Anthony Dod Mantle

/F. 1955

Fotograf. Født 14/4 1955, Oxford, England. Uddannet stillfotograf fra London College of Printing i 1980-84 og filmfotograf fra Den Danske Filmskole i 1985-89. Har boet i Danmark siden.

Fotograf på en lang række danske og internationale produktioner. Var med til at tegne dogme-æstetikken som fotograf på to af de fire første dogmefilm, Thomas Vinterbergs "Festen" (1998) og Søren Kragh-Jacobsens "Mifunes sidste sang" (1999), samt amerikanske Harmony Korines "Julien Donkey-Boy" (1999) og Lars von Triers sektion af dogmebrødrenes fælles tv-film "D-Dag" (2001) og var pioner inden for digital fotografering. Har været fast fotograf for Thomas Vinterberg, Lars von Trier og Danny Boyle og vandt en Oscar for sit arbejde på Doyles "Slumdog Millionaire" i 2009.

Anthony Dod Mantles første spillefilm bag kameraet var tyske Philip Grönings "Die Terroristen!" (1992). Første danske spillefilm var Carsten Rudolfs "Menneskedyret (1995), som indbragte ham en Robert. Han fotograferede Thomas Vinterbergs spillefilmdebut "De største helte" (1996), inden han fik sit internationale gennembrud med Vinterbergs "Festen" efterfulgt af Søren Kragh-Jacobsens "Mifunes første sang", der sammen med de andre tidlige dogmefilm gjorde det digitale håndholdte kamera dagsordensættende. Samarbejdet med Vinterberg fortsatte med "It's All About Love" (2002), "Dear Wendy" (2005) og "En mand kommer hjem" (2007).

Han anvendte det skelsættende digitale Red One-kamera på den britiske tv-serie "Wallander" (2008-) som den første britiske tv-produktion og vandt en BAFTA for sin fotografering af de to første afsnit.

Dod Mantle arbejdee sammen med Lars von Trier på de visuelt radikale "Dogville" (2003), "Manderlay" (2005) og "Antichrist" (2009) og engelske Danny Boyle på "Vacuuming Completely Nude in Paradise" (2001), "28 Days Later" (2002), "Millions" (2004), "Slumdog Millionaire" (2009), "127 Hours" (2010), "Trance" (2013) og "T2 Trainspotting" (2017). Vandt flere priser for "Slumdog Millionaire", bl.a. en Oscar, en BAFTA og en European Film Award.

Andre fotografiske højdepunkter er Kevin Macdonalds "The Last King of Scotland" (2006) og "The Eagle" (2011), Pete Travis' "Dred" (2012), Ron Howards "Rush" (2013) og Olive Stones "Snowden" (2016).

Dod Mantle blev kåret til bedste europæiske fotograf ved European Film Award for "Dogville" og "28 Days Later" i 2003 og igen i 2010 for "Antichrist" og "Slumdog Millionaire". Herhjemme er han blevet hædret med fire Robert-priser, for "Menneskedyret" (1995), "Festen" (1998), "It's All About Love" (2003) og "Antichrist" (2009), og to Bodilpriser: Kodak og Nordisk Postproductions Fotografpris i 2004 og prisen for bedste fotografering for "Antichrist" i 2010.

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Rush 2013 Foto U/Spillefilm
Dredd 2012 Foto U/Spillefilm
Far 2012 Fotograf DK/Kort fiktion
The eagle 2011 Foto U/Spillefilm
127 hours 2010 Foto U/Spillefilm
Antichrist 2009 Fotograf DK/Spillefilm
D.A.D: True Believer 2008 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Slumdog Millionaire 2008 Foto U/Spillefilm
Wallander 2008 Foto Tv-serie
My Black Little Heart 2008 Fotograf U/Spillefilm
Hjemve 2007 Fotograf DK/Spillefilm
Occupations 2007 Foto DK/Kort fiktion
En mand kommer hjem 2007 Foto DK/Spillefilm
Sophie 2006 Foto DK/Kort fiktion
Istedgade 2006 Foto DK/Kort fiktion
The last King of Scotland 2006 Foto U/Spillefilm
Mit Danmark - film nr. 1 2006 Foto DK/Dokumentarfilm
Dear Wendy 2005 Foto DK/Spillefilm
Manderlay 2005 Foto DK/Spillefilm
One Day with Peter 2005 Medvirkende U/Dokumentarfilm
Tilbageblik på Festen 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tilbageblik på 'Mifunes sidste sang' 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Familien Gregersen 2004 Fotograf DK/Spillefilm
Dogville 2003 Cheffotograf DK/Spillefilm
Krig 2003 Foto DK/Dokumentarfilm
Små skred 2003 Foto DK/Kort fiktion
Bokseren 2003 Fotografkonsulent DK/Kort fiktion
Pagten 2003 Fotografkonsulent DK/Kort fiktion
It's all about love 2002 Foto DK/Spillefilm
28 dage senere 2002 Foto U/Spillefilm
D-Dag 2001 Foto Tv-film
Fortabte sønner 2000 Foto U/Dokumentarfilm
Mifunes sidste sang 1999 Foto DK/Spillefilm
Bornholms stemme 1999 Foto DK/Spillefilm
Manden med tubaen 1999 Foto DK/Kort fiktion
Den onde cirkel 1999 Foto DK/Dokumentarfilm
En verdensomsejling under bordet 1999 Foto Tv-film
Festen 1998 Foto DK/Spillefilm
Bandleader - Pierre Dørge og New Jungle ochestra 1997 B-fotograf DK/Dokumentarfilm
Det store flip 1997 Foto DK/Spillefilm
Nonnebørn 1997 Foto DK/Spillefilm
Tranceformer 1997 Foto U/Dokumentarfilm
Breaking the Waves 1996 Location scout (Skotland) DK/Spillefilm
Fredens port 1996 Foto DK/Dokumentarfilm
De største helte 1996 Foto DK/Spillefilm
Ska' vi være kærester? 1996 Foto DK/Kort fiktion
Love & Hate - European Stories 1995 Cheffotograf DK/Kort fiktion
Menneskedyret 1995 Foto DK/Spillefilm
Operation Cobra 1995 Foto DK/Spillefilm
Kun en pige 1995 Fotograf, 2. unit DK/Spillefilm
Drømmeslør 1995 Foto U/Dokumentarfilm
Den usynlige kunst 1994 Foto DK/Dokumentarfilm
Ord 1994 Foto DK/Dokumentarfilm
Natskygger 1993 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Die Terroristen! (Philip Gröning, DE, 1992) 1992 Fotograf U/Spillefilm
Da natten forsvandt - et elektrisk eventyr 1991 Foto DK/Dokumentarfilm
Noget med mennesker 1991 Foto DK/Dokumentarfilm
Kajs fødselsdag 1990 Fotografassistent DK/Spillefilm
Tale uden ord - en film om det ordløse menneske 1990 Foto DK/Dokumentarfilm
Vi ses måske 1989 Foto DK/Kort fiktion
Manden indeni 1989 Foto DK/Kort fiktion
At leve i en tid 1989 Foto DK/Dokumentarfilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412