Sophia Olsson

/F. 1972

Fotograf. Født 19/4 1972 i Stockholm. Uddannet instruktør fra Filmhögskolan i Göteborg i 2002. I 2009 supplerede hun med en uddannelse som fotograf fra Den Danske Filmskole, men allerede tidligt blev hendes interesse for film vagt. Hendes far havde en ven, der var operatør i den lokale biograf, og besøgene i operatørrummet gav hende en verden at forsvinde ind i, som fascinerede hende. I gymnasietiden interesserede hun sig for fotografi, og da hun begyndte på Filmhögskolan, havde hun allerede fotograferet flere dokumentar- og kortfilm.

For Sophia Olsson er det vigtigt, at samarbejdet med instruktøren fungerer som en åben dialog. Hun beskriver sit arbejde som en balancegang mellem følelser og visuelle og dramatiske udtryk, der skal fortælle historien på den bedst mulige måde. Billedbeskæringen er et vigtigt kreativt element, men Sophia Olsson er også optaget af, at give plads til tilskuernes forskellige perspektiver.

Hun har modtaget flere priser som fotograf. Bland andet Nordic Talents 2009 for afgangsfilmene ”Anna” og ”Book of Miri”, Legatudvalget for Films præmiering (Statens Kunstfond) 2016 for ”Sparrows” (sammen med Rúnar Rúnarsson og Jacob Schulsinger) og Sven Nykvist Cinematography Award 2017 for ”Sameblod”. I begrundelsen for Statens Kunstfonds præmiering af ”Sparrows” hedder det: ”Gennem deres årelange samarbejde har de tre filmkunstnere udviklet en særegen filmisk tonalitet, der dyrker det beherskede, det lavmælte og det poetiske og samtidig rummer stor brutalitet og realisme”.

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Mellem to verdener 2018 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Charmøren 2017 Fotograf DK/Spillefilm
Vold i kærlighedens navn 2017 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Sameblod 2016 Fotograf U/Spillefilm
Sparrows 2015 Cheffotograf DK/Spillefilm
Et hjem i verden 2015 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Baby 2014 Cheffotograf DK/Kort fiktion
The Weight of Elephants 2013 Cheffotograf DK/Spillefilm
Volcano 2012 Fotograf U/Spillefilm
Dans for mig 2012 Fotograf DK/Dokumentarfilm
The Ghost Of Piramida 2012 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Det gode liv 2011 Fotograf, 2. unit DK/Dokumentarfilm
Beast 2011 Fotograf DK/Spillefilm
Min avatar og mig 2010 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Pig country 2010 Foto DK/Dokumentarfilm
Anna 2009 Foto DK/Kort fiktion
Book of Miri 2009 Foto DK/Dokumentarfilm
Småfugle 2008 Foto U/Kort fiktion
AFR 2007 Fotograf DK/Spillefilm
Goodbye Bluebird 2007 Belyser DK/Kort fiktion
Lucky blue 2007 Foto U/Kort fiktion
Manden og mågen 2007 Fotograf DK/Kort fiktion
Pigen som holdt op med at lyve 2004 Stills U/Kort fiktion
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

DFI-Nyheder og artikler

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412