Theodor Christensen

1914-1967

Instruktør og skribent. Født 6/4 1914 (Christen Johannes Theodor Gleerup Christensen), død 3/9 1967 - 53 år gammel. Gift med Tove Hebo (1916-1966).

Sammen med vennen Karl Roos grundlægger af den danske dokumentarfilmbevægelse, som for alvor fik vind i sejlene i besættelsesårene, hvor behovet for statslig propaganda og oplysning voksede. I løbet af sine knap 30 år som aktiv filmskaber instruerede Theodor Christensen omkring 50 film og skrev derudover manuskripter til adskillige film, som blev lavet af andre instruktører. Han bidrog løbende med artikler og debatindlæg i danske aviser og tidsskrifter og fremstod som en engageret og inspirerende kollega og mentor for unge filmfolk.

Student i 1932, derefter et par års studier på Københavns Universitet. Skrev i nogle år filmanmeldelser til Arbejderbladet sammen med Karl Roos. Som 22-årig udgav han i 1936, igen sammen med Karl Roos, bogen "Film" - et vægtigt filmteoretisk værk, der afspejlede de to unge filmentusiasters filosofisk og metodisk velfunderede grundlag for deres videre arbejde med filmmediet.

I 1938 debuterede de to som filminstruktører med turistfilmen "C - et Hjørne af Sjælland". Filmen blev produceret af det lille nystiftede selskab Minerva Film, hvortil Theodor var knyttet gennem det meste af sin karriere. Året efter, i 1939, tog han til London for at studere engelske dokumentarfilm, som var en af de væsentlige inspirationskilder for hans eget filmvirke. Med besættelsen af Danmark kom der for alvor liv i det spirende dokumentarfilmmiljø, og Theodor Christensen blev snart en af de førende skikkelser.

Hovedværket i Theodor Christensens produktion er "Det gælder din Frihed" fra 1946. Dels giver han selv udtryk for dette synspunkt, og dels har den inden for dansk dokumentarfilms rammer fået klassikerstatus. Det er også hans mest omstridte film, fordi den stillede sig voldsomt kritisk overfor samarbejdspolitikken og fortalte 'sandheden' om regeringens forhold til modstandsbevægelsen og vice versa. John Ernst karakteriserer filmen på følgende måde: "Her forløses til fuldkommenhed hans enestående evne til på samme tid at tænke politisk og filmisk og syntetisere materialet i en skarp polemisk form" (nekrolog i Politisk Revy 9/2 1968).

Også andre af hans film gav anledning til ballade, bl.a. "Til Husbehov" (1963) om Danmarks boligpolitik, som var bestilt af Boligministeriet. Theodor fik frie hænder til opgaven, hvilket resulterede i, at filmen blev henlagt i et halvt år, da embedsmændene ikke brød sig om den underliggende kritiske tone. Flere af hans film har modtaget officiel hæder, bl.a. "Enden på legen" (1960), som blev tildelt en Bodil.

Udover at instruere og skrive manuskripter var Theodor Christensen engageret i film på mange andre måder. Et par år efter krigen ledede han UNESCOS filmafdeling i New York. I juli 1951 blev han ansat som filmkronikør ved Statsradiofonien (efter Karl Roos, som døde uventet). I april 1952 blev han uden videre forklaring afskediget igen af Julius Bomholt, hvilket gav anledning til en del spekulation i aviserne, da flere skribenter og debatører efterlyste en reel årsag. Kort efter, 22. juni 1952, rejste Theodor til Ceylon, hvor han som audiovisuel ekspert knyttedes til et undervisningscenter, der var oprettet i et jungleområde i Nordceylon.

Siden blev han kunstnerisk rådgiver ved det cubanske filminstitut ICAIC i Havana, hvor han opholdt sig i tre perioder fra 1962-67 og bl.a. selv instruerede filmen "Ella" (1964) - om de cubanske kvinder. Samtidig var han engageret i opbygningen af Den Danske Filmskole, som blev grundlagt i 1966. Her udstak Theodor Christensen den pædagogiske linie, hvor en kombination af teoretisk undervisning og praktiske øvelser var det grundlæggende princip for den kunstneriske udvikling af de unge talenter. Han nåede at undervise skolens første hold på deres første år og var desuden ved sin død dybt optaget af arbejdet med en film om Georg Brandes.

Litteratur: Karl Roos & Theodor Christensen: Film (1936). John Ernst (red.): Theodor Christensen - en handling af billeder (1974). Palle Bøgelund Petterson: Doxfather - En Theodor Christensen biografi (2014).

