enda
Person

Ib Monty

(1930 – 2016)

Museumsdirektør og filmkritiker, født 10/12 1930, død 29/7 2016 – 85 år.



Som nyuddannet mag.art. i litteraturhistorie blev Ib Monty ansat på Det Danske Filmmuseum i 1957. I 1960 blev han direktør og afløste hermed museets grundlægger Ove Brusendorff. Ib Monty var direktør helt frem til 1997 og dermed en central person i den periode, hvor museet for alvor ekspanderede, og film mere og mere blev opfattet som en kunstart, der som andre kunstneriske udtryk skulle bevares for eftertiden. Siden starten af 1950’erne havde han været knyttet til Jyllands-Posten som anmelder, et job han varetog gennem hele sit arbejdsliv.



60’erne var et vendepunkt både for indsamling, bevaring og visning af film, såvel som for opbygningen af bibliotek og billedarkiv. Det var ingen tilfældighed, for det var samtidig årtiet, hvor filmproduktion kunne få statsstøtte, hvor Filmskolen blev født, og filmvidenskab blev et fag på universitetet. Museet fik sine egne bygninger og et arkiv med klimakontrol. Var alt dette en kerneaktivitet for et museum, så var det ikke så synligt i offentligheden som museets biografvirksomhed og udgivelsespolitik var.



I årtier – årene før video og dvd – var museets biograf det eneste sted, hvor et publikum kunne møde andet end det aktuelle repertoire, hvor publikum kunne se omfattende eller endog komplette serier af film lavet af de helt store instruktører, kunne se centrale filmhistoriske omdrejningspunkter såvel som markante enkeltværker. Det var øjenåbnende for generationer af filmentusiaster og ikke mindst for de kommende filmfolk, som filmskolen uddannede, samt de kommende filmforskere og -undervisere. Museet udgav ligeledes små bøger, der rummede informationer om en given instruktørs samlede værker, med credits og uddrag af anmeldelser m.m. på hver enkelt film. Det var i en tid, hvor den slags informationer ellers kunne være umulige eller uhyre vanskelige at opstøve og stykke sammen.



I forhold til udlandet var Ib Monty en markant skikkelse, der virkede for at udbrede kendskabet til dansk film og filmhistorie. Han har bidraget til talrige kataloger udgivet i forbindelse med udenlandske præsentationer af centrale dele af den danske filmhistorie. Især den danske stumfilm og store navne som Carl Th. Dreyer og Asta Nielsen har været centrale og stærkt efterspurgte.



Som museumsdirektør var Ib Monty vidtspændende og åben, lod unge entusiaster komme til og lyttede med åbent sind. Ligeledes var han imødekommende overfor såvel danske som udenlandske filmentusiasters og -forskeres brændende ønsker om adgang til at se en given film. Det samme gjorde sig gældende for filmmuseets tidsskrift Kosmorama, hvor Monty var redaktør i årene 1960-1967. Han videreførte Erik Ulrichsens linje, men havde øjnene åbne for nye skribenttalenter, som i de år kom til at præge bladet, der efter en økonomisk saltvandsindsprøjtning omkring 1970, for alvor blev et toneangivende blad, hvor diskussionerne om film blomstrede.



Ib Monty gik på pension i 1996, samme år som Det danske Filmmuseum sammen med Statens Filmcentral og Det danske Filminstitut blev fusioneret til det nye Det Danske Filminstitut, hvor Filmmuseet blev til Museum & Cinematek.



1961-1973 havde Ib Monty sæde i den verdensomspændende sammenslutning af filmarkiver FIAF’s Executive Comittee. I de år var museet også vært for flere FIAF-arrangementer i København.
1964-66 Udgav Ib Monty sammen med Morten Piil Se – det er film, 1-3.
1998 blev Ib Monty honorary member af FIAF.
Samme år modtog han the Jean Mitry Award på Le Giornate del cinema muto i Pordenone i Italien.
2008 fik han af de københavnske dagbladskritikere tildelt en Æresbodil for sin indsats.



DAN NISSEN
Filmografi
Titel År Funktion Kategori
Den talende muse 2003 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Die Asta - portræt af Asta Nielsen 1995 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Et livsværk - Carl Th. Dreyers Jesusfilm 1970 Konsulent DK/Dokumentarfilm
Hæder til Carl Th. Dreyer 1965 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Carl Th. Dreyer 1965 Medvirkende Tv-dokumentar