enda
Person

Daimi

(1944 – )

Sangerinde, skuespiller. Født 1/1 1944 (D. Larsen). Gift med guitarist Cliff Gentle, og er i nogle sammenhænge krediteret som Daimi Gentle.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Daimis stjerneperiode som revy-sangerinde og musicalførstekraft varede 10 år (1964-74), inden hun fik nok og meldte sig ud af ræset. Hendes store tid på lærredet var langt kortere: to år (1966-68), og så var det reelt slut, bortset fra spredt birolleoptræden.


I sen-60'ernes forvirrede brydningstid var Daimi beroligende gammeldags: humørfyldt, frisk og uimponeret inkarnerede hun den søde folkelige hverdagspige med runde kinder og bramfri replik. Ferskheden truede, men ikke blot fornemmedes hendes lyse gå-på-mod ægte - hendes suveræne musikalitet og sjove, distinkte replik- og sangtekst-betoninger skilte hende ud. Hun så sig selv primært som sangerinde.


Hun filmdebuterede ukarakteristisk som skrap pigtråds-sangerinde i "Don Olsen kommer til byen" (1964) - i duet med Otto Brandenburg, men rollen er lille. Også i Ellehammer-filmen "Nu stiger den" (1966) har hun en indlagt sang - på en varieté synger hun en autentisk vise om flyvepioneren.


Musicalen var klart Daimis filmchance, og hun udnytter den til fulde i "Tre små piger" (1966), Ebbe Langbergs vellykkede filmvaudeville. Her er hun sprælsk og utraditionelt sjov som en lidet fornem komtesse, i samspil med Susse Wold og Malene Schwartz.


Klaus Rifbjerg så en beslægtet ånd i hendes frejdige folkelighed og skrev musicalmanuskriptet "Jeg er sgu min egen" (1967) specielt til hende. Hun er pigehjemspigen på eventyr i de voksnes faldgrube-verden, skiftevis rapkæftet og fortabt, men ikke hjulpet af Ballings noget klodsede iscenesættelse af dansenumrene. Bedst lykkes hendes sange, komponeret af Bent Fabricius-Bjerre - deriblandt den meget Rifbjergske "Jeg sætter min hat som jeg vil".


Selv om filmen kom ud med et underskud på over en kvart million, lavede Balling en opfølger, også med Rifbjerg som manuskriptforfatter. I "Det var en lørdag aften" (1968) er Daimi den jævne pige, der længes efter sin sømandskæreste, Morten Grunwald, men filmens forsøg på hverdagspoesi forløses ikke visuelt, og nu var underskuddet over en halv million.


Daimis karriere-ambitioner var især knyttet til hendes første tre år som rendyrket popsangerinde (1961-64). Da hun blev træt af poppen, fik hun nærmest sin filmskuespillerkarriere foræret - og fik også ret hurtigt nok af den.


Hun synes i hvert fald ikke at have stræbt voldsomt efter at komme foran kameraerne i de følgende år, hvor hun ses i en ganske køn lille rolle som servitrice i Martin A. Hansen-filmatiseringen "Løgneren" (1970), men har sin største rolle i reportagefilmen over turnéforestillingen "Solstik på badehotellet" (1973). Her har hun Birgitte Reimers gamle glansrolle som piccolo, men overskygges af Dirch Passers inspirerede klovnerier som Dr. Graa.


Efter en gæsterolle i "Barndommens gade" (1986) som hvas baggårdsmor giver Wikke & Rasmussen hende et glædeligt birolle-come-back som den bestemte, men heldgivis også syngende plejehjemsleder i "Flyvende farmor" (2001). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Julestjerner 2012 Kirsten Tv-serie
Hotel Transylvania 2012 Skrumpehoved U/Spillefilm
Max Pinlig på Roskilde - nu med mor 2012 Mormor DK/Spillefilm
Der var engang en dreng - som fik en lillesøster med vinger 2006 Pandekagepige DK/Spillefilm
Flyvende farmor 2001 Lise Lykke DK/Spillefilm
Dybt vand 1999 Helle Tv-film
Snøvsen 1992 Bagerens kone DK/Spillefilm
Barndommens gade 1986 Beboer i kvarteret DK/Spillefilm
Dirch Passer 1980 Medvirkende Tv-dokumentar
Styrmand Karlsens flammer 1979 Medvirkende Tv-film
Solstik på badehotellet 1973 Viggo/Vibeke DK/Spillefilm
Familien med de 100 børn 1972 Fru Halløj DK/Spillefilm
Løgneren 1970 Elna, kropige DK/Spillefilm
Damernes ven 1969 Fia DK/Spillefilm
Det var en lørdag aften 1968 Trine DK/Spillefilm
Jeg er sgu min egen! 1967 Annie DK/Spillefilm
Cirkusrevyen 67 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Tre små piger 1966 Annette DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Duzaine Jelling, syngepige DK/Spillefilm
Pigen og greven 1966 Skuespiller DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Hanne DK/Spillefilm
Pinocchio 1940 Pinocchio (1978-vers.) U/Spillefilm