Jon Bang Carlsen

/F. 1950

Instruktør, forfatter og skuespiller. Født 28/9 1950. Uddannet på Den Danske Filmskole 1976.

I 1972 involveret i politisk gadeteater med den banebrydende aktionsgruppe Solvognen. Han har lavet over 40 film og kalder sin metode "iscenesat dokumentarisme". Målet er "at kondensere skæbner i enkeltøjeblikke af poetisk styrke", som han selv har udtrykt det.

Flere af hans hovedværker er portrætter, der løfter sig til symbolske tilværelsesbilleder: "Jenny" (1977) om en jævn hverdagskvinde med en dyb kristentro, "En rig mand" (1979) om en millionær uden anden forankring end penge og luksus, "Fugl Fønix" (1984) om en amerikansk selvforsvarsfanatiker, og "Før gæsterne kommer" (1986) om to ældre hotelværtinder, der forbereder badesæsonen.

Hans spillefilm forener fintmærkende realisme i den udstrakte brug af naturlige locations med en udpræget poetisk, udramatisk indfaldsvinkel. "Næste stop - Paradis" (1980) handler om to ældre ensomme, der forelsker sig, mens "Ofelia kommer til byen" (1985) tegner et forfrossent provinsbybillede med et ungt par i centrum.

I 1995 rejste Jon Bang Carlsen til Irland og derpå til Sydafrika, hvad der resulterede i en række karakteristiske film fra begge lande, f.eks. "Portrait of God" (2001), der delvist udpiller sig i et Cape Town-fængsel for hårdt belastede kriminelle.

Bang Carlsen har også udfoldet sig som forfatter med digtsamlingen "S-tog til Havet" (1982) og essaysamlingen "Locations" (2002).

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Déjà Vu 2016 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Født til filmen 2015 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Cats in Riga 2014 Instruktion U/Dokumentarfilm
I Kærlighedens Navn 2013 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Bag Blixens maske 2011 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Blinde engle 2007 Instruktion DK/Spillefilm
Purity Beats Everything 2007 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
En gammel bamses fortælling 2003 Instruktion DK/Dokumentarfilm
En gammel bamses fortælling - og to andre børnefilm af Jon Bang Carlsen 2003 Instruktion Antologi
Zuma the puma 2002 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Portræt af Gud 2001 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Addicted to Solitude 1999 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Min afrikanske dagbog 1999 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Min irske dagbog 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
It's Now Or Never 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
At opfinde virkeligheden 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Carmen & Babyface 1995 Instruktion DK/Spillefilm
Livet vil leves 1994 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Blændet 1992 Instruktion Tv-serie
Drengene fra Sankt Petri 1991 Betjent ved fangetransport DK/Spillefilm
Ich bin auch ein Berliner 1990 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Yesterdays Heroes 1990 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Smalfilmerens søn 1989 Instruktion DK/Kort fiktion
Baby Doll 1988 Instruktion DK/Spillefilm
Time out 1988 Instruktion DK/Spillefilm
Jeg ville først finde sandheden 1987 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Før gæsterne kommer 1986 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Ofelia kommer til byen 1985 Instruktion DK/Spillefilm
Forbrydelsens element 1984 Vred politimand DK/Spillefilm
Fugl Fønix 1984 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Årets længste dag 1984 Instruktion Tv-film
Hotel of the stars 1981 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Du er smuk - jeg elsker dig 1981 Instruktion Tv-film
Næste stop - Paradis 1980 Instruktion DK/Spillefilm
Achilleshælen er mit våben 1979 Medvirkende DK/Spillefilm
Drømme støjer ikke når de dør 1979 Erik, ung politiker DK/Spillefilm
En rig mand 1979 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Aftenlandet 1977 Medvirkende DK/Spillefilm
En fisker i Hanstholm 1977 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Jenny 1977 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Dejlig er den himmel blå 1975 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hvid mands sæd 1975 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Åndssvage Sara 1973 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Vis alle

Priser og nomineringer

Download som PDF / Excel
Pris Premiereår Festivaler Film
Ungdoms juryens pris for bedste kort film 2004 Halifax, ViewFinders: International FF for Youth 2004 En gammel bamses fortælling
Bedste Dokumentar:
Jon Bang Carlsen
2000 Chicago Int. Children's Film Festival 2000 Min afrikanske dagbog

