Gillekop

August Blom (DK, 1919)

Gillekop (August Blom, DK, 1919)
Den unge student Jacob Pors, der er ansat som huslærer for godsejer Jesper Nørholms småbørn, er hemmelig forlovet med godsejerens ældste datter, Agnete. Hver aften, når skoletimerne er sluttede, plejer de to unge at gå turen ud til Tvilshøj, der ligger et stykke borte fra gården, og Jacob Pors, der i sin fritid skriver skønne digte, læser da gerne det sidste digt, han har forfattet, op for Agnete. En aften, da de sidder på Tvilshøj, kommer en af egnens originaler - "Lodne Ane" - forbi. De får hende til at fortælle sagnet om trolden Gillekop, der ifølge folkeovertroen skal bo i højen. På vejen hjem bliver parret enige om, at Jacob Pors skal anholde om Agnetes hånd. Uheldigvis har Jesper Nørholm netop besluttet, at hans datter må have en mand, der har forstand på landvæsenet, således at han kan tage sig af godset, og Jacob Pors får et afslag. I stedet for at lade sig beherske af fornuften giver Jacob Pors sig sin sårede stolthedsfølelse og sin trods i vold. Han pakker sine sager uden at tage afsked og sætter sig på vejen på Tvilshøj, hvor han falder i søvn. I sine drømme ser han ned i Gillekops hule, hvor trolden står på spring op til jorden, og kort efter står denne - omskabt til menneske - ved siden af den sovende Jacob. Trolden vækker digteren og roser ham for digtene. Med på vejen til byen får Jacob Pors af Gillekop en skrivelse til redaktør Joakim af "Faklen", en for sin hensynsløse pen berygtet journalist.

Gillekop forsvinder atter ned i sin hule, hvor han gnider sine hænder. Han har mærket, at Jacob Pors har ladet sig friste, og Gillekops mål er nu ene og alene at få Jacob Pors til at svigte sin kæreste. I byen forsøger Jacob Pors at få udgivet en digtsamling, men da dette mislykkes opsøger han redaktør Joakim og bliver straks antaget som varietéanmelder. For anden gang gnider Gillekop sig i hænderne. Nu er Jacob Pors inde på skråplanet, og en tvekamp begynder mellem den onde trold og den gode fe, der usynlig synes at følge Jacob Pors overalt på hans færd. Resultatet bliver, at den unge digter svigter den unge pige til fordel for en simpel varietésangerinde. Da dette mål er nået, har Gillekop kun tilbage at lokke Jacob Pors ud til Tvilshøj. Derude afslører trolden sig først, og Jacob Pors må følge ham ned i hulen. Nu er det hans tur i en trolds skikkelse at passe den evige ild. Skoggerleende lader Gillekop og hans onde kælling afløseren tilbage i hulen. I dette øjeblik vågner Jacob Pors, drømmen er til ende. Det er morgen. Han forstår, at forsynet har haft sin mening med drømmen, og han begiver sig tilbage til godset. På vejen møder han Agnete, og de går sammen til hendes strenge far for at fortælle ham, at Jacob Pors har fortrudt sin halsstarrighed. Han er helbredt for sine digternykker og ofrer gerne de mulige laurbær, som kunsten og berømmelsen har forbeholdt ham, for at måtte leve i lykke og forståelse med den kvinde, han elsker.

ForlægEfter Harald Tandrups roman af samme navn.
KategoriDK/Spillefilm - Stumfilm

Grundoplysninger

Dansk titelGillekop
Andre titlerGillekop, Der unheilige Feuer, Le tortueux, Le génie du mal, El tortuoso
InstruktørAugust Blom
ManuskriptCarl Th. Dreyer
Dansk biografpremiere09.05.1919
ProduktionslandDanmark
ProduktionsselskabNordisk Films Kompagni
Print oplysninger ovenfor

Supplerende oplysninger

PremierebiograferPanoptikon
Tekniske data1674 meter / 35 mm / sort-hvid / Stum
Kommentar

Nordisk neg. nr. 1509.

Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk

Alle credits

Instruktion
August BlomInstruktion
Manus
Foto
Medvirkende
Frederik JacobsenGillekop, trold
Doris LangkildeGillekops kælling
Gunnar SommerfeldtJacob Pors, digter
Peter NielsenJesper Nørholm, godsejer
Marie DinesenGodsejerens hustru
Johanne Fritz-PetersenAgnete, Nørholms datter
Charles WilkenBastholm, magister
Bertel KrauseJoakim, redaktør af "Faklen"

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

August Blom

Se mere om August Blom

Anmeldelser og artikler

Program - stumfilm & mikro (ingen yderligere information)

Filmens manus

Filmens manus kan ses på:

Det Danske Filminstituts Bibliotek
Gothersgade 55, 1.
1123 København K
Telefon 3374 3590
bibliotek@dfi.dk

Åbningstider

Mandag: lukket
Tirsdag: 12:00-19:00
Onsdag-torsdag: 12:00-17:00
Fredag: 12:00-16:00

Kontakt

DFI-Bogen
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K
Tlf. +45 3374 3505
Fax +45 3374 3401
dfibogen@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412