Talentfilm i samarbejde med Cannes

TALENT. Cannes Festivalens sideprogram Directors' Fortnight har søsat et workshop-projekt, Nordic Factory, hvor unge instruktører fra Norden skal samarbejde med instruktører fra resten af verden. Ifølge kunstnerisk leder for Directors' Fortnight, Edouard Waintrop, skal projektet udvide instruktørernes opfattelse af, hvordan man laver film. 

I disse dage er fire unge instruktør-par i fuld gang med optagelserne til en kortfilm her i Danmark. Forinden har de været igennem et intenst forløb, hvor de ikke alene har udviklet idé og manuskript,  men også har arbejdet sammen med en instruktør, som de ikke kendte i forvejen.  

Instruktørerne er en del af Nordic Factory, et talentudviklingsprojekt søsat af Cannes Festivalens sideprogram, Directors' Fortnight, i samarbejde med den danske talentordning New Danish Screen og Finnish Film Foundation. To danske og to finske instruktører skal sammen med instruktører fra Argentina, Kirgisistan, Frankrig og Zambia i løbet af få måneder skabe en kortfilm. Det hele kulminerer med en visning af fire kortfilm den 15. maj på åbningsdagen for Directors' Fortnight.

Mere end en måde at lave film på

Kreativ leder for Directors' Fortnight, Edouard Waintrop, var forleden i København for at screene film til festivalen og forklarede i den sammenhæng festivalprogrammets intentioner bag Nordic Factory.

"Directors' Fortnight vil gerne være et sted, hvor folk kan mødes og snakke om deres arbejde. Nordic Factory går skridtet videre. Der arbejder folk faktisk sammen. Det er de forpligtet til. Nordic Factory handler om at skabe forbindelser mellem folk – fra Danmark, Finland og resten af verden. Vi vil udvide instruktørernes opfattelse af, hvordan man laver film, og få dem til at se, at der er mere end en måde at gøre det på."

På trods af at projektet parrer instruktører fra forskellige dele af verden, ser Edouard Waintrop ikke Nordic Factory som et interkulturelt projekt.

"Hver instruktør har sin måde at arbejde på og karaktertræk, som er helt særlig. Selvfølgelig kan de også være formet af et lands specifikke filmtradition, men det ændrer ikke ved, at de hver især har en unik måde at se og gå til verden på. Nordic Factory er mere et samarbejde mellem to kreative temperamenter", siger Edouard Waintrop, der gerne vil slå et slag for mere samarbejde i filmbranchen.

"At lave film er et meget ensomt arbejde. Folk tager på festivaler som Cannes for at vise deres film, men vender hurtigt tilbage til virkeligheden og ensomheden. Det er noget, vi gerne vil gøre op med. Ånden i Nordic Factory er samarbejde."

Ingenting at miste

De to danske instruktører, der deltager i Nordic Factory, er Milad Alami og Kræsten Kusk. Milad Alami udvikler sammen med den kirgisiske instruktør Aygul Bakanova filmen "Void" med blandt andre Lars Mikkelsen på rollelisten, mens Kræsten Kusk udvikler filmen "Sundays" sammen med den argentinske instruktør Natalia Garagiola.

Kræsten Kusk har siden 1998 lavet 15 kortfilm, senest "Hvor lyset kommer ind" fra 2013. Det lå derfor ikke i kortene, at han skulle lave endnu en kortfilm – og i særdeleshed ikke i samarbejde med en anden instruktør.

"Det er helt vildt frygtindgydende at kaste sig ud i. At filme noget uden at have den samme forberedelse, som du er vant til. Og at skulle finde spændingen mellem kompromiserne og ambitionerne. Men min erfaring siger mig også, at det er vigtigt at træffe nogle valg. Især under de her forhold, fordi vi har så kort tid," siger Kræsten Kusk, der især blev tiltrukket af muligheden for at komme til Cannes.

"For mig er det en helt skæv oplevelse, at gå ind til det her projekt og vide, hvor det ender. Normalt, når du laver en kortfilm, håber du på, at filmen bliver vist på f.eks. Cannes. Denne gang ved du, at den bliver vist på Cannes."

Milad Alami instruerede i 2011 sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole "Intet kan røre mig" og er snart aktuel med to nye kortfilm. For ham har det indtil videre været en meget intuitiv proces.

"Du har ingenting at miste, så du kører utrolig meget på lyst. Og derfor tror jeg, at de her film bliver rigtig fede – fordi vi alle er så ekstremt forskellige. Det kommer ikke til at ligne dansk film, som vi er vant til at se det. Det bliver et miks, og det synes jeg, er super fedt," siger Milad Alami.

De to andre film i Nordic Factory er et finsk-fransk og et finsk-zambiansk samarbejde.

De fire instruktør-par er i perioden 4. til 14. marts i Danmark for at optage filmene.

Valeria Richter og Helene Granqvist producerer. Nordic Factory er et samarbejde med Directors’ Fortnight/Cannes Film Festival, etableret af Dominique Welinski og støttet af New Danish Screen/Det Danske Filminstitut og Finnish Film Foundation. Copenhagen Film Fund, Mainstream, Red Rental, Larsen VFX og FilmGear er partnere og investorer i projektet.