Cinematekets biograf

Bowiebox

Cinemateket i april-maj

PROGRAM: David Bowie – den fremmede. Lars von Trier – 60 år. Shakespeare – fra Fuji-bjerget til Råbjerg Mile. Sherlock Holmes-klassikere. Billy Wilders bedste. Amerikansk avantgardefilm-kavalkade. Og masser af særarrangementer!
the-diary-of-a-teenage-girl

The Diary of a Teenage Girl

NY FILM om sexfikseret teenagepige: ★★★★★★ "Kan måle sig i autenticitet med coming-of-age evergreens som 'Fucking Åmål' og 'Christiane F'," skriver Soundvenue om 'The Diary of a Teenage Girl', som er Månedens Film i Cinemateket 19.-29. maj.
BettyBlueboxreverse

Cinemateket juni-august

SOMMERPROGRAM: Farverige franske 80'er-fristelser. Krzysztof Kieslowskis ukendte værker. Iransk filmhistorie. Film noir i flotte kopier. Man vs. Machine. Olsen-banden. Arabian Nights. Hjernen i fokus. Open Air-film i Kgs. Have. Og meget, meget mere! Plus en stribe events …

Bestil billetter / find film

Vælg enten DATO, FILM, SERIE eller EVENT

Mit program (0 film valgt)

Tilføj film til dit eget program ved at klikke på *
Se alle
Lili kender alle farver / Cirkeline / Pipungerne / Peter Pix
I dag kl. 10:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Anbefales fra 3 år

Lili kender alle farver / Cirkeline / Pipungerne / Peter Pix
I dag kl. 11:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Anbefales fra 3 år

Richard III

Richard III

Instruktør: Richard Loncraine
I dag kl. 16:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilKarakterskuespilleren Ian McKellen spillede den vanskabte og brutale Richard III over 300 gange på Royal National Theatre, inden Richard Eyres nyfortolkning af Shakespeare blev filmatiseret af Richard Loncraine. Og hvilken filmatisering! Rammen er et fiktivt 1930’er-London, hvor nazismen har holdt sit både æstetiske og ideologiske indtog. Vi følger Richard, hertugen af Gloucester, og hans benhårde vej til magtens top. Kampvogne braser gennem murene efterfulgt af sortklædte soldater. Der er forførende jazz-toner, hemmeligt heroinmisbrug og blodrøde farver i et stramt art deco-univers. Richard maler konsekvent sig selv op i et hjørne, og da militærjeepen sidder fast i mudderet, råber kongen til sidst de udødelige ord: ”A horse!, a horse! My kingdom for a horse!” Bemærk, at du også kan opleve Ian McKellen som en anden berømt englænder i Månedens Film i april: ’Mr. Holmes’ – se andetsteds på hjemmesiden.

The Hound of the Baskervilles
I dag kl. 17:00
Tilføj til din kalender
Køb
BestilBasil Rathbone stjæler hver en scene i sin første optræden som Sherlock Holmes og bibringer karakteren en dristighed, som var ny i forhold til de tidligere fortolkninger. Da Sir Charles Baskerville dør under mystiske omstændigheder, bliver mesterdetektiven tilkaldt sammen med sin trofaste assistent Dr. Watson. Med uomtvistelig logik kommer Holmes efterhånden til bunds i de mange lag af bedrag og skumle hensigter.

Amerikansk avantgardefilm: Stan Brakhage
I dag kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Avantgarde-fyrtårnet Stan Brakhage var forfatter, aktivist, underviser og formidler – og først og fremmest produktiv filmmageri et halvt århundrede. ”Det er umuligt at overvurdere hans indflydelse på simpelthen alle,” har filmmageren Andrew Noren sagt, men som Movin konstaterer, er det meget få, der har det fulde overblik over Brakhages produktion – og for den sags skyld også få, der formår at sætte ord på hans særkende. Selv skrev Brakhage i essayet ’Metaphors of Vision’: “Forestil dig et øje, der ikke er styret af menneskeskabte regler om perspektiv, et øje, der ikke er forudindtaget af kompositorisk logik, et øje, der ikke reagerer på alting ved at sætte ord på, men som blot lærer om de objekter, det støder på i livet, gennem selve perceptionens eventyr.” ARR: Lars Movin introducerer bl.a. Brakhage-hovedværkerne ’Mothlight’ og selvmordsfantasien ’Anticipation of the Night’.

'I dine hænder' med besøg af instruktøren Samanou Acheche Sahlstrøm
I dag kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Filmen indledes af forsker Nicolas Caesar Petersen og instruktør Samanou Acheche Sahlstrøm beskriver sin research og indfaldsvinkel til filmen. Vi vil desuden berøre de etiske aspekter omkring aktiv dødshjælp med besøg af forfatter og neuroradiolog Mette Marklund, der har skrevet en bog om sorg. Mette Marklund er desuden medlem af Lægeforeningens etiske udvalg og underviser i etik for praktiserende læger. Filmen præsenteres i samarbejde med New Danish Screen, der har støttet Sahlstrøms debutfilm.

Just a Gigolo

Just a Gigolo

Instruktør: David Hemmings
I dag kl. 21:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilEn ung Bowie giver den som Paul Ambrosius von Przygodski – en aristokratisk, preussisk krigshelt, der kæmper for at reetablere sit liv efter 1. verdenskrig. Arbejdsløsheden får Paul til at springe ud som gigolo for ældre, rige krigsenker – en af dem spillet af en aldrende Marlene Dietrich . Rollen som baronesse von Semering blev desværre Dietrichs sidste, men med Bowie har hun et sublimt partnerskab på lærredet. Man mærker, hvordan de begge lukrerer på et image som androgyne sexsymboler, der mestrede iscenesættelsen til perfektion – begge med rødder i Berlins forfald og konstante forandring. En lille anekdotisk spoiler: I virkeligheden nåede de to aldrig at møde hinanden. Bowie blev forhindret i at tage til Paris, hvor Dietrich levede i isolation, og optagelserne af de to blev derfor indspillet enkeltvis og siden klippet sammen.

The Diary of a Teenage Girl
I dag kl. 21:45
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil'The Diary of a Teenage Girl' er en film med sin helt egen absurde humor, stemme og stil og samtidig en bemærkelsesværdig åbenhjertig og opløftende skildring af en teenagepiges seksualitet i 1970’ernes Californien. "I’ve just had sex! Holy shit!" siger 15-årige Minnie til os i sin videodagbog. Vi finder senere ud af, at hun mistede sin mødom til sin mors kæreste, Monroe. Minnie rapporterer om sit liv til videodagbogen, og derudover følger vi hende med veninden Kimmie og rigmands-klassekammeraten Ricky.

Minnie tegner konstant, og hendes tegninger får indimellem liv i form af små kreative animationsfilm, der bidrager til den unikke stil. Minnie og hendes lillesøster får ikke mange brugbare råd af deres mor og hendes mange kærester i et ‘anything goes’-hippiemiljø, der flyder med sprut og stoffer. Affæren med Monroe, som Minnie forsøger at holde hemmelig, udgør fra starten en tikkende bombe.

Cinematekets program
filmogboghandel
CINEMATEKET sec2
cinemateket-facebook-kampagne_210
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412