Hans Henrik Clemensen

/F. 1948

Skuespiller. Født 4/10 1948.

Debut på Fiolteatret i 1973.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hans regelmæssige, upåfaldende træk og høje statur rummer noget nydeligt, der i reglen bliver brugt som bedragerisk - skurkefaget er hans specialitet. Han er ulven i pænhedens fåreklæder og kan sine mandschauvinister på fingrene.

Det starter dog med, at han må bytte kønsrolle som sekretær i den feministiske farce "Ta' det som en mand, frue" (1975). Men allerede i Chr. Braad Thomsens "Koks i kulissen" (1983) er han typeplaceret som Anne Marie Helgers bornerte, uforstående ægtemand, en velvoksen birolle og hans største rolle på film hidtil. Han er Kirstens Lehfeldts faste kæreste fra starten af "Flamberede hjerter" (1986), også en trist rolle, men han falder naturligt ind i kolonihavefestlighederne som John i "Dansen med Regitze" (1989).

Blandt hans roller i 1990'erne, der som regel er meget små, skiller tre sig ud. Han er med effekt den snigende tyranniske, småperverse bankmand i afsnit 10, "Skæbneloddet" fra tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98), og han ses i tv-serien "Taxa" (1997-99) som chaufføren John, der ydnytter Lizzis (Margrethe Koytu) tillid og begyndende forelskelse til at få adgang til hendes penge. En mand med mange hemmeligheder og - i sammenhængen - en noget overdrevet melodramafigur.

Til gengæld er der skræmmende ægthed i hans ægtemand Anders, der i slutscenen af Lars von Triers Dogmefilm "Idioterne" (1998) tillukket og truende holder sin forurettelse i ave, inden han giver sin hjemvendte kone, Bodil Jørgensens Karen, en sviende lussing. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Dan Dream 2017 Mand 2 Munkgaard Computer DK/Spillefilm
Mercur 2017 Jersild, politidirektør Tv-serie
Herrens veje 1 2017 Holger Tv-serie
Bedrag 1 2016 Hans Bach Tv-serie
Find Dory 2016 Stemme U/Spillefilm
Bedrag 2 2016 Hans Bach Tv-serie
Idealisten 2015 Niels Helveg Petersen DK/Spillefilm
Fasandræberne 2014 Bent Krum DK/Spillefilm
Ambrosia 2014 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dirch 2011 Læge DK/Spillefilm
ID:A 2011 Taxichauffør DK/Spillefilm
Borgen 2 2011 Niels Mikkelsen Tv-serie
Blekingegade 2010 Svend Jabbe Tv-serie
Se min kjole 2009 Mand i sauna DK/Spillefilm
Superbror 2009 Læge DK/Spillefilm
Flammen & Citronen 2008 Redaktør Gaust DK/Spillefilm
To verdener 2008 Erik DK/Spillefilm
Maria Larssons evige øjeblik 2008 Hr. Fagerdal DK/Spillefilm
A viking saga: Son of Thor 2008 Timothy DK/Spillefilm
Forestillinger 2007 Bestyrelsesformand Tv-serie
De unge år 2007 Carsten Virén DK/Spillefilm
Anna Pihl 2006 Niels Boye Tv-serie
Hjerteflimmer 2006 Tjener Tv-serie
Hej hej Nikolaj 2006 Medvirkende DK/Kort fiktion
Anklaget 2005 Fængselsbetjent 2 DK/Spillefilm
Tid til forandring 2004 Mand 3 DK/Spillefilm
Ørnen 2004 Storm Tv-serie
Forsvar 2003 Kriminalassistent Jørgensen Tv-serie
Febris 2003 Medvirkende DK/Kort fiktion
Elsker dig for evigt 2002 Kok DK/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Carlzon Tv-serie
Idioterne 1998 Anders, Karens mand DK/Spillefilm
Pas på mor 1998 Politibetjent Tv-serie
TAXA 1997 John Tv-serie
Portland 1996 Vagthavende DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Rekommandøren Tv-serie
Det forsømte forår 1992 Hr. Nielsen DK/Spillefilm
Ugeavisen 1990 Brandinspektør Tv-serie
Dansen med Regitze 1989 John, 40 år DK/Spillefilm
Guldregn 1988 Lasses far DK/Spillefilm
Nana 1988 Medvirkende Tv-serie
Flamberede hjerter 1986 Bøgh, hendes kæreste DK/Spillefilm
Manden i Månen 1986 Dubbing og mix DK/Spillefilm
Koks i kulissen 1983 Hans Henrik, Lauras mand DK/Spillefilm
Jørns historie 1976 Medvirkende Tv-film
Ta' det som en mand, frue 1975 Sekretær DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412