enda
Film

Ud at være Tærne!

Mogens Skot-Hansen, Danmark, 1943

13 min.DK/Dokumentarfilm

I sommeren 1942 afholder Frivillig Kvindelig Ungdomstjeneste fem lejre i Tønder, Askov, Skøttrup Østergaard i Vendsyssel, på Faarevejle Højskole og i Liselund ved Antvorskov Højskole. Formålet med lejrene er en folkelig ungdomsopdragelse i kristen ånd af piger mellem 18 og 25 år. I første del af filmen følger vi en dag på Liselund/Antvorskov Højskole. Dagen begynder med morgengymnastik og -sang. Dannebrog hejses. Pigerne cykler ud og går til hånde på husmandsstederne med tøjvask, madlavning, børnepasning m.m. Om eftermiddagen er der besøg på Antvorskov Ruin og i Slots Bjergby Kirke. Inden lejren slutter, inviteres pigernes familier og landboerne til festligt kaffebord. Pigerne underholder gæsterne med et historisk spil.
I 1943 afholdes seks der lejre for unge piger i Liselund, Hindholm, Allerslev, Høng, Lundsmark og Tønder. I anden del af filmen følger vi livet i Allerslev ved Lejre. Pigerne hjælper til med med alskens gøremål - der plukkes fjerkræ, opvasken tages i gården, madtilberedning, malkning, vasketøj hænges op, høns fodres, mælkejunger vaskes af, kartofler graves op. Om eftermiddagen lytter pigerne til minister Jørgen Jørgensen, der holder foredrag.
Grundoplysninger Credits
Original titel Ud at være Tærne!
Dansk titel Ud at være Tærne!
International titel Out being a maid!
Andre titler Ud at være Terne!
Emneord Unge, Kvinder, Landbrug, Højskoler, Ungdomslejre, Husholdning, 1940-1949
Instruktør Mogens Skot-Hansen
Manuskript Mogens Skot-Hansen
Fotograf Preben Frank, Arne Jensen
Produktionsland Danmark
Tekniske data 16 mm, Sort-hvid, Stum
Kommentar Formålet med Ungdomstjenesten, der blev stiftet 9. maj 1940, er en folkelig ungdomsopdragelse i national og kristen ånd, hvor praktisk arbejde og undervisning, baseret på Folkehøjskolernes principper, blandes.
Filmen blev vist for de unge kvinder og deres forældre samt undervisningsministeren d. 10. okt. 1942 og gjorde "stormende lykke". Der er efterfølgende suppleret med optagelser fra sommeren 1943 ved Teknisk Film Co.
Filmen er formentlig blevet vist i foreninger rundt om i landet. Frivillig Kvindelig Ungdomstjeneste ønskede en film, der "paa en lys og underholdende Maade fortæller om dette Arbejde, hvor Byungdom og Landbefolkning lærer hinanden at kende derigennem, at unge Piger gør Husgerning i Landbohjem i Landets forskellige Egne". Dansk Kulturfilm støttede filmen med 2500 kr.
Download PDF