www.dfi.dk

www.dfi.dkwww.dfi.dk
 

 

 

 

- et undervisningsmateriale

 

Se filmen på Filmstriben

Overborgmester Egon Weidekamp


Foto: framegrab

Født 14. marts 1921 og opvokset i Viborggade på Østerbro i København. Lejligheden var på 30m2 og der var lokum i gården. I 1946 blev han formand for DSU (socialdemokraternes ungdomsafdeling), i 1952 blev han valgt ind i Borgerrepræsentationen i København, i 1970 blev han formand for Borgerrepræsentationen, og i 1976 blev han overborgmester efter Urban Hansen, indtil han gik af i 1989. Egon Weidekamp stod blandt andet for at få saneret store dele af København. Specielt det indre Nørrebro, hvor Den Sorte Firkant lå, blev totalsaneret.

25. marts 1985 besætter en gruppe unge Egon Weidekamps kontor på Rådhuset. Besættelsen varer i 29 minutter. Baggrunden for aktionen er bz`ernes frustrationer over, at mange langvarige forhandlinger med kommunen aldrig ender med et resultat. Tre personer går ind på Rådhuset, sætter en seddel på dametoilettet, hvorpå der står, at toilettet ikke virker. Derefter åbnes vinduet, og 35 aktivister hopper ind. De går op til Weidekamps kontor, mens han sidder i møde andetsteds på Rådhuset. Weidekamp går alligevel ind på sit kontor for at se hvad der foregår. Døren bliver derefter barrikaderet. Hans papirer og cigarer bliver kastet ud af vinduerne. Disse bliver samlet op og givet til aviserne. Fotograf Henrik Saxgren er med inde på kontoret og fotograferer forløbet. Politiet slår døren til kontoret i stykker, og 38 anholdes. Dommen bliver kollektiv: to måneders betinget fængsel.

Den 18. september 1986 bliver der om aftenen kastet maling på og smadret en rude i Egon Weidekamps private hjem på Tuborgvej i København. I avisen kan man læse, at hans kone var alene hjemme, da det skete.

Egon Weidekamp dør 26. april 2000.


Det Danske Filminstitut 2007