Arthur Jensen

1897-1981

Skuespiller. Født 9/11 1897, død 29/11 1981 - 84 år gammel.

Oprindeligt uddannet skrædder. Blev siden uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1920-23 og fik en omfattende teaterkarriere.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Arthur Jensen oplevede sin storhedstid på tv efter at have passeret de 70. På film fik han ikke tilnærmelsesvis så gode roller som vicevært Meyer i "Huset på Christianshavn" (1970-77) og ekspedient Schwan fra Damernes Magasin i "Matador" (1978-81) - bortset fra dengang han var Meyer i Erik Ballings filmudgave af tv-serien, "Ballade på Christianshavn" (1971). Det blev hans hans bedste filmpræstation.

De to tv-serier spiller uden blusel på Arthur Jensens type-særpræg: det komisk tantede som Meyer og det sippet-forfængelige som Schwan. Hvad der kunne være endt som bøssekarikatur, bliver menneskeportrætter i folkekomediens klædebon, ikke mindst takket være Arthur Jensens humor, der på én gang solidariserer sig og ironiserer over personerne.

Set gennem disse to præstationers prisme, virker Arthur Jensens mange tidligere biroller skuffende.

Først og fremmest var han længe om at blive Arthur Jensen. Efter fire stumfilms-biroller hos Fy&Bi dannede han i 1930'erne komisk duo med Ib Schønberg i flere af Alice O'Fredericks' og Lau Lauritzens energiske pjankefarcer, men morskaben er sporadisk, og påfundene ofte selvtilfredst infantile. Særlig umorsom, nærmest ubehagelig er hans tilbagevendende rolle som pivet prügelknabe for disse films raske gutter, inkl. instruktør Lauritzen selv.

Figuren som den komisk underkuede tøsedreng kom alt for let til Arthur Jensen, der sjældent får andet en ret flade dimensioner ud af sine mange småroller. Der er dog mindre lyspunkter i 1960'erne. Han er lige ved at blive rigtig fin og rørende som den terroriserede hovmester, der ender med selvmordsforsøg i "Een pige og 39 sømænd" (1965), men filmen forråder figuren. Hans pengeafpresser i "Fem mand og Rosa" (1964) er heller ikke ueffen, og sin mest bizarre birolle havde han som 'Det bette Komfur' i farcen "Dyden går amok" (1966).