Læs om DFI Bibliotekets Theodor Christensen særsamling og Kosmorama #253 - Theodor Christensen 100 år

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
The Building of the Trans-Iranian Railway 1976 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Tegneserie 1968 Research DK/Kort fiktion
Bevægelsen 1967 Research DK/Kort fiktion
Det blå billede 1967 Research DK/Kort fiktion
Talent 1967 Research DK/Kort fiktion
En revolutionær i et velfærdssamfund 1967 Research DK/Kort fiktion
Sangerinden 1967 Research DK/Kort fiktion
Tag en rask beslutning 1967 Research DK/Kort fiktion
Episode 1967 Research DK/Kort fiktion
Hjemturen 1967 Research DK/Kort fiktion
Magasin 1966 Research DK/Kort fiktion
Forlovelse 1966 Research DK/Kort fiktion
Den forsvundne løve 1966 Research DK/Kort fiktion
Bilen 1966 Research DK/Kort fiktion
Hvad er der i vejen med mor og far? 1965 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hende 1964 Instruktion U/Dokumentarfilm
Til husbehov 1963 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hvad siger smedene? 1963 Kunstnerisk rådgivning DK/Dokumentarfilm
Dit navn er kvinde 1961 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Radioaktivt nedfald 1961 Manuskript DK/Dokumentarfilm
Enden på legen 1960 Instruktion DK/Dokumentarfilm
De fem år [skoleudg.] 1960 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Vejen til Sartano 1960 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Søen, der ændrer Afrikas ansigt 1960 Dansk version U/Dokumentarfilm
Bare en pige 1959 Instruktion DK/Dokumentarfilm
I kø foran livet 1958 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Simba 1958 Instruktion DK/Dokumentarfilm
What makes them run? 1958 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Træk vejret 1958 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Vand fra Eufrat 1956 Instruktion DK/Dokumentarfilm
B & W Alpha 1956 Manuskript DK/Dokumentarfilm
De fem år 1955 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Den store flåde 1955 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hvad skal jeg være? 1955 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Jyske kyst 1954 Manuskript DK/Dokumentarfilm
Student i Danmark 1954 Kommentarer DK/Dokumentarfilm
Bim 1954 Dansk version U/Spillefilm
Grænseløse verden 1953 Dansk version U/Dokumentarfilm
The Pattern of Co-Operation 1952 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Då och nu 1952 Instruktion U/Kort fiktion
Besøg på en Chokoladefabrik 1952 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Omstigning til fremtiden 1952 Manuskript DK/Dokumentarfilm
Alle mine skibe 1951 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Blind 1950 Produktion DK/Dokumentarfilm
Nordsø Sild 1950 Produktion DK/Dokumentarfilm
Grønt guld 1949 Instruktion U/Dokumentarfilm
Mere end ord 1949 Dansk version U/Dokumentarfilm
Det gaar fremad igen 1949 Manuskript DK/Dokumentarfilm
Saadan ligger landet 1949 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Her er Banerne 1948 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Lys over hav 1948 Dansk version U/Dokumentarfilm
Koloniernes Fremtid 1948 Dansk version U/Dokumentarfilm
Radiohuset 1947 Manuskript DK/Dokumentarfilm
Er der kul nok? 1947 Dansk version U/Dokumentarfilm
Jordens Rovdrift 1947 Dansk version U/Dokumentarfilm
Kortlægning - i vort liv 1947 Dansk version U/Dokumentarfilm
Aarhus 1947 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Det gælder din Frihed 1946 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Fremtidens borgere 1946 Instruktion DK/Dokumentarfilm
1337 Mennesker 1946 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Dansk Staal 1945 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Elvira - et Svin efter Døden 1945 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Gengas 1944 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Gengas er Giftgas 1944 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Denmark Fights For Freedom 1944 Instruktion DK/Dokumentarfilm
7 mill. HK - En film om Burmeister & Wain 1943 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hos Kofoed paa Amager 1943 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Mennesker i et Hus 1943 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Gas under Jorden 1942 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Gammelt Metal - nye Varer 1942 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Farvel til Hverdagen 1942 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Skoven 1942 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Ordre No. 95807 1942 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hørren rykker frem 1942 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Mod Difteri II 1942 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Vore Tænder 1942 Instruktion DK/Dokumentarfilm
De hundrede dage 1941 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Ungdom i arbejde 1941 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Idrætssvømning 1941 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hvor enkeltspor bliver dobbelte 1941 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Med Hæren paa Øvelse 1941 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Mod Difteri I 1941 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Ungdom i arbejde [lang stum udg.] 1941 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Ungdom i arbejde [lang toneudg.] 1941 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Jens Langkniv 1940 Drejebog DK/Spillefilm
Det brænder i Norden 1940 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Iran - det nye Persien 1939 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Cherry Heering 1939 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Vi besøger Næstved 1939 Manus DK/Dokumentarfilm
C - et Hjørne af Sjælland 1938 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Til Peter fra Far & Mor Produktion DK/Dokumentarfilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

DFI-Nyheder og artikler

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412