Einar Juhl

1896-1982

Skuespiller. Født 8/4 1896, død 9/6 1982 - 86 år gammel.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1917-19. Omfattende teatervirke.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Først som ældre mand slog han igennem i større biroller - i reglen som autoritære øvrighedspersoner og faderskikkelser, politikere eller sagførere. Hans pedantiske tørhed modsvares af en nøje udregnet, ultra-præcis, summarisk spiddende spillestil, der kan virke noget bedaget og demonstrativ. Men han giver skarp profil til en svunden tids mennesketyper. Efter en større rolle som politidetektiv i Fy og Bi-filmen "Ole Opfinders Offer" (1924) og et par 1930'er-film markerer han sig stærkt som den sadistiske Obersturmbannführer i "De røde Enge" (1945), der klemmer Poul Reichhardts fingre i stykker under forhør. En pince-nez får hans øjne til at virke tætsiddende og stikkende. Det ligner en tanke, når samme Ejnar Juhl 23 år senere i den første film om Olsen-banden spiller Tysklands ambassadør i Danmark.

I Ole Palsbos fine instruktørdebut "Diskret Ophold" (1946) demonstrerer han borgerligt hykleri som pæn, gift møbelfabrikant, der får elskerinden anbragt på landsby-pensionatet for ugifte, vordende mødre. Og i en anden Palsbo-film, "Familien Schmidt" (1951), er han fremragende skarp som provinsavisens redaktør, der absolut ikke vil have den unge journalist Bjørn Watt-Boolsen til at afdække en mulig lokal skandale.

I Lau Lauritzen Jr.s vellykkede satire "Vejrhanen" (1952) ses han som småkorrupt folketingsmand. Og komedien "På tro og love" (1955) placerer ham med held som revisoren, der sætter Erik Ballings og Knud Poulsens underfundige historie i gang ved at forklare et ægtepar, hvor meget man kan spare i skat ved at lade sig skille. Derpå medvirker han som storbonde i "Flintesønnerne" (1956); som på én gang myndig og elskelig skoleinspektør i Far til fire-filmene; og som Ghita Nørbys småfascistiske far i Annelise Hovmands Besættelsestidfilm "Frihedens pris" (1960), hvor han pludselig dukker op i København for at hente datteren hjem, fuld af had til den unge frihedskæmper, hun bor sammen med. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Solens børn 1972 Nazar Tv-film
Indbildt hanrej 1971 Villebrequin Tv-film
Det er så synd for farmand 1968 Ældre kongresdeltager DK/Spillefilm
Olsen-banden 1968 Ambassadør DK/Spillefilm
Mig og min lillebror 1967 Ministeren DK/Spillefilm
Undtagelsen og reglen 1967 Medvirkende Tv-film
Boksning for een person 1966 Medvirkende Tv-film
Melodien, der blev væk 1965 Medvirkende Tv-film
Tine 1964 Provst DK/Spillefilm
Kampen om Næsbygaard 1964 Sagfører DK/Spillefilm
Paradis retur 1964 Pens. oberst DK/Spillefilm
Sagen mod Dr. Fancy 1964 Medvirkende Tv-film
Et fjernsynsmareridt 1964 Medvirkende Tv-film
Jimmys tog 1963 Medvirkende Tv-film
Indenfor murene 1963 Medvirkende Tv-film
Far til fire med fuld musik 1961 Skoleinspektør DK/Spillefilm
Mine tossede drenge 1961 Bogholder Thomsen DK/Spillefilm
Frihedens pris 1960 Lis' far DK/Spillefilm
Far til fire på Bornholm 1959 Skoleinspektør DK/Spillefilm
Vagabonderne på Bakkegaarden 1958 Doktor Jansen DK/Spillefilm
Far til fire og ulveungerne 1958 Skoleinspektør DK/Spillefilm
Den pantsatte bondedrang 1958 Medvirkende Tv-film
Far til fire og onkel Sofus 1957 Skoleinspektør DK/Spillefilm
Soldaterløjer 1957 Medvirkende Tv-film
Far til fire i byen 1956 Rektor DK/Spillefilm
Flintesønnerne 1956 Sandbjergmanden DK/Spillefilm
Spillerne 1956 Medvirkende Tv-film
På tro og love 1955 Revisor DK/Spillefilm
Gengæld 1955 Kriminalkommisær DK/Spillefilm
Mod og mandshjerte 1955 Medvirkende DK/Spillefilm
Jan går til filmen 1954 Finmekaniker DK/Spillefilm
Far til fire i sneen 1954 Rektor DK/Spillefilm
Adam og Eva 1953 Adjunkten DK/Spillefilm
Far til fire 1953 Skoleinspektør DK/Spillefilm
Nej 1953 Medvirkende Tv-film
Husmandstøsen 1952 Herredfogedens Fuldmægtig DK/Spillefilm
Vi arme syndere 1952 Medvirkende DK/Spillefilm
Vejrhanen 1952 Leo Svaneberg, folketingsmand DK/Spillefilm
Aladdin 1952 Medvirkende Tv-film
Familien Schmidt 1951 Redaktør Matiesen DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Konrad, direktør DK/Spillefilm
Din fortid er glemt 1950 Teaterdirektør DK/Spillefilm
Lyn-fotografen 1950 Borgmesteren DK/Spillefilm
Smedestræde 4 1950 Smith, kriminalkommissær DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Mester DK/Spillefilm
Den stjålne minister 1949 Professoren DK/Spillefilm
Tre år efter 1948 Mortensen, Rentier DK/Spillefilm
Lise kommer til Byen 1947 Direktør Svendsen DK/Spillefilm
My Name is Petersen 1947 Medvirkende DK/Spillefilm
Diskret Ophold 1946 Andersen, møbelfabrikant DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Teaterdirektøren DK/Spillefilm
De røde Enge 1945 Sturmbannführer Mackensen DK/Spillefilm
De tre Skolekammerater 1944 Et Bestyrelsesmedlem DK/Spillefilm
Damen med de lyse Handsker 1942 Medvirkende DK/Spillefilm
Jens Langkniv 1940 Ritmester Timmer DK/Spillefilm
De bør forelske Dem 1935 Direktør Kreutzer DK/Spillefilm
Vask Videnskab Velvære 1933 Medvirkende DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1932 Regissør DK/Spillefilm
I Kantonnement 1931 Sergenten DK/Spillefilm
Ole Opfinders Offer 1924 Ditlevsen, statsbetjent DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412