Cinematekets biograf

Bowiebox

Cinemateket i april-maj

PROGRAM: David Bowie – den fremmede. The Hunger Games - hele sagaen. Shakespeare – fra Fuji-bjerget til Råbjerg Mile. Sherlock Holmes-klassikere. Billy Wilders bedste. Jacques Rivette-kavalkade. Amerikansk avantgarde. Dalton Trumbo-fokus. Og masser af events!
kampag-hunger-games-mockingjay-part2

HUNGER GAMES HELE SAGAEN

SCIENCE FICTION FOR ALLE. De fire film i Hunger Games-sagaen er rørende og velspillede dramaer og samtidig tankevækkende dystopier med Jennifer Lawrence naturlige troværdighed som omdrejningspunkt. Se eller gense dem alle i Cinemateket. Med hele familien.
antichrist - trier

Von Trier fylder 60 år

DEN UUNDVÆRLIGE. Lars von Trier er den fødte auteur. En grænseoverskridende fornyer, der bliver ved at overraske med sin uforudsigelighed og lysende talent. Cinemateket fejrer dansk films enfant terrible med en stor kavalkade over hele hans oeuvre.

Bestil billetter / find film

Vælg enten DATO, FILM, SERIE eller EVENT

Mit program (0 film valgt)

Tilføj film til dit eget program ved at klikke på *
Se alle
Olsen-banden ser rødt

Olsen-banden ser rødt

Instruktør: Erik Balling
I dag kl. 12:30Den med det legendariske bræk i Det Kongelige Teater. I den ottende film i serien bliver Olsen-banden narret af en svindelagtig lensgreve, så Egon igen havner i fængsel. Og så vanker der hævn. Filmen rummer Ballings - og Egons - største genistreg, scenen hvor trioen, hjulpet af Børge, bryder gennem kældrene i Det Kongelige Teater, således at larmen fra redskaber, boremaskiner og dynamit nøje er tilpasset ouverturen til Elverhøj. Ideen er tyvstjålet fra Hitchcocks to indspilninger af ‘Manden, der vidste for meget’ (1934 og 1956), men tilføjet en solid dosis gemytlig danskhed. Kort sagt en usædvanlig og frydefuld kombination af populær genrefilm og national guldalderkultur.

Frygtens pyramide

Frygtens pyramide

Instruktør: Barry Levinson
I dag kl. 14:00Der stod ikke et ord om Sherlock Holmes’ ungdom i Conan Doyles romaner og noveller, så Barry Levinsons forsøg på at beskrive den er ren tildigtning. Men det er vellykket tildigtning, der bygger på et sjovt tankespil: Hvad nu, hvis Holmes og Watson allerede mødtes på kostskole i 1870? Makkerparrets første sag indeholder en række mystiske mord og en religiøs sekt med pompøse ritualer – og fører Holmes og Watson dybt ind i det victorianske London. Chris Columbus, der senere instruerede de to første Harry Potter-film, skrev manuskriptet. Bliv hængende til efter slutteksterne!

Den søde kløe

Den søde kløe

Instruktør: Billy Wilder
I dag kl. 15:00Newyorkeren Richard (Tom Ewell) arbejder i forlagsbranchen og skal tilbringe sommermånederne med at læse manuskriptet til en ny bog med titlen ‘Manden og det ubevidste’. Hans familie rejser bort på ferie, og allerede på den første nat alene opdager Richard, at en veldrejet fotomodel (Marilyn Monroe) er flyttet ind i lejligheden ovenpå. Hendes erotiske udståling og den sommervarme by sætter voldsom gang i Richards fantasiliv. ‘Den søde kløe’ er Wilders suveræne klassiker inden for den lette komediegenre. Og ja, det er i denne film, at Monroe – iført hvid kjole – stiller sig over en fortovs-rist!

