enda
Film

Guldets Gift

Holger-Madsen, Danmark, 1916

DK/SpillefilmStumfilm

Den unge bankbogholder Karl Breide og frue har modtaget invitation til middag hos bankens direktør, hr. Granth, og på en måde danner denne indbydelse indledningen til den ulykke, der fra nu af dag for dag nærmer sig det Breide'ske hjem, som en lavine vokser sig større og større for til sidst at knuse to menneskers lykke i sit fald. Bankbogholder Breide overraskes af en yderst nedslående meddelelse. Hans fader er afgået ved døden, og ved en kritisk gennemgang af hans regnskaber viser det sig, at han er gået i sin grav som en bedrager. En af den afdødes venner, påtager sig imidlertid at dække over bedragerierne ved af egen lomme at indskyde den manglende sum, men han betinger sig, at den unge Breide skal forpligte sig til at tilbagebetale beløbet med 4000 kroner om året.


For at redde sin faders navn og sit eget fra vanære må bankbogholder Breide gå ind på denne ordning. De sidste år er hans indtægter beløbet sig til 8000 kroner om året, så med den nye afdragsordning bliver det meget vanskeligt at eksistere. Han beslutter sig for at søge en stilling som underdirektør for Citybanken, en stilling han får takket være sin kone Klaras snarrådige bearbejdelse af bankdirektørens søn, Herbert Granth, der har et godt øje til hende. Granth sætter sig nu for at skubbe Breide til side for at få Klara som hustru.


Da Breide avancerede til underdirektør, erhvervede han sig en farlig fjende i direktørens privatsekretær Selbach, der selv aspirerede til den nye stilling. Denne mand udspionerer den forhenværende bankbogholder og konstaterer, at der er sket besvigelser til et beløb af 28.000 kroner. Endelig er Breide gået i fælden. Granth vil betale hans gæld og skaffe ham en stilling i udlandet, men kun på en betingelse: at Klara vil blive hans. Men Klara har besluttet sig at blive hos sin mand. Herbert Granth dræber sig selv af sorg, og hans far, bankdirektøren, der på samme tid mister sin eneste søn og den kvinde, der er kommet til at betyde livet for ham, følger ham i døden. Begge to knuses under den lavine, de selv har fremkaldt.

Grundoplysninger Credits Materialer
Original titel Guldets Gift
Dansk titel Guldets Gift
International titel Weibchen, The tempting of Mrs. Chesney
Andre titler Lerhjertet
Instruktør Holger-Madsen
Manuskript Carl Th. Dreyer
Forlæg Efter Carl Gandrups roman "Lerhjertet" fra 1913.
Fotograf Marius Clausen
Medvirkende Agnete von Prangen, Carlo Wieth, Peter Fjelstrup, Anton de Verdier
Produktionsland Danmark
Tekniske data 1058 meter, 35 mm, Stum
Dansk biografpremiere 16.08.1916
Premierebiografer Victoria-Teatret
Kommentar Nordisk neg. nr. 1405.
Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni

Instruktion

Instruktion Holger-Madsen

Manus

Manus Carl Th. Dreyer

Foto

Foto Marius Clausen

Medvirkende

Fru Klara Breide Agnete von Prangen
Karl Breide, bankbogholder Carlo Wieth
Bankdirektør Granth Peter Fjelstrup
Herbert, billedhugger, Granths søn Anton de Verdier
Selbach, privatsekretær hos Granth Frederik Jacobsen

Download PDF
Download PDF

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Provider Kilde Author Tidspunkt
Program - stumfilm & mikro