enda
Film

Grønland Fiskeri I og II

Jette Bang, Paul Hansen, Danmark, 1939

28 min.DK/Dokumentarfilm

Fiskeri langs den grønlandske vestkyst i slutningen af 1930'erne. Filmen fortæller detaljeret om fangsten og den industrielle behandling af helleflynder, rejer, torsk, laks, hellefisk og grønlandshaj.
Fangsten i Davisstrædet og i fjordene langs kysten foregår dels fra båd og kajak og dels fra motorbåd. På Hermetikfabrikken i Holsteinsborg, grundlagt i 1924, foregår den industrielle efterbehandling af fisken. Helleflynder og rejer lægges på selvfremstillede dåser. De kogte og pillede rejer dampkoges under tryk. Torsk har været Grønlands vigtigste fisk siden Davisstrædet blev varmere for 25 år siden, og den saltede torsk er en højt værdsat fastespise i Sydens katolske lande. I elvene fiskes laks i tusindtal i sommermånederne, ofte med en pind med krog, en ketscher eller med garn, og dræbes med et bid i nakken. Laksen røges og tørres og bruges som sådan til vinterføde. Hellefisk, der også er kendt som "ishavslaks", fiskes på Jakobshavns isbanke, skæres ud til filetter og saltes i tønder. Den dorske og sløve grønlandshaj fanges fra kajak. Skindet kan garves og anvendes som læder. Det tørrede hajkød er godt hundefoder.
Fiskeriet i Grønland er foreholdt grønlænderne, men i 1926 blev den såkaldte Færingehavn åbnet for danske og islandske fiskere, fra 1937 også for andre nationers skibe på visse betingelser. Havnen er forsynet med sygehus, radiostation, værksted og sømandshjem.
Filmens årstal er anslået.
Grundoplysninger Credits
Original titel Grønland Fiskeri I og II
Dansk titel Grønland Fiskeri I og II
International titel Greenlandic fishing I & II
Emneord Grønland, Fiskeri, 1930-1939, Inuitter, Fiskere, Grønlændere, Fiskemetoder
Instruktør Jette Bang, Paul Hansen
Fotograf Jette Bang, Paul Hansen
Produktionsland Danmark
Dansk distribution Kongsbak & Cohn
Kommentar Årstallet er usikkert. Filmen er tilsyneladende optaget efter krigen.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab
Rekvirent Grønlands Styrelse
Dansk distribution Kongsbak & Cohn

Instruktion

Instruktion Jette Bang
Instruktion Paul Hansen

Foto

Foto Jette Bang
Foto Paul Hansen

Download PDF