Jens Jørn Spottag

/F. 1957

Skuespiller. Født 13/12 1957.

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1979-83, efter at have arbejdet som regissørelev på Aarhus Teater 1974-78.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Spottag debuterede i Refns tv-serie "Een gang strømer" (1987), hvor han har en mindre rolle som politimand. Og efter en minirolle i ungdomsfilmen "En verden til forskel" (1989) fik han - igen i Anders Refns instruktion - et Bodilnomineret filmgennembrud som forvalteren i Gustav Wied-filmatiseringen "Sort høst" (1993). Her er Spottag de nye tiders nådesløse repræsentant sat over for de gamle uduelige herregårdsslægter - og han har både viril farlighed og sammenbidt skarphed. Denne stærke, autoritative præstation antydede, at macho-mænd kunne være Spottags speciale, men hans nydeligt neutrale, ikke udpræget skuespillerkønne udseende og alsidige spilletalent gør ham anvendelig i mange sammenhænge. Han har en vag og svag rolle i Carsten Sønders "Elsker, elsker ikke" (1994), men viser sikkert tag om sin forretningsmand i novellefilmen "Ernst og lyset" (1996), en udlevering af den moderne Karl Smart med fladtrykt fantasi.

Spottag var i perioden 1988-94 blevet stærkt anerkendt for sine teaterpræstationer på Mogens Pedersens Aalborg Teater, hvor han trivedes godt. Men han flyttede til København for at spille den store rolle som I. C. Jacobsen i "Bryggeren" (1996), DR-serien, der gjorde ham landskendt. Desværre ikke udelukkende for det gode - hans portrættering af den tyranniske stivstikker Jacobsen kæmper, ofte krampagtigt, med usigelige replikker og umusikalsk iscenesættelse.

Langt bedre lykkes hans nuancerede hverdagsfigur Peter i tv-serien "Taxa" (1997-99) - vognmand og bestyrelsesmedlem i Husum-Taxa. Han gør i starten Peter stilfærdig og sympatisk, men viser lige så troværdigt de mere hårde, mørke og viljestærke sider, der kommer frem i Peters karakter, da han bliver del af Krone Taxas flok, frister Pia Vieth og selv fristes af City Bilens snu formand. Den pæne mand ses endda sørgeligt beruset - "Du ligner en julefrokost, jeg ikke har lyst til at deltage i," som Torben Jensens Herman beskriver ham.

