enda
Person

Illona Wieselmann

(1911 – 1963)

Skuespillerinde. Født 29/12 1911 i Sopron i Ungarn (flyttede til Wien som 3-årig og kom til Danmark omkring 1921-22 som 'wienerbarn'), død 2/12 1963 - 51 år gammel.

Optrådte som barn på Odense Teater, spillede bl.a. titelrollen i børnekomedien "Rødhætte". Senere kom hun på turne med Gerda Christophersen og fik derefter, i begyndelsen af 30'erne sin debut på Det kgl. Teater, hvor hun var fast tilknyttet indtil 1954. Hendes glansrolle på nationalscenen blev Esther i "Indenfor murene", som hun spillede et utal af gange.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hendes navn forbindes i reglen med dansk films seriøse gennembrud, det fransk påvirkede noir-drama "Afsporet" (1942).


Her spiller hun den dominerende hovedrolle som bourgeoisifruen med hukommelsestab, der lever en ny, på én gang frigjort og fornedret tilværelse i et kriminelt Nyhavnsmiljø.


Spinkel, forfinet og lidt damet er hun velvalgt til rollen, og Bodil Ipsens lidenskabelige instruktion pisker hende frem mod sanselige (endog masochistiske) scener, som var nye og dristige i datidens danske film. Men noget lettere forceret i diktion og attituder gør, at hun i høj grad fornemmes som Bodil Ipsens marionet.


Hun debuterede i en umulig komedie af Lau Lauritzen senior, "De bør forelske Dem" (1935), som en ung godsejerinde, der har indrettet sin ejendom som feriehjem. Komedien ligger tilsyneladende ikke for hende, hun er udpræget alvorskvinde, som det også fremgår af Alice O'Fredericks' og Grethe Frisches venindefilm "Saa mødes vi hos Tove" (1946), hvor hun er den formfuldendte fru Tove, der har seks gamle klassekammerater til te og skal leve op til rollen som den superlykkelige værtinde.


Afslutningen på hendes korte, men særprægede filmkarriere kom i Sverige, hvor hun i 1948 har den eneste større kvinderolle i den respekterede Hampe Faustmanns mest kendte film, "Fremmed havn", om en skare matroser, der gør oprør, da de opdager, at de sejler med ammunition for Franco-Spanien. - "Blandt skuespillerne gør Illona Wieselmanns jødinde det stærkeste indtryk," skrev Svenska Dagbladet. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
I fremmed havn 1948 Mimi, jødisk flygtning U/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Tove DK/Spillefilm
Afsporet 1942 Esther DK/Spillefilm
De bør forelske Dem 1935 Eva von Dornberg DK/Spillefilm