Mogens Rukov

1943-2015

Manuskriptforfatter. Født 4/8 1943, død 18/12 2015. Udannet cand.mag. i nordisk sprog og litteratur samt filmens æstetik og historie fra Københavns Universitet i 1974.

Mogens Rukov blev ansat som underviser i dramaturgi på Den Danske Filmskole i 1975. I 1985 var han med til at grundlægge manuskriptuddannelsen, som han stod i spidsen for frem til 2008. Som nytænker af en dansk manuskripttradition, der har domineret skolens undervisning siden, og som en lidenskabelig og uortodoks lærer og mentor har han præget generationer af danske filmskaberes dramaturgiske forståelse og tilgang. Det gælder bl.a. 90'ernes instruktørgeneration, der skabte dansk films internationale gennembrud med bl.a. dogmefilm – kendte navne som Lars von Trier, Lone Scherfig, Susanne Bier, Per Fly, Thomas Vinterberg, Ole Christian Madsen, Pernille Fischer Kristensen og Christoffer Boe – og opblomstringen af en manuskriptforfattergeneration, der har fået stor betydning for både danske film og tv-serier: Lars Kjeldgaard, Nikolaj Scherfig, brødrene Thorsboe, Kim Leona, Kim Fupz Aakeson, Bo Hr. Hansen, Dunja Gry Jensen, Maya Ilsøe, Charlotte Sieling, Søren Svejstrup, Tobias Lindholm, Nikolaj Arcel og Anders August.

Rukovs undervisning var præget af en idé om, at regler og begrænsninger sætter gang i kreativiteten. Det kom bl.a. til udtryk i indførelsen af såkaldte penneprøver, hvor eleverne får en fast defineret opgaveformulering. Hans manuskriptprincipper bygger på en vekselvirkning mellem "Den naturlige historie" – en historie forankret i virkeligheden, der virker genkendelig og dermed skaber engagement og empati hos publikum – og det skandaløse, der overrasker ved at bryde normaliteten.

De principper kom bl.a. til udtryk i Thomas Vinterbergs "Festen" (1998), den første dogmefilm, som Rukov var medforfatter til. Rukov fungerede også som manuskriptkonsulent på de to andre første dogmefilm, Lars von Triers "Idioterne" (1998) og Søren Kragh-Jacobsens "Mifunes sidste sang" (1999), og var medforfatter til Ole Christian Madsens "En kærlighedshistorie" (2001). Han var også medforfatter til bl.a. Thomas Vinterbergs "It's All About Love" (2002), Christoffer Boes "Reconstruction" (2003), Per Flys "Arven" (2003) og "Drabet" (2005) og Omar Shagawis "Ma salama Jamil - Gå med fred Jamil" (2008).

Mogens Rukov vandt en Robert for manuskriptet til "Festen" i 1999 og for "En kærlighedshistorie" i 2002. I 2003 modtog han en Æres-Bodil.

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Al Medina 2015 Manuskriptkonsulent DK/Spillefilm
Ekspeditionen til verdens ende 2013 Manuskonsulent DK/Dokumentarfilm
In Absentia 2013 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Juan 2011 Manus DK/Spillefilm
Superclásico 2011 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Bag Blixens maske 2011 Manuskonsulent DK/Dokumentarfilm
Kvinden der drømte om en mand 2010 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Træneren 2009 Manus DK/Kort fiktion
Ensom er noget man er for sig selv 2009 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Flammen & Citronen 2008 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Ma salama Jamil - Gå med fred Jamil 2008 Manus DK/Spillefilm
Alt er relativt 2008 Stemme DK/Dokumentarfilm
Comeback 2008 Dramaturg DK/Spillefilm
En mand kommer hjem 2007 Manus DK/Spillefilm
Forestillinger 2007 Manuskonsulent Tv-serie
Drømmen 2006 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Nordkraft 2005 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Opbrud 2005 Manusforfatter DK/Spillefilm
Drabet 2005 Manus DK/Spillefilm
In Transit 2005 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Tilbageblik på Festen 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Lars von Trier anekdoter 2005 Medvirkende Tv-dokumentar
Rukov - på sporet af den tabte tid 2004 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Arven 2003 Manus DK/Spillefilm
Skagerrak 2003 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Frunk 2003 Konsulent DK/Kort fiktion
Ulykken 2003 Konsulent DK/Kort fiktion
Mellem os 2003 Konsulent DK/Kort fiktion
Pagten 2003 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Reconstruction 2003 Manus DK/Spillefilm
It's all about love 2002 Manus DK/Spillefilm
En kærlighedshistorie 2001 Manus DK/Spillefilm
Postkort fra Mars 2001 Klippekonsulent DK/Kort fiktion
Woyzeks sidste symfoni 2001 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Vejen tilbage 2001 Konsulent DK/Dokumentarfilm
Mifunes sidste sang 1999 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Festen 1998 Manus DK/Spillefilm
Idioterne 1998 Manuskonsulent DK/Spillefilm
Praha 1994 Kommentarer DK/Eksperimentalfilm
Kys mor, skat! 1990 Manuskonsulent DK/Kort fiktion
Det legende menneske 1986 Manus DK/Dokumentarfilm
Elise 1985 Manus DK/Spillefilm
Forbrydelsens element 1984 Arkivar DK/Spillefilm
Havet 1984 Manus DK/Kort fiktion
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

DFI-Nyheder og artikler

Hvem skal nu bringe orden i kaos? (21. december 2015)

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412