Helle Hertz

/F. 1943

Skuespiller. Født 29/10 1943. Gift med skuespiller Christoffer Bro 1963-78. Mor til skuespiller Nicolas Bro. Lillesøster til skuespiller Lone Hertz.

Startede lige som sin søster som 'Lommer-pige' på ABC-Teatret 1960-64. Omfattende teaterkarriere med store roller, bl.a. på Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Et klassisk eksempel på starletten og pigen fra Lommer-revyerne, der udvikler sig til seriøs skuespillerinde. Dog uden selvhøjtidelighed - i stedet præges hendes spil af en prunkløs ærlighed, der også går igen i hendes ligefremme interviews gennem årene. Hun stod længe i skyggen af storesøsteren Lone, både på film og scene, men viste sig i det lange løb som den mest troværdige filmskuespiller.

Som ganske ung og uprøvet fik hun kun småroller, men nåede alligevel op gennem 1960'erne at åbenbare en overrumplende blanding af skær ungpigeskønhed og fugtig-øjet sex-appeal. Hun har en lillebitte rolle som deltager i en skønhedskonkurrence i "Poeten og Lillemor og Lotte" (1960) og overvælder i et ukrediteret glimt som barluder i "Rikki og mændene" (1962).

Hun får sin første større rolle som kunstner-muse i den trivielle komedie "Det er ikke appelsiner - det er heste" (1967), og i Mai Zetterlings "Dr. Glas" (1968) er hun i flashback-scener titelpersonens druknede ungdomselskede, Anita, heller ikke en rolle med de store muligheder.

Til gengæld lancerer "Helle for Lykke" (1969) hende med et vist held som go-go-danserinde med bar mave, men filmen er en krampagtig blanding af satire, små-absurdisme, romantik og ufordøjet kvindeskræk. Også i Erik Ballings "Rend mig i revolutionen" (1970) spiller hun på det sensuelle som barpige i sorte netstrømper, men filmen er en af Ballings forbiere.

I en filmpause på otte år befæstede hun sin position på teatret og vendte 1978 modnet tilbage i to hovedroller: som den stærke, hjælpsomme vordende mor i Astrid Henning-Jensens "Vinterbørn" og - klart bedre - som den overfladisk forfinede Alvilda i Anders Refns "Slægten" (1978), en konventionel borgerkvinde, der først tragisk sent gør sig klart, at hun er faldet i en ægteskabsfælde ved at gifte sig med Jens Okkings baron Helmuth. Hendes kødelighed, der før var saftspændt, er her sval, udstrålingen lidt afmattet. Men den lange, mesterlige opgørsscene med Okking i soveværelset dirrer af dramatisk nerve.

Filmrollerne i 1980'erne er forbløffende få - til gengæld viser hun sin sympatiske hverdagsnærhed og ubesværede naturlighed i tv-seriehovedroller som fortravlet ude- og hjemmearbejdende husmor i "Een stor familie" (1982), titelpersonen i "Mor er major" (1985) og i "Parløb" (1990). - Hun får to moder-roller i 1986: i fiaskoen "Take It Easy", hvor hun intet kan stille op, men heldigvis også i Linda Wendels "Ballerup Boulevard", hvor hun er stilfærdigt rørende og helt usentimental som kriminaliseret speditørhustru. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
De vildfarne 2016 Mormor DK/Spillefilm
Sorg og glæde 2013 Johannes' mor DK/Spillefilm
Arthurs Julegaveræs 2011 Stemme U/Spillefilm
De vilde svaner 2009 Berthe DK/Spillefilm
Lærkevej 2009 Pia Thorup Tv-serie
Pagten 2009 Skæbnespænder Tv-serie
En dans på roser 2007 Medvirkende DK/Kort fiktion
1 : 1 2006 Bonnie, mormor DK/Spillefilm
Rene hjerter 2006 Ulla Vilstrup DK/Spillefilm
Oskar & Josefine 2005 Dagny DK/Spillefilm
Forbrydelser 2004 Jossis mor DK/Spillefilm
Sparekassen 2000 Madam Skaarup Tv-film
Der var engang 1998 Medvirkende Tv-film
Fyrtårnet 1998 Pensée Tv-film
Davids bog 1997 Medvirkende DK/Kort fiktion
Tre ludere og en lommetyv 1993 Mirza Høeg, cafeejer Tv-serie
Parløb 1990 Betty Tv-serie
Begær, lighed og broderskab 1990 Susanne Tv-serie
To som elsker hinanden 1988 Clara Madsen Tv-serie
Ballerup Boulevard 1986 Mona, Pinkys mor DK/Spillefilm
Take It Easy 1986 Herberts mor DK/Spillefilm
Mor er major 1985 Mor Tv-serie
Samson og Sally 1984 Stemme DK/Kort fiktion
Med Lille Klas i kufferten 1983 Stuepigen U/Spillefilm
Udvikling 1982 Kirsten Sletborg Tv-serie
Een stor familie 1982 Jette Nielsen Tv-serie
Familien Krahne 1982 Studiekammerat Tv-serie
Opgang 1979 Inge Bang Tv-serie
Slægten 1978 Alvilda, hans kone DK/Spillefilm
Vinterbørn 1978 Signe DK/Spillefilm
Louises hus 1977 Karin Tv-film
Tre søstre 1977 Medvirkende Tv-film
En ægtemand 1976 Medvirkende Tv-film
Bertram og Lisa 1975 Else Tv-film
Jullerup Færgeby 1974 Stemme Tv-serie
Bulen 1973 Trutti Tv-film
Rejsekammeraten 1972 Stemme Tv-film
En mand 1971 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kommunisten 1971 Gerda Tv-film
Rend mig i revolutionen 1970 Eva DK/Spillefilm
De unge på 80 1970 Medvirkende Tv-film
De unge på 80 1970 Adé Tv-film
Helle for Lykke 1969 Lykke DK/Spillefilm
Kys til højre og venstre 1969 Margot DK/Spillefilm
Romulus den store 1969 Rea Tv-film
Kirsebærhaven 1969 Medvirkende Tv-film
Tag trappen gorilla 1969 Medvirkende Tv-film
Det er måske det, der har gjort os så smukke 1969 Medvirkende Tv-film
Dr. Glas 1968 Anita DK/Spillefilm
Hænderne op 1968 Medvirkende Tv-film
Det er ikke appelsiner - det er heste 1967 Louise DK/Spillefilm
Jordbær til Einar 1967 Medvirkende Tv-film
Besøg familien men tag straks hjem igen 1967 Medvirkende Tv-film
Ih, du forbarmende! 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Halløj i himmelsengen 1965 Poupette DK/Spillefilm
Regnvejr og ingen penge 1965 Dorthe Tv-serie
Heksejagt 1965 Medvirkende Tv-film
Selvmordsskolen 1964 Sekretæren DK/Spillefilm
Ægget 1964 Georgette Tv-film
Enhver 1964 Tredje ungmø Tv-film
April 1963 Fru Kronager DK/Spillefilm
Sikke'n familie 1963 Prostitueret DK/Spillefilm
Problemet - piger 1963 Pige Tv-film
Der brænder en ild 1962 Pige på Riisgården DK/Spillefilm
Rikki og mændene 1962 Prostitueret DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412