I Lars von Triers Dogme-film "Idioterne" (1998) indgår han ikke i det flippede kollektiv, men lever fuldt ud op til den spontane spillestil som lettere komisk irriteret reklamedirektør, der må leve med Knud Romer Jørgensens magre kampagneforslag: Barnemad. Og han illuderer til fuldkommenhed som den kompromitterede kommunalpolitiker i Ole Bornedals mini-tv-serie "Dybt vand" (1999). Hans evne til at skabe diskrete sprækker i sin umiddelbart tillidsvækkende fremtræden synes nu fuldt udviklet og venter bare på en større filmrolle. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Arvingerne 3 2017 John Larsen Tv-serie
Der kommer en dag 2016 Inspektøren DK/Spillefilm
En to tre nu 2016 Søren (Cecilies far) DK/Spillefilm
Peter og dragen 2016 Stemme U/Spillefilm
Højt skum - en film om Storm P. 2015 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Arvingerne 2 2015 John Larsen Tv-serie
1864 2014 Henrik Claude du Plat Tv-serie
Kapgang 2014 Sten Koch DK/Spillefilm
Arvingerne 1 2014 John Larsen Tv-serie
Lulu 2014 Henrik DK/Kort fiktion
Krummerne - alt på spil 2014 Advokat Niels Borch DK/Spillefilm
Flyvemaskiner 2: Redningsaktionen 2014 Stemme U/Spillefilm
Bitter Pille 2014 Dr. Holm DK/Kort fiktion
Skytten 2013 Martin Felding, statsminister DK/Spillefilm
I lossens time 2013 Overlægen DK/Spillefilm
Hvor lyset kommer ind 2013 Medvirkende DK/Kort fiktion
Player 2013 Winther Schmidt DK/Spillefilm
Skovens hemmelige rige 2013 Stemme U/Spillefilm
Grusomme mig 2 2013 Stemme U/Spillefilm
Hvidsten Gruppen - nogle må dø for at andre kan leve 2012 Marius Fiil DK/Spillefilm
Lille spejl på væggen der, eventyret om Snehvide 2012 Stemme U/Spillefilm
Hearts and Minds 2012 Oberst DK/Kort fiktion
Modig 2012 Stemme U/Spillefilm
Klokkeblomst og vingernes hemmelighed 2012 Stemme U/Spillefilm
Værelse 304 2011 Medvirkende DK/Spillefilm
ID:A 2011 HP DK/Spillefilm
Happy feet 2 2011 Stemme U/Spillefilm
Sommer i Tyrol 2010 Medvirkende DK/Kort fiktion
Arriettys hemmelige verden 2010 Stemme U/Spillefilm
Med lukkede øjne 2010 Tom DK/Spillefilm
Eventyret om Despero 2009 Stemme U/Spillefilm
Tick Tick Boom 2009 Medvirkende DK/Kort fiktion
De vilde svaner 2009 Kongen DK/Spillefilm
Lærkevej 2009 Henning Sachs Tv-serie
To verdener 2008 Andreas DK/Spillefilm
Kung Fu Panda 2008 Stemme U/Spillefilm
Frygtelig lykkelig 2008 Politimester DK/Spillefilm
Blå mænd 2008 Steiner DK/Spillefilm
Lille soldat 2008 Fischer DK/Spillefilm
Album 2008 Vilhelm Rolsted Tv-serie
Livvagterne 2008 Jens Ole Vestergaard Tv-serie
Anja & Viktor - brændende kærlighed 2007 Tobias DK/Spillefilm
Den sorte Madonna 2007 Erling DK/Spillefilm
Lysets nøgle 2007 Benjamins far Tv-serie
Drømmen 2006 Frits' far DK/Spillefilm
The journals of Knud Rasmussen 2006 Knud Rasmussen U/Spillefilm
Happy feet 2006 Stemme U/Spillefilm
Anna Pihl 2006 Henrik Borch Tv-serie
Fucking 14 2005 Far DK/Kort fiktion
Højdeskræk 2005 Kåres træner DK/Kort fiktion
Silkevejen 2004 Thomas, hendes mand DK/Spillefilm
Kongekabale 2004 Per Vestgaard DK/Spillefilm
Inkasso 2004 Søren DK/Spillefilm
Ørnen 2004 Søren Stræde Tv-serie
Krøniken 2004 Skovgård Tv-serie
Floden 2003 Stemme DK/Eksperimentalfilm
Spy Kids 3-D: Game Over 2003 Stemme U/Spillefilm
Se dagens lys 2003 Elef Tv-film
Skyldig? 2003 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den nye mand 2003 Patienten DK/Kort fiktion
To kvinder 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Prisen 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
De udvalgte 2001 Carstens Tv-serie
Mistænkt 2001 Lars Olesen Spil
Titan A.E. 2000 Stemme U/Spillefilm
Skjulte spor 2000 Flemming Schult, præst Tv-serie
Edderkoppen 2000 Thuesen Tv-serie
Dybt vand 1999 Niels Bern-Jensen Tv-film
Afmagt 1998 Poul DK/Kort fiktion
Idioterne 1998 Chef DK/Spillefilm
Prinsen af Egypten 1998 Stemme U/Spillefilm
Valgaften 1998 Carl DK/Kort fiktion
Majoren 1998 Nielsen Tv-film
Karrusel 1998 Sten Nordvolt Tv-serie
Drengen i himlen 1997 Esben DK/Kort fiktion
Riget II 1997 Advokat Bisgaard DK/Spillefilm
TAXA 1997 Peter Tv-serie
Bryggeren 1996 J.C. Jacobsen Tv-serie
Klokkeren fra Notre Dame 1996 Stemme U/Spillefilm
Ernst og lyset 1996 Ernst DK/Kort fiktion
Carmen & Babyface 1995 Præsten DK/Spillefilm
Elsker, elsker ikke 1995 Jørgen DK/Spillefilm
Mein Kampf 1994 Medvirkende Tv-film
Sort høst 1993 Forvalter Larsen DK/Spillefilm
Lykken er en underlig fisk 1989 Medvirkende DK/Spillefilm
En verden til forskel 1989 Ted DK/Spillefilm
Et andet liv 1989 Medvirkende Tv-film
Rami og Julie 1988 Stemme DK/Spillefilm
Den skjulte virkelighed 1988 Speaker DK/Dokumentarfilm
Een gang strømer... 1987 Rudi Johansen Tv-serie
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412