I 1970'erne ses han i mange af tiårets primitive seriefilm, hvor hans tantede facon udleveres til billige grin. På tv gik det bedre. Han vandt en sejr som den hostende og harkende gammelmandsling Menneske-Mortensen i Gustav Wied-serien "Livsens Ondskab" (1972). Men først Erik Balling så for alvor hans muligheder, ikke bare i tv-serierne, men også i "Olsen-bandens store kup" (1972), hvor han som aldrende gentlemantyv igen danner par med Poul Reichhardt (de er 'Kongen' og 'Knægten') og drømmer sig tilbage til Berninas og det gamle Scala-teaters kronede dage. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Jeppe på bjerget 1981 Jacobæus DK/Spillefilm
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Don Kraus, kanonkonge DK/Spillefilm
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Parkeringsvagt DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Klausen DK/Spillefilm
I Skyttens tegn 1978 Kriminalassistent Mortensen DK/Spillefilm
Matador 1978 Rudolf Schwann Tv-serie
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Borgmester Stærmose DK/Spillefilm
Hærværk 1977 Lille P. DK/Spillefilm
I skorpionens tegn 1977 Togmand DK/Spillefilm
Olsen-banden deruda' 1977 Parkeringsvagt DK/Spillefilm
Piger til søs 1977 Eksamensvagt DK/Spillefilm
Affæren i Mølleby 1976 Nikolajsen, barber DK/Spillefilm
Hopla på sengekanten 1976 Hr. Madsen DK/Spillefilm
I løvens tegn 1976 Kriminalassistent Petersen DK/Spillefilm
Sømænd på sengekanten 1976 Hovmester DK/Spillefilm
Superfos Glasuld - et isoleret tilfælde 1976 Vagtmand på Superfos Glasuld DK/Reklamefilm
Der må være en sengekant 1975 Direktør DK/Spillefilm
I Tvillingernes tegn 1975 Masters butler DK/Spillefilm
Sønnen fra Vingården 1975 Jeppe DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegård 1974 Mads Hjulmand DK/Spillefilm
Fætrene på Torndal 1973 Mikkel DK/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Nattevagt DK/Spillefilm
Romantik på sengekanten 1973 Æhrlig-Jensen DK/Spillefilm
Manden på Svanegården 1972 Mikkel DK/Spillefilm
Motorvej på sengekanten 1972 Piversen, krovært DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Kongen DK/Spillefilm
Livsens ondskab 1972 Menneske-Mortensen Tv-serie
Ballade på Christianshavn 1971 Meyer, vicevært DK/Spillefilm
Tandlæge på sengekanten 1971 Tantens butler DK/Spillefilm
En mindefest 1971 Kammerherre Tv-film
Mazurka på sengekanten 1970 Hr. Hansen, skolerådsmedlem DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Zebedæussen DK/Spillefilm
Huset på Christianshavn 1970 Meyer Tv-serie
Vor by 1970 Howie Newsome Tv-film
Damernes ven 1969 Jens DK/Spillefilm
Ta' lidt solskin 1969 Ludvig DK/Spillefilm
Karrig niding 1969 Magerkaal Tv-film
Et spil om et lukket rum 1969 Medvirkende Tv-film
Aprilsnarrene 1969 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden 1968 Stationskarl DK/Spillefilm
Stormvarsel 1968 Bette Magnus DK/Spillefilm
Tartuffe 1968 Medvirkende Tv-film
Må jeg lege med? 1968 Medvirkende Tv-film
Boubouroche 1968 Medvirkende Tv-film
Smukke-Arne og Rosa 1967 Judoeksperten "Smutti" DK/Spillefilm
Mig og min lillebror 1967 Von Finkelstjerne, amtmand DK/Spillefilm
Onkel Joakims hemmelighed 1967 Hundepensionspasser DK/Spillefilm
Utro 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Gys og gæve tanter 1966 Petersen DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Ivar, fisker DK/Spillefilm
Flagermusen 1966 Retsskriver DK/Spillefilm
Soyas tagsten 1966 Pedellen DK/Spillefilm
Een pige og 39 sømænd 1965 Hovmester DK/Spillefilm
Slå først Frede 1965 Carlo DK/Spillefilm
Jensen længe leve! 1965 Røde Einar DK/Spillefilm
Sytten 1965 Konduktøren DK/Spillefilm
Philip Hotz bliver rigtig vred 1965 Medvirkende Tv-film
Morder uden betaling 1965 Medvirkende Tv-film
Don Olsen kommer til byen 1964 Redaktør Holm DK/Spillefilm
5 mand og Rosa 1964 Gamtoft, produkthandler og pengeafpres. DK/Spillefilm
Mord for åbent tæppe 1964 Dr. Anthonsen, læge DK/Spillefilm
Natteherberget 1964 Medvirkende Tv-film
Pigen og pressefotografen 1963 Vicevært DK/Spillefilm
Bussen 1963 Kromanden DK/Spillefilm
Hvad med os? 1963 Vred mand på gaden DK/Spillefilm
Vi har det jo dejligt 1963 Købmand DK/Spillefilm
Skyggen af en helt 1963 Mr. Galogher Tv-film
Den stundesløse 1963 Medvirkende Tv-film
Det tossede paradis 1962 Trefrans DK/Spillefilm
Venus fra Vestø 1962 Pive-Ras, tørstig Vestø-bo DK/Spillefilm
Den ellevte juni 1962 Medvirkende Tv-film
Midsommerdrøm i fattighuset 1962 Enok Tv-film
Een blandt mange 1961 Tjener DK/Spillefilm
To skøre ho'der 1961 Redaktøren DK/Spillefilm
Paw 1959 Stationsforstander DK/Spillefilm
I rosenlænker 1959 Medvirkende Tv-film
Et pund med posten 1958 Medvirkende Tv-film
Det tvungne giftermål 1957 Medvirkende Tv-film
Den kloge mand 1956 Morten Gamst, skomager DK/Spillefilm
Kristiane af Marstal 1956 Severinsen, fisker DK/Spillefilm
Karrig nidding 1955 Medvirkende Tv-film
Vores lille by 1954 Henry, klokker DK/Spillefilm
Et eventyr om tre 1954 Nicolai, trækvognsmand DK/Spillefilm
I kongens klæ'r 1954 Jens Hik, smugler DK/Spillefilm
Vivian venter sig 1954 Medvirkende Tv-film
Den gamle mølle på Mols 1953 Carlsen, arrestant DK/Spillefilm
Kriminalsagen Tove Andersen 1953 "Sprit Ole" DK/Spillefilm
Min søn Peter 1953 Alfred Olsen, chauffør DK/Spillefilm
Alice i eventyrland 1951 Stemme U/Spillefilm
Kristinus Bergman 1948 Købmandens medhjælper DK/Spillefilm
Stop Tyven 1945 Medvirkende DK/Kort fiktion
Familien Olsen 1940 Nævning DK/Spillefilm
Under Byens Tage 1938 Gram, Kunstner DK/Spillefilm
Inkognito 1937 Eriksen, Olaf Brammers tjener DK/Spillefilm
Flaadens blaa Matroser 1937 Christian Langtoft, værnepligtig DK/Spillefilm
Danmark for Folket 1937 Medvirkende DK/Spillefilm
Snushanerne 1936 Lasse, Filmsforfatter DK/Spillefilm
Panserbasse 1936 Nattevagten DK/Spillefilm
Giftes - nej Tak! 1936 John Harbo DK/Spillefilm
Week-End 1935 Styrmand DK/Spillefilm
Bag Københavns Kulisser 1935 Regissør Mortensen DK/Spillefilm
Kidnapped 1935 Larsen, drager DK/Spillefilm
Barken Margrethe 1934 Lille Mikkel DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Tjeneren Johan DK/Spillefilm
København, Kalundborg og -? 1934 Medvirkende DK/Spillefilm
Fem raske Piger 1933 Pjevs DK/Spillefilm
Københavnere 1933 Student DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1932 Kok DK/Spillefilm
Tretten Aar 1932 Hannibal Petersen DK/Spillefilm
Krudt med Knald 1931 Pensionær DK/Spillefilm
Hr. Tell og Søn 1930 Pensionær og opvasker DK/Spillefilm
Pas paa Pigerne 1930 En vandrefugl DK/Spillefilm
Højt paa en Kvist 1929 Underbo DK/Spillefilm
Ulvejægerne 1926 Skrædderlærling DK/Spillefilm
Grønkøbings glade Gavtyve 1925 Medvirkende DK/Spillefilm
Vis alle

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412