Fange Nr. 113

Holger-Madsen (DK, 1917)

Fange Nr. 113 (Holger-Madsen, DK, 1917)
Inspektør Groot for tugthuset modtager svar på en ansøgning, han har indsendt til Justitsministeriet. Han er en ivrig repræsentant for den moderne straffepleje og har ansøgt ministeriet om tilladelse til forsøgsvis at lade sine fanger arbejde i det frie. Arbejdet med at opdyrke heden kunne mulig - således har inspektør Groot motiveret sin ansøgning - på samme tid modne og udvikle fangerne til et sundt og regelmæssigt liv og komme staten til nytte. Ministeriet bevilger ansøgningen. Blandt de fanger, der føres ud til den hedegård, hvor den første forsøgskoloni skal indkvarteres, er to mænd, der er blevet venner bag tugthusets mure - to mænd, der er vidt forskellige i ydre, karakter og herkomst. Den ene er William Førster, på grund af sin styrke kaldet "Smeden", den anden er den unge ingeniør Ruud, som på indicier er blevet dømt til tugthuset for "forsøg på mord". Han har i sin tid i retten energisk hævdet sin uskyldighed, men indicierne mod ham var for stærke. En trøst i den skuffelse, dommen beredte ham, var det, at hans kæreste, Ellen v. Holme, ikke mistede tilliden til ham, men tværtimod lovede, at han virkelig var uskyldig i den forbrydelse, han beskyldtes for at have begået.

En dag overtaler "Smeden" sin ven til at fortælle sin historie, og Ruud efterkommer anmodningen. Han var ingeniør på direktør v. Holmes ammunitionsfabrik. Hans nærmeste foresatte var den noget ældre ingeniør Falk, som gjorde åbenlys kur til direktørens datter, Ellen v. Holme, og derfor så med uvenlige øjne på, at der mellem den unge pige og Ruud var ved at udvikle sig et fortroligt forhold. En ydmygende irettesættelse fra Falk til Ruud forledte Ruud til at udstøde en trussel, der senere blev et meget vigtigt indicium mod ham. Dagen efter denne tildragelse hører Ruud skud fra et af våbenkamrene, og da han går ind, finder han Falk alvorligt såret. Falk angiver nu Ruud som ham, der affyrede skudene, og Ruud dømmes på indicier til tugthuset. Nu skal "Smeden" løslades, og han lover Ruud at skaffe beviserne for dennes uskyld, og han går direkte fra tugthuset til Ellen v. Holme, der giver ham en meget betydningsfuld meddelelse. En dag, hun har været på cykeltur, har hun holdt hvil i en krohave, hvor hun overhørte et pars skænderi. Hun genkendte i parret en tidligere arbejder på hendes fars fabrik. Parret strejfrede nu om på landevejene som gøglere. Af skænderiet forstod Ellen, at manden truede den unge kvinde med prygl, og at hun forsøgte at redde sig ved at true med at røbe en hemmelighed, der åbenbart havde noget at gøre med mordforsøget på ingeniør Falk.

Da Ellen v. Holme har endt sin forklaring, er "Smeden" gennem den beskrivelse, hun har givet af gøgleren, allerede klar over, at denne er identisk med en tidligere kammerat, "Spanske Smith", hvem han beslutter sig til straks at opsøge for at lokke ud af ham, om det virkelig er ham, der har forsøgt at myrde ingeniør Falk. "Spanske Smith" er glad for at se sin gamle ven igen, og de to planlægger snart sammen et indbrud. Her pågribes "Spanske Smith" dog og tilstår, at han på grund af et jalousidrama havde stillet sig på vagt i våbenkammeret på v. Holmes fabrik og havde skudt efter Falk. Efter "Spanske Smiths" tilståelse bliver ingeniør Ruud selvfølgelig straks frigivet. Og som tak for den opofrelse og iver, "Smeden" har lagt for dagen, opretter Ruud, hvem en arv på 400.000 kroner pludselig har gjort velhavende, et hjem for løsladte fanger, hvor de kan leve trygt uden fare for at løbe panden mod deres fortid, og som forstander for dette hjem indsætter han den tidligere tugthusfange, kammeraten og vennen, William Førster.

ForlægEfter Carl Muusmanns roman af samme navn fra 1903.
KategoriDK/Spillefilm - Stumfilm

Grundoplysninger

Dansk titelFange Nr. 113
Instruktør Holger-Madsen
ManuskriptCarl Th. Dreyer
FotografMarius Clausen
Dansk biografpremiere25.06.1917
ProduktionslandDanmark
ProduktionsselskabNordisk Films Kompagni
Print oplysninger ovenfor

Supplerende oplysninger

PremierebiograferPanoptikon
Tekniske data1090 meter / 35 mm / Stum
Kommentar

Nordisk neg. nr. 1551.

Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk

Alle credits

Instruktion
Holger-MadsenInstruktion
Manus
Foto
Medvirkende
Svend MelsingAage Ruud, "Fange nr. 113"
Peter FjelstrupFørster, kaldet "Smeden"
Erik HolbergDirektør von Holme
Gudrun Bruun StephensenEllen, von Holmes datter
Peter Nielsen"Spanske Smith"

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Holger-Madsen

Se mere om Holger-Madsen

Anmeldelser og artikler

Program - stumfilm & mikro (ingen yderligere information)

Program - stumfilm & mikro (ingen yderligere information)

Filmens manus

Filmens manus kan ses på:

Det Danske Filminstituts Bibliotek
Gothersgade 55, 1.
1123 København K
Telefon 3374 3590
bibliotek@dfi.dk

Åbningstider

Mandag: lukket
Tirsdag: 12:00-19:00
Onsdag-torsdag: 12:00-17:00
Fredag: 12:00-16:00

Kontakt

DFI-Bogen
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K
Tlf. +45 3374 3505
Fax +45 3374 3401
dfibogen@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412