Lars Kaalund

/F. 1964

Skuespiller, teaterdirektør og iscenesætter. Født 29/5 1964.

Oprindelig uddannet blikkenslager. Tilknyttet Dr. Dante i Allerød i slutningen af 80'erne. Stifter og leder af teatret Mungo Park i Allerød 1992-98. Fra 1998 chef på Østre Gasværk.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han havde netop overtaget Østre Gasværk, da han gjorde den lille, lettere kiksede køkkenmontør Knud i "Den Eneste Ene" (1999) til folkeeje.

Den trendsettende teaterdirektør spiller her ikke nedad, men på noget jævnt og ligetil i sit eget naturel. Selv om Knud med den særprægede gutturale stemmeføring hverken er særlig kvik eller særlig charmerende, har han hjertet på rette sted - og nogle af filmens morsomste replikker. Knud bliver mere end den traditionelle klovnekomiske biroller - han er den enfoldige, man hører sandheden fra, og man aner, at han under overfladen måske ikke er så dum endda.

Visse af hans replikker blev endda mundheld, f. eks. "Hvis I to er ludobrikker, ville I så være slået hjem nu?".

Kaalund kom første gang foran kameraerne på tv. Som Lauras fætter, lægen Franz Djørup er han blandt de medvirkende i tv-serien "Bryggeren" (1997), der klarer sig bedst gennem en svag tekst og instruktion: med sine klassisk regelmæssige, åbne træk har han udpræget kameratække i rollen som I. C. Jacobsens sympatiske, modne ungdomsven.

Han filmdebuterede i en større birolle som drømmelækker lærer i Lone Scherfig familiefilm "Når mor kommer hjem" (1998) - en overfladisk rolle i en overfladisk film. Men både han og Scherfig tog grundigt revanche i Dogme-succesen "Italiensk For begyndere" (2000).

Her er Kaalund tilbage i komediegenren, og der anes rester af den jævne Knud fra "Den Eneste Ene". Helt kvik er roden og cafeteria-bestyreren Hal-Finn heller ikke, men dog alligevel Knuds smartere fætter - med sydlandsk temperament, machofacon og charme nok til at forføre Ann Eleonora Jørgensen. Det sker naturligvis kun, fordi hun gennemskuer, at der under attituderne gemmer sig en god dreng.

Kaalund gør sin rappe strøm af uforskammetheder morsomme, fordi de så tydeligt dækker over følelseshæmning og usikkerhed - og samtidig skræller han ind til figurens bløde kerne, uden at værdigheden lider overlast.

Også i 2000 ses han i en minirolle som Nikolaj Lie Kaas-figurens svoger i et tilbagebliksafsnit i "Blinkende lygter". [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Den anden verden 2016 Instruktion Tv-serie
Hjørdis 2015 Instruktion Tv-serie
Rita 3 2015 Instruktion Tv-serie
Rita 2 2013 Instruktion Tv-serie
En kongelig affære 2012 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Rita 1 2012 Instruktion Tv-serie
Hævnen 2010 Lars' makker DK/Spillefilm
Lulu & Leon 2009 Patrick Tv-serie
Deroute 2008 Nikolaj Söderlund Tv-serie
Hjemve 2007 Apoteker DK/Spillefilm
Daisy Diamond 2007 Instruktør DK/Spillefilm
Anklaget 2005 Far til svømmekursist DK/Spillefilm
Nynne 2005 Martin DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Aage Haslund Tv-serie
Nikolaj og Julie 2002 Instruktion Tv-serie
Atlantis: Det forsvundne rige 2001 Stemme U/Spillefilm
Den store forskel 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Blinkende lygter 2000 Anders DK/Spillefilm
Italiensk for begyndere 2000 Hal-Finn DK/Spillefilm
Bånd på livet 2000 Meningsleverandør DK/Kort fiktion
Den eneste ene 1999 Knud DK/Spillefilm
Når mor kommer hjem... 1998 Finn DK/Spillefilm
Chock. Liftarflickan 1997 Medvirkende U/Kort fiktion
Bryggeren 1996 Franz Djørup Tv-serie
Mappen 1995 Instruktion Tv-film
De er ikke kommet for at pille rejer 1993 Medvirkende Tv-film
Brudevalsen 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Rimini 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Christian 1989 Ung mand på ungdomshjem DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412