Festivaldeltagelse

Download som PDF / Excel
Festivaler Festivaldato Film
Lübeck, Nordische Filmtage 02-11-2016 Déjà Vu
Vilnius Documentary Film Festival 22-09-2016 Déjà Vu
Fredrikstad, Nordic Docs 26-05-2016 Déjà Vu
Amsterdam, IDFA 18-11-2015 Déjà Vu
CPH:DOX 06-11-2015 Déjà Vu
Berlin European Film Academy Awards 07-12-2014 I Kærlighedens Navn
Amsterdam, IDFA 19-11-2014 Hotel of the stars
Taipei Taiwan Int. Documentary Film Festival 09-10-2014 Purity Beats Everything
Odense Internationale Film Festival 25-08-2014 Blinde engle
Amsterdam, IDFA 20-11-2013 I Kærlighedens Navn
Leipzig Festival for Documentary and Animation 28-10-2013 I Kærlighedens Navn
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 25-04-2013 I Kærlighedens Navn
Bucharest One World Romania 12-03-2013 Purity Beats Everything
Bucharest One World Romania 12-03-2013 Addicted to Solitude
Korean International Documentary Festival 21-10-2009 Purity Beats Everything
Taipei Taiwan Int. Documentary Film Festival 31-10-2008 Purity Beats Everything
Uppsala Int. Short Film Festival 20-10-2008 Purity Beats Everything
Reykjavik Shorts&Docs 22-08-2008 Purity Beats Everything
Odense Internationale Film Festival 19-08-2008 Purity Beats Everything
Thessaloniki Documentary Festival 16-03-2008 Purity Beats Everything
Riga Danske Filmdage c/o Danijas Kulturas Instituts 13-03-2008 Blinde engle
Amsterdam, IDFA 22-11-2007 Purity Beats Everything
CPH:DOX 09-11-2007 Purity Beats Everything
Reykjavik Film Festival 27-09-2007 Blinde engle
North West Film Festival 14-09-2007 Zuma the puma
Trento Int. Film festival of Mountains 26-04-2007 Blinde engle
Norsk Filmfond 16-11-2006 Blinde engle
Norsk Filmfond 16-11-2006 Portræt af Gud
Cape Town, World Cinema Festival, Sithengi 14-11-2006 Blinde engle
New York Scandinavian House 21-10-2006 Blinde engle
Aarhus, Nordisk Panorama 22-09-2006 Blinde engle
Odense Internationale Film Festival 15-08-2006 Blinde engle
Odense Internationale Film Festival 15-08-2006 Portræt af Gud
Odense Internationale Film Festival 15-08-2006 Addicted to Solitude
Karlovy Vary International Film Festival 30-06-2006 Blinde engle
Thessaloniki Documentary Festival 10-03-2006 Portræt af Gud
ZagrebDox 22-02-2005 Addicted to Solitude
EDN Oxford, Oxdox 22-10-2004 Addicted to Solitude
Jana Int. Film Festival for Children & Youth 08-10-2004 En gammel bamses fortælling
Mill Valley Film Festival, Film Inst. California 07-10-2004 En gammel bamses fortælling
BUSTER 06-09-2004 En gammel bamses fortælling
Roskilde Festivalen - Manden med Cameraet 24-06-2004 Zuma the puma
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 30-05-2004 En gammel bamses fortælling
Halifax, ViewFinders: International FF for Youth 20-04-2004 En gammel bamses fortælling
Rome Studio Stefania Miscetti 05-04-2004 Addicted to Solitude
EDN seminar Calcutta 01-04-2004 En gammel bamses fortælling
BUSTER 23-09-2003 Zuma the puma
Odense Internationale Film Festival 11-08-2003 Zuma the puma
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 23-05-2003 Zuma the puma
Malmö, BUFF 12-03-2003 Zuma the puma
Norsk Filminstitutt Cinematek 10-02-2003 Hotel of the stars
Berkeley International Children's Film Festival 12-01-2003 Min afrikanske dagbog
Berkeley International Children's Film Festival 12-01-2003 Min afrikanske dagbog
Montréal Rencontres Int. Du Documentaire 15-11-2002 Portræt af Gud
Durban International Film Festival 02-09-2002 Zuma the puma
Durban International Film Festival 02-09-2002 Portræt af Gud
Durban International Film Festival 02-09-2002 Addicted to Solitude
Durban International Film Festival 02-09-2002 Min afrikanske dagbog
Durban International Film Festival 02-09-2002 Min afrikanske dagbog
Bratislava Art Film Festival 21-06-2002 Portræt af Gud
New York Scandinavian House 06-03-2002 Portræt af Gud
Vancouver Reel to Real Festival 05-03-2002 Min afrikanske dagbog
Vancouver Reel to Real Festival 05-03-2002 Min afrikanske dagbog
Los Angeles Scandinavian Film Festival ASFLA 01-02-2002 Portræt af Gud
Film Institute of Northern California 01-02-2002 Min afrikanske dagbog
Film Institute of Northern California 01-02-2002 Min afrikanske dagbog
Göteborg International Film Festival 25-01-2002 Portræt af Gud
Prague Febiofest, Int. Film, TV and Video Festival 24-01-2002 Portræt af Gud
Prague Febiofest, Int. Film, TV and Video Festival 24-01-2002 Addicted to Solitude
Prague Febiofest, Int. Film, TV and Video Festival 24-01-2002 Min afrikanske dagbog
Prague Febiofest, Int. Film, TV and Video Festival 24-01-2002 Min afrikanske dagbog
Film Institute of Northern California 24-11-2001 Min afrikanske dagbog
Film Institute of Northern California 24-11-2001 Min afrikanske dagbog
Film Institute of Northern California 10-11-2001 Min afrikanske dagbog
Film Institute of Northern California 10-11-2001 Min afrikanske dagbog
Odense Internationale Film Festival 13-08-2001 Portræt af Gud
Montevideo Divercine 02-07-2001 Min afrikanske dagbog
Montevideo Divercine 02-07-2001 Min afrikanske dagbog
Freiburger Filmforum 22-05-2001 Addicted to Solitude
TIFF Kids 20-04-2001 Min afrikanske dagbog
TIFF Kids 20-04-2001 Min afrikanske dagbog
Doc Aviv int. Film Festival 24-03-2001 Addicted to Solitude
Montréal Rencontres Int. Du Documentaire 15-11-2000 Addicted to Solitude
Cork Film Festival 15-10-2000 Addicted to Solitude
Cork Film Festival 15-10-2000 Min afrikanske dagbog
Cork Film Festival 15-10-2000 Min afrikanske dagbog
Chicago Int. Children's Film Festival 12-10-2000 Min afrikanske dagbog
Chicago Int. Children's Film Festival 12-10-2000 Min afrikanske dagbog
Taipei Taiwan Int. Documentary Film Festival 21-09-2000 Min afrikanske dagbog
Taipei Taiwan Int. Documentary Film Festival 21-09-2000 Min afrikanske dagbog
Bergen Nordisk Panorama 20-09-2000 Addicted to Solitude
Edinburgh International Film Festival 13-08-2000 Addicted to Solitude
Nyon, Visions du Réel 01-05-2000 Addicted to Solitude
Volda The Norwegian Documentary Festival 28-04-2000 Addicted to Solitude
TIFF Kids 08-04-2000 Min afrikanske dagbog
TIFF Kids 08-04-2000 Min afrikanske dagbog
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 07-04-2000 Addicted to Solitude
Tempo Dokumentärfestival 10-03-2000 Addicted to Solitude
Tel Aviv Int. Human Rights Film Festival 03-02-2000 Addicted to Solitude
Göteborg International Film Festival 28-01-2000 Addicted to Solitude
Amsterdam, IDFA 24-11-1999 Addicted to Solitude
Amsterdam, IDFA 24-11-1999 Min afrikanske dagbog
Amsterdam, IDFA 24-11-1999 Min afrikanske dagbog
Film fra Syd 17-09-1999 Min afrikanske dagbog
Film fra Syd 17-09-1999 Min afrikanske dagbog
Vis alle

DFI-Nyheder og artikler

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412