Hans-Henrik Krause

1918-2002

Skuespiller. Født 13/3 1918, død 15/4 2002.

Uddannet på Aarhus Teater 1937-39 med efterfølgende ansættelse. Fra 1941 engagementer ved de københavnske teatre.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

I episode nummer to af "Otte Akkorder" (1944) viser han stilfærdig charme og en forbløffende ubesværet replik som musiklæreren Peter Malbergs høflige elev. Hans eneste hovedrolle kom i en anden Johan Jacobsen-film "re år efter" (1948), en fri bearbejdelse af Soyas skuespil "Efter". Her er han den forbitrede unge frihedskæmper, der bliver social outsider, mens de tidligere værnemagere sidder på flæsket. En trodsig helterolle, som han giver sin særlige mandige saglighed.

Det virile kendetegner også hans unge bybud i nogle helt Tennessee Williamske erotiske scener i "I Gaar og i Morgen" (1945) hvor Erni Arneson er hans noget ældre 'erotomane' forførerske.

Hans specielle hakkende replikføring kan siden virke som en spændetrøje, især fordi den ikke altid opblødes af nogen særlig stor udtryksfuldhed. Men han kan overbevise som magtfulde mænd af ydre og indre autoritet - som f. eks. kriminalkommissæren i "Den forsvundne fuldmægtig" (1971), den listige provinsbyredaktør i "Mord i Paradis" (1988) eller billedhuggeren Bissen i tv-serien "Bryggeren" (1996). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Hjerteflimmer 2006 Svend Tv-serie
Charlot og Charlotte 1996 Mand på plejehjem (2) Tv-serie
Bryggeren 1996 H.W.Bissen Tv-serie
Pocahontas 1995 Stemme U/Spillefilm
Traveller's Tale 1993 Stemme DK/Dokumentarfilm
Luischen 1993 Dr. Rosing Tv-film
Planetens spejle 1992 En gammel mand DK/Spillefilm
Mørklægning 1992 Overbetjent Tv-serie
Ugeavisen 1990 Karl Weiss Tv-serie
Mord i Paradis 1988 Redaktør Hermansen DK/Spillefilm
Peter von Scholten 1987 Hendes mand DK/Spillefilm
Sådan er det bare 1987 Mortensen Tv-serie
Fiskerne 1977 Pastor Thomsen Tv-serie
Thelma og Irene 1977 Medvirkende Tv-film
Brandtomten 1976 Medvirkende Tv-film
I Danmark er jeg død 1975 Medvirkende Tv-film
Snart dages det brødre 1974 Crone Tv-film
Fjernsynet flimrer 1974 Medvirkende Tv-film
Engang bli'r Danmark frit 1974 Medvirkende Tv-film
Fru Geesches frihed 1973 Gottfried Tv-film
I Adams verden 1973 Politimanden Tv-film
Man sku' være noget ved musikken 1972 Ejendomsmægler DK/Spillefilm
Laila Løvehjerte 1972 Konkursmanden Tv-film
Sejle op ad åen 1972 Mortensen Tv-film
Den forsvundne fuldmægtig 1971 Kriminalkommissær Skovstrup DK/Spillefilm
Præriens skrappe drenge 1970 Gus DK/Spillefilm
Ved du hvad du skulle? Gifte dig med Tulle! 1970 Instruktion Tv-film
Det 1970 Instruktion Tv-film
Værelset 1970 Dr. Franchot Tv-film
Mildest talt "Dimensionspigen" 1970 Medvirkende Tv-film
Hyp lille Lotte 1970 Andreas Tv-film
Pigen fra Egborg 1969 Professor DK/Spillefilm
Romulus den store 1969 Instruktion Tv-film
Kirsebærhaven 1969 Instruktion Tv-film
Smukke-Arne og Rosa 1967 Kriminalkommissæren DK/Spillefilm
Historien om Barbara 1967 1. filminstruktør DK/Spillefilm
Gidslet 1967 Instruktion Tv-film
Ung vrede 1967 Medvirkende Tv-film
Jordbær til Einar 1967 Instruktion Tv-film
I stykker 1966 Kriminalbetjenten Tv-film
Fødselsdagsselskabet 1964 Instruktion Tv-film
Måne for de mislykkede 1964 Instruktion Tv-film
Skyggen af en helt 1963 Instruktion Tv-film
Alle I unge elskende 1962 Instruktion Tv-film
Mutter Courage 1962 Instruktion Tv-film
Stuepigerne 1962 Instruktion Tv-film
Sorte Shara 1961 Medvirkende DK/Spillefilm
Axel og Valborg 1961 Vilhelm Tv-film
Farinelli 1961 Don Stefano Tv-film
Et opgør 1960 Instruktion Tv-film
Landsbyfrieri 1959 Instruktion Tv-film
Tre søstre 1959 Medvirkende Tv-film
Væddeløbet 1959 Instruktion Tv-film
Politimesteren er en flink fyr 1958 Instruktion Tv-film
Hr. Badin 1958 Instruktion Tv-film
Hjem, hjem du kære hjem 1958 Instruktion Tv-film
Tre op og een i mente 1956 Instruktion Tv-film
Hvad skal jeg være? 1955 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Marguerite 1955 Medvirkende Tv-film
Menageri 1955 Medvirkende Tv-film
Musefælden 1955 Medvirkende Tv-film
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Evig kærlighed 1954 Medvirkende Tv-film
Sønnen 1953 Niels DK/Spillefilm
Skyggedans 1952 Medvirkende Tv-film
Naalen 1951 Alex Birk, stud. med. DK/Spillefilm
Biblioteket er åbent 1949 Speaker DK/Dokumentarfilm
Tre år efter 1948 Holger Nielsen DK/Spillefilm
Ditte Menneskebarn 1946 Prinsen DK/Spillefilm
I Gaar og i Morgen 1945 Oluf DK/Spillefilm
Mens Sagføreren sover 1945 Cirkustjener DK/Spillefilm
Otte Akkorder 1944 Erik, Jørgensens elev DK/Spillefilm
Elly Petersen 1944 Hugo, Leifs ven DK/Spillefilm
Damen med de lyse Handsker 1942 Torben, ingeniør DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412