt på den lykke, der nu bliver de to unge beskåret.

ForlægEfter normanden Kristofer Jansons novelle "Prestekonen", som bygger på virkelige begivenheder fra omkring år 1600, hvor Margrete Pedersdatter i Tysnes overlevede tre præster. Novellen indgik i samlingen "Middelalderlige Bilder", som blev udgivet i 1901.
KategoriU/Spillefilm

Grundoplysninger

Dansk titelPræsteenken
Andre titlerNach Recht und Gesetz, The fourth marriage of dame Margaret, The parson's widow, La quatrième alliance de Dame Marguerite, Prestekonen, La vedova del pastore
InstruktørCarl Th. Dreyer
ManuskriptCarl Th. Dreyer
Dansk biografpremiere26.04.1921
ProduktionslandSverige
Varighed94 min.
ProduktionsselskabSvensk Filmindustri
Dansk distribution Svensk Filmindustri
Print oplysninger ovenfor

Supplerende oplysninger

PremierebiograferPalads
Filmen havde urpremiere 4/10 1920 i Sverige: i Rivoli og Record i Stockholm, Cosmorama i Göteborg, Drott i Karlstad, Röda Kvärn i Kristianstad og Odéon i Helsingborg.
I Norge fik den premiere 25/10 1920 på Victoria og Westend Teater i Olso.
Tekniske data1935 meter / 35 mm / 1,33:1 / sort-hvid / Stum
Kommentar

Location: "De sandvigske samlinger", Maihaugen ved Lillehammer i Norge.

Hildur Carlberg, der så myndigt spiller præsteenken, døde nogle måneder efter, at optagelserne var færdige, 76 år gammel.

Læs mere om filmen på carlthdreyer.dk

Alle credits

Instruktion
Carl Th. DreyerInstruktion
Manus
Foto
Andre credits
Anders SandvigHistorisk konsulent
Medvirkende
Hildur CarlbergMargrethe Pedersdotter, præsteenken
Einar RödSøfren, præstekandidat
Greta AlmrothKari, Søfrens forlovede
Olav AukrustMager præstekandidat
Kurt WelinFed præstekandidat
Mathilde NielsenGunvor, tjenestepige i præstegården
Emil HelsengreenSteinar, karl i præstegården

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Carl Th. Dreyer

Se mere om Carl Th. Dreyer

Kontakt

DFI-Bogen
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K
Tlf. +45 3374 3505
Fax +45 3374 3401
dfibogen@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412