enda
Person

Nicolas Winding Refn

(1970 – )

Instruktør og manuskriptforfatter. Født i København i 1970. Som 10-årig flyttede han med sine forældre til New York, hvor han boede, indtil han som 17-årig vendte hjem for at gøre gymnasiet færdigt. Straks efter studentereksamen tog han tilbage til New York.


Derefter søgte han ind på Filmskolen og blev optaget med det samme. Han valgte at droppe ud en måned før semesterstart, og kort efter fik han vist en kortfilm på en af de små kabel-kanaler. Filmen blev spottet af en dansk filmproducent, som tilbød ham 3,2 millioner kroner, hvis han kunne lave en spillefilm ud af historien. Og bare 24 år gammel havde Refn både skrevet og instrueret sin første spillefilm, den voldelige og kompromisløse "Pusher".


"Pusher" blev hurtigt et kultfænomen og skaffede ham straks international hæder. Filmens succes animerede ham til at skubbe yderligere til grænserne for hans kreative måde at lave film på, og resultatet blev den grænsesøgende og mørke "Bleeder". Denne meget stiliserede film, hvor man ser de indvendige reaktioner til udvendige situationer, var en milepæl i hans karriere og var med til at definere Refns fremtidige karriere som filmskaber. Filmen blev også udtaget til Filmfestivalen i Venedig i 1999.


"Fear X", hans tredje film og første engelsksprogede film, havde verdenspremiere på Sundance Film Festival i 2003.


Refn vendte tilbage til dansksprogede film, da han i løbet af blot et år både skrev, instruerede og producerede "With Blood on My Hands - Pusher II" (2004) og "I Am the Angel of Death - Pusher III" (2005).


I 2007 blev han opfordret til at instruere en episode af BBC's mammut-serie, "Miss Marple". Episodetitlen var "Marple: Nemesis" og var filmatiseringen af den sidste bog i serien, som tog Miss Marple-karakteren til dybere og mørkere ekstremer.


Mens Refn var i gang med forberedelserne til sin næste film, vikingeeposet "Valhalla Rising", tog han endnu en spændende udfordring, nemlig at skrive og instruere "Bronson", en ultra-voldelig, surrealistisk og eskapistisk film om en af Storbritanniens mest berygtede forbrydere, Charles Bronson.


I 2011 headhuntede Hollywood-stjernen Ryan Gosling personligt Winding Refn til at instruere Hollywood-produktionen "Drive". Gosling spiller hovedrollen i den moderne noir som den mystiske Driver, der er stuntmanden om dagen og flugtchauffør i den kriminelle underverden om natten. Winding Refn vandt prisen for bedste instruktør på Filmfestivalen i Cannes i 2011.


Bangkok-noiren "Only God Forgives", der igen har Ryan Gosling i hovedrollen, blev udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes i 2013. Gyseren ”The Neon Demon” (2016), der foregår i Los Angeles’ modelverden, blev ligeledes udtaget til Cannes’ hovedkonkurrence.

Filmografi
Titel År Funktion Kategori
The Neon Demon 2016 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
My Life Directed by Nicolas Winding Refn 2014 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Only God Forgives 2013 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Jodorowsky's Dune 2013 Medvirkende U/Dokumentarfilm
Pusher 2012 Dutch Bob, Executive producer U/Spillefilm
Black's game 2012 Executive producer U/Spillefilm
Drive 2011 Instruktion U/Spillefilm
Bronson 2009 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Valhalla Rising 2009 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Gambler 2006 Jang DK/Dokumentarfilm
Pusher 3 - I'm the angel of death 2005 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Kinamand 2005 Lægen DK/Spillefilm
Pusher II 2004 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Fear X 2003 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
De udvalgte 2001 Kreativ producer, Konceptuerende instruktør Tv-serie
Bleeder 1999 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Pusher 1996 Instruktion, Manus DK/Spillefilm

ARTIKLER OG NYHEDER