Saga Studio

Saga Studio startede optagelserne til selskabets første spillefilm "Kriminalassistent Bloch" i maj 1943. Studiet havde til huse på Annettevej i Charlottenlund og var grundlagt af John Olsen (1888-1959).

John Olsen var en filmkøbmand af den gamle skole, som havde arbejdet sig op i filmbranchen. Hans første kontakt med filmbranchen var i London før 1. verdenskrig, hvor han fik ansættelse ved et filmstudie. I forbindelse med verdenskrigen vendte han tilbage til Danmark, hvor han begyndte at importere film fra England og USA. I starten af 1930’erne begyndte han selv at udleje film igennem sit nyoprettede filmudlejningsselskab Teatrenes Films-Kontor A/S, og fra 1933 begyndte han så småt også at producere film. Den første var "Den ny Husassistent" (1933), som var en dansk-svensk co-produktion. I 1936 var John Olsen med til at grundlægge ASA Film med studie i Lyngby. Frem til 1941 producerede han en række film på ASA sammen med bl.a. Lau Lauritzen og Henning Karmark.

John Olsen fik af staten tildelt bevilling til at bygge en stor Københavnsk premierebiograf. Det blev til Saga Teatret på Vesterbrogade, som åbnede i 1942. Samme år måtte John Olsen dog trække sig ud af ASA Film efter en konflikt med selskabets direktør Henning Karmark. John Olsen lod sig ikke slå ud og opbyggede sit eget Saga Studio på en villagrund i Charlottenlund. Dette foregik i et samarbejde med bl.a. tonemester Poul Bang (1905-1967) og filmfotografen Aage Wiltrup (1916-2003), der var John Olsens svigersøn. Poul Bang blev en vigtig del af Saga Studio, hvor han i mange år fungerede som produktionsleder, atelierchef og instruktør. En anden vigtig brik i den store succes, som Saga Studio opnåede i sin storhedstid i 1950’erne og starten af 1960’erne, var Annelise Reenberg ( 1919-1994). Hun var fotografassistent i Sagas tidligste år og avancerede siden til filmfotograf og i 1949 til instruktør. Annelise Reenberg skrev også manuskripterne til flere af Sagas mest elskede film. Ofte sammen med manuskriptforfatteren Paul Sarauw og John Olsen selv.

John Olsen døde 9. december 1959, men selskabet kørte videre som et aktieselskab Saga Film A/S ejet af enken Inger John Olsen (f.1890) og ledet af sønnen Flemming John Olsen (1923-1993), der var uddannet jurist. Sammen med Poul Bang og Annelise Reenberg drev han selskabet videre i en årrække. I 1965 opgav de studiet på Annettevej og flyttede sammen med Palladium Film i deres studier i Hellerup. Studiet på Annettevej blev revet ned og grunden bebygget med rækkehuse. Det der nu hedder Saga-parken.

Samarbejdet med Palladium varede ved indtil udgangen af 1970, hvor der skete store omvæltninger i Saga Film A/S. John Olsens enke blev købt ud af selskabet, som fortsatte i en konstellation ejet af Flemming John Olsen, Sven Borre (1918-2002) og Dirch Passer (1926-1980) m.fl. Fra 1971 overtog de sammen med flere andre Risby-studierne i Albertslund, hvor Saga-filmene i de følgende år blev optaget. I 1976 blev selskabet Saga Film A/S solgt til Shippingfirmaet Jensen & Larsen Chartering. Den sidste spillefilm, der kom ud under Saga-logoet var således Spøgelsestoget (1976) med Dirch Passer i hovedrollen. Shippingfirmaet producerede ikke film, men drev Sagas biografer og havde også del i Risby-studierne. Selskabet likviderede i 1982.

Litteratur: Paw Kåre Pedersen og Niels Jørgen Clement: Historien om Saga Studio – John Olsen tiden (2016).

NIELS JØRGEN CLEMENT OG PAW KÅRE PEDERSEN

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Spøgelsestoget 1976 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Mafiaen - det er osse mig 1974 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Nøglehullet 1974 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Mig og mafiaen 1973 Produktionsselskab DK/Spillefilm
På'en igen Amalie 1973 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Min søsters børn når de er værst 1971 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Hurra for de blå husarer 1970 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Helle for Lykke 1969 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Midt i en jazztid 1969 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Ta' lidt solskin 1969 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Jeg elsker blåt 1968 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Min søsters børn vælter byen 1968 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Fantasterne 1967 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Smukke-Arne og Rosa 1967 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Gys og gæve tanter 1966 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Een pige og 39 sømænd 1965 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Passer passer piger 1965 Produktionsselskab DK/Spillefilm
En ven i bolignøden 1965 Produktionsselskab DK/Spillefilm
5 mand og Rosa 1964 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Alt for kvinden 1964 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Frøken Nitouche 1963 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Støv for alle pengene 1963 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Peters landlov 1963 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Han, hun, Dirch og Dario 1962 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Det støver stadig 1962 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Venus fra Vestø 1962 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Støv på hjernen 1961 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Peters baby 1961 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Journey to the Seventh Planet 1961 Produktionsselskab U/Spillefilm
Reptilicus 1961 Produktionsselskab U/Spillefilm
Baronessen fra benzintanken 1960 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Kvindelist og kærlighed 1960 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Onkel Bill fra New York 1959 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Charles tante 1959 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Styrmand Karlsen 1958 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Mariannes bryllup 1958 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Lyssky transport gennem Danmark 1958 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Erik Scavenius 1958 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Tre piger fra Jylland 1957 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Mig og min familie 1957 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Tag til marked i Fjordby 1957 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Kristiane af Marstal 1956 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Færgekroen 1956 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Der kom en dag 1955 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Det var på Rundetårn 1955 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Bruden fra Dragstrup 1955 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Rønne og Neksøs genopbygning 1954 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Hendes store aften 1954 Produktionsselskab DK/Spillefilm
I kongens klæ'r 1954 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Enlige mødre 1954 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Den gamle mølle på Mols 1953 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Kriminalsagen Tove Andersen 1953 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Ved Kongelunden 1953 Produktionsselskab DK/Spillefilm
En borgerpligt 1953 Produktionsselskab DK/Reklamefilm
Rekrut 67 Petersen 1952 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Fireogtyve timer 1951 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Unge piger forsvinder i København 1951 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Lyntoget 1951 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Historien om Hjortholm 1950 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Op og ned langs kysten 1950 Produktionsselskab DK/Spillefilm
John og Irene 1949 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Det hændte i København 1949 Produktionsselskab DK/Spillefilm
I de lyse Nætter 1948 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Mens porten var lukket 1948 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Sikken en Nat 1947 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Soldaten og Jenny 1947 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Oktober-Roser 1946 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Op med lille Martha 1946 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Hollands børn 1946 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Difteri 1946 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Frihedskæmpere besætter B&W 1945 Produktionsselskab Dokumentariske optagelser
En ny Dag gryer 1945 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Bente gaar til sygeplejen 1945 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Da Freden kom til Danmark 1945 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Spurve under Taget 1944 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Lev Livet let 1944 Produktionsselskab DK/Spillefilm
To som elsker hinanden 1944 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Kriminalassistent Bloch 1943 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Med Leo Hansen paa Østgrønland 1935 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K
Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
dfi@dfi.dk

CVR-nummer: 56858318


Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412