Den skønne Evelyn

A.W. Sandberg (DK, 1916)

Den skønne Evelyn (A.W. Sandberg, DK, 1916)
Evelyn Milton debuterer som danserinde på Empire-teatret. Hun er endnu kun en nyudsprungen blomst, et 17 års barn, der er ganske uvidende om livet mellem kulisserne med alle dets intriger. Derfor snubler hun også så meget lettere, da hendes første alvorlige fristelse møder hende i milliardæren Hugo Hydes skikkelse. Hugo Hyde er hovedaktionær i Empire-teatret og betragter det som en selvfølge, at han har tilladelse til at gøre kur til de unge damer, som er engageret ved teatret. Han bliver da også højlig forundret, da Evelyn meget bestemt afviser ham, men opgiver dog ikke ævret. Da han ingen vegne kan komme med magt, forsøger han med list, og det lykkes ham til sidst at fange hende i sit garn.

I det halve år, som nu går, færdes Evelyn overalt sammen med Hugo Hyde, men lykken finder hun ikke, og efter nogen tid bryder de med hinanden. Nu træffer Evelyn Cecil Gray, der med det samme erklærer hende sin fulde kærlighed: han bryder sågar med sin familie for at få hende. Imidlertid vender en tanke hele tiden tilbage: han kan ikke forlige sig med, at Evelyn tidligere har tilhørt kvindeforføreren Hugo Hyde, og hans had til manden vokser dag for dag. Til Evelyns og hans bryllup slutter festen på varieté. Pludselig dukker Hugo Hyde op, og i raseri griber Cecil Gray en revolver fra en optrædende cowboy, og Hugo Hyde falder til jorden, dog ikke livstruende såret.

Cecil Gray føres nu væk, og der er ingen hjælp at hente fra hans rige far, der har slået hånden af ham. Hans mor kan ikke skaffe de 100.000 dollars, som en dygtig defensor kræver som garanti for at tage sagen. Evelyn overhører ved et tilfælde to jockeyers samtale. De har planer om et svindelnummer, og Evelyn låner nu 10.000 dollars i sit indbo, som hun sætter på den rette hest. Imidlertid taber hun pengene senere ved spillebordet og er ganske fortvivlet, da pludselig igen Hugo Hyde dukker op. Han fortæller hende, hvor meget han savner hende, og en desperat plan dukker op i Evelyns hoved: Hvis Hyde vil sætte 100.000 dollars på sort ved spillebordet, og sort kommer ud, da vil hun tilhøre ham. Kommer til gengæld rødt ud, tilfalder pengene Evelyn. Det originale forslag tiltaler Hyde, og han taber. Skæbnen har talt. Nu kan defensoren vinde sagen for Cecil Gray, og det unge par få hinanden.

ForlægEfter Viggo Cavlings roman af samme navn.
KategoriDK/Spillefilm - Stumfilm

Grundoplysninger

Dansk titelDen skønne Evelyn
Andre titlerMaikönigin, Evelyn the beautiful, Pages from her life, La belle Evelyn, La bella Evelyn, A bela Evelyn, Den sköna Evelyn, Den skjønne Evelyn
InstruktørA.W. Sandberg
ManuskriptCarl Th. Dreyer
FotografEinar Olsen
Dansk biografpremiere23.02.1916
ProduktionslandDanmark
ProduktionsselskabNordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama
Print oplysninger ovenfor

Supplerende oplysninger

PremierebiograferKosmorama (København)
Tekniske data1289 meter / 35 mm / sort-hvid / Stum
Kommentar

Nordisk neg. nr. 1371.

Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk

Alle credits

Instruktion
A.W. SandbergInstruktion
Manus
Foto
Medvirkende
Rita SacchettoEvelyn Milton
Tronier FunderHugo Hyde
Henry SeemannCecil Gray
Philip BechGray, millionær, Cecils far
Marie DinesenAnna Gray, Cecils mor
Peter PalludanRubins, advokat

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

A.W. Sandberg

Se mere om A.W. Sandberg

Anmeldelser og artikler

Varia (ingen yderligere information)

Program - stumfilm & mikro (ingen yderligere information)

Program - stumfilm & mikro (ingen yderligere information)

Filmens manus

Filmens manus kan ses på:

Det Danske Filminstituts Bibliotek
Gothersgade 55, 1.
1123 København K
Telefon 3374 3590
bibliotek@dfi.dk

Åbningstider

Mandag: lukket
Tirsdag: 12:00-19:00
Onsdag-torsdag: 12:00-17:00
Fredag: 12:00-16:00

Kontakt

DFI-Bogen
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K
Tlf. +45 3374 3505
Fax +45 3374 3401
dfibogen@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412