enda
Film

Danmark

Preben Frank, Danmark, 1948

36 min.DK/Dokumentarfilm

Preben Franks Danmarksfilm er en idyllisk rejse gennem Danmark. Den fokuserer på dansk erhvervsliv, livet på landet og i byerne og de smukkeste landskaber. Oldtidens Danmark, vikingernes ruter og billeder fra de mange smukke gamle slotte er også i fokus. Filmen slutter med Kong Frederik IX's udråbelse til konge på Christiansborg.
Grundoplysninger Credits
Original titel Danmark
Dansk titel Danmark
International titel Le Danemark, Dinamarca, Danlando Filmo
Andre titler Der er et yndigt land, Preben Franks Danmarksfilm, Denmark
Emneord Danmark, Danmarksfilm, Historie, Bornholm, Møns Klint, Kirker, Byer, Slotte, Naturen, Landbrug, Industri, Fiskeri, Strandliv, Sport, Dyrehaven, Rebild Bakker, Folkedans, Hverdagsliv, Markeder, Kunsthåndværk, Mejerier, Slagterier, Infrastruktur, København, Sundhedsvæsen, 1940-1949
Instruktør Preben Frank
Manuskript Preben Frank
Fotograf Preben Frank
Produktionsland Danmark
Dansk distribution Udenrigsministeriets Pressebureau
Tekniske data 1035 meter, 35 mm, Sort-hvid, Tone
Kommentar Filmen indeholder klip fra tidligere film, bl.a. "Markernes Grøde" (M. Skott-Hansen, 1942), "Føllet" (B. Henning-Jensen, 1943) og Poul Henningsens Danmarksfilm (1935).
Optagelserne til denne film er startet i 1938, og materialet er gennem årene udkommet i en lang række versioner. I 1940 havde den første version premiere, "Der er et yndigt land", med en spilletid på 22 minutter. De senere versioner blev udvidet med nye mere aktuelle optagelser. Efterhånden som Preben Frank havde været rundt i landet for at filme, blev dette materiale indlemmet i filmen, og mere uaktuelle indslag erstattet af nyere optagelser. Eksempelvis blev gamle kongefødselsdage og forældede bymiljøer erstattet. I 1948 udmundede det i den mest kendte version, "Danmark", som fik biografpremiere og spillede i 38 minutter.
Hovedparten af det 16mm materiale, som Filminstituttet ligger inde med, har været i Aage Hansens besiddelse gennem en lang årrække. Han modtog det af arvingerne. Materialet skulle ifølge Aage Hansen have bestået af opbrudte fragmenter, som lå på ca. 200 ruller, hver med ca. 30 meter film. Aage Hansen skulle med dette materiale have forsøgt at genskabe Preben Franks oprindelige film, men det er uvist om disse rekonstruktioner er nøjagtige. Der findes så vidt vides ingen kopi af den oprindelige film fra 1940, og det mest oprindelige og autentiske må formodes at være det materiale, som ligger på 35mm.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Preben Frank Film
Producent Dansk Kulturfilm
Rekvirent Ministeriernes Filmudvalg
Dansk distribution Udenrigsministeriets Pressebureau

Instruktion

Instruktion Preben Frank

Manus

Manus Preben Frank

Foto

Foto Preben Frank

Speaker

Speaker P. O. Boisen
Engelsk speak Dudley Platt
Engelsk speak Joyce Bayliss
Speaker Kong Christian X
Speaker Kong Frederik IX
Speaker Dronning Ingrid

Download PDF