Lars von Triers tidlige film
I dag kl. 17:00

Lars von Trier lavede også film før sin tid på Den Danske Filmskole. Oplev tre sjældent viste tidlige Trier-film i april og maj: ‘Orchidégartneren’, ‘Nocturne’ og Triers afgangsfilm fra Filmskolen ‘Befrielsesbilleder'. BEMÆRK: Af tekniske årsager vises filmene i Bio Asta kl. 17.00 og ikke i Bio Carl kl. 16.30 som tidligere annonceret. Har du allerede købt og printet din billet, kan du bytte den i vores billetskranke.

Rare Birds - Making Alexander Ekman's A Swan Lake
I dag kl. 17:15Den svenske koreograf Alexander Ekman får en vanvittig idé. I hans moderne udgave af ‘Svanesøen’ til Nasjonalballetten i Oslo vil han installere et kæmpe bassin med 6.000 liter vand på scenen, så balletten praktisk talt bliver danset i en sø – med alt hvad det indebærer af risici for danserne. Filmen handler om den kreative proces, fra idéerne opstår i Alexander Ekmans hoved, til tæppet går for premieren på den unikke produktion. Vi følger de mange kreative værksteder på teatret, der knokler for at løfte Ekmans afsindige idé. Bl.a. danske Henrik Vibskov, der stod for kostumedesign med særlige udfordringer i det våde element. ARR: I forbindelse med visningen den 21. april vil solodanser Gudrun Bojesen deltage i en Q&A om sin store rolle i projektet.

Exodus

Exodus

Instruktør: Otto Preminger
I dag kl. 19:00Eva Marie Saint, Paul Newman og Sal Mineo giver Otto Premingers epos masser af hjerte og kraft. Fortællingen handler ikke om den bibelske exodus, men om overlevende jøder fra 2. verdenskrig, som forsøger at få indrejse i Palæstina i 1947 – bl.a. om bord på skibet Exodus 1947 – og om statens Israels grundlæggelse. Manuskriptforfatter Dalton Trumbo har pillet en del af forlæggets anti-arabiske præg ud (filmen er baseret på Leon Uris' bestsellerroman af samme navn), men filmen er stadig voldsomt enøjet, når det gælder Israel/Palæstina-konflikten. Historien er dog fortalt med mange mindeværdige scener i - blandt andet da The King David Hotel bliver sprængt i luften. Og så var Preminger en mester til at håndtere enorme folkemasser. Ikke nogen dårlig egenskab for en film af denne kaliber. Ernest Golds filmmusik blev belønnet med en Oscar.

Mr. Holmes
I dag kl. 19:15I Bill Condons comeback til den britiske mesterdetektiv leverer Ian McKellen et uhyre facetteret portræt af den 93-årige Sherlock Holmes, som i 1947 forsøger at huske den sag, der 30 år tidligere fik ham til at indstille sin detektivvirksomhed og blive biavler på et idyllisk landsted i Sydengland. Men Holmes lider af hukommelsessvigt og er usikker på sine erindringer. Han tilbringer tiden med sin husholderske (Laura Linney) og hendes kvikke, ti-årige søn, til hvem han knytter et særligt bånd - måske en vordende ny Dr. Watson!

I en særligt fin scene går Holmes i biografen og ser en filmversion af en af Watsons historier om Sherlock Holmes - og græmmes over fremstillingen. Et kuriosum: Den Holmes, han ser på lærredet, gestaltes af Nicholas Rowe, der i 1985 spillede teenage-Holmes i Barry Levinsons ‘Frygtens pyramide’ - som vi også viser i serien.

’Mr. Holmes’ er en original tilføjelse til listen af vellykkede film om den evigt aktuelle Sherlock Holmes.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2
I dag kl. 21:30Efter at Peeta er blevet hjernevasket til at slå sin kampfælle Katniss ihjel, ændrer Katniss’ fokus. Hun beslutter sig for, at hun bør være den, der én gang for alle sikrer frihed til Panems befolkning. Det bliver starten på en farefuld rejse ind i byen Capital, hvis krigshærgede gader mere og mere minder om et endegyldigt dødsspil. ”Afslutter serien med et actionfyldt brag,” skrev Louise Kidde Sauntved i Berlingske.

Cinematekets program
filmogboghandel
CINEMATEKET sec2
cinemateket-facebook-kampagne_210
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412