Musikdokumentarfilm spørger publikum

TRANSMEDIA. Instruktør Kristian Sønderby arbejder på en interaktiv musikdokumentarfilm "Story Music", og i disse måneder er han ude i landet for at teste materialet på publikum. Spørgeskemaer og analysemetoder fra IT-branchen skal i en tidlig fase guide projektet i den rigtige retning. FILMupdate har mødt Kristian Sønderby og hans nye producer for at høre, om IT-værktøjer kan gå hånd i hånd med kunstnerisk integritet.

Siden FILMupdate mødte Kristian Sønderby sidst, er der sket en del. I stedet for at dele skrivebord og tekøkken med tyve-tredive grafikere i et åbent kontorlandskab på Islands Brygge, har han nu eget kontor hos 1606 Aps i Pilestræde i indre by i København. Væggene er plastrede til med storyboards, brainstorms og tegninger af de forkellige karakterer, der optræder i "Story Music". Produceren er skiftet ud, så det nu er den erfarne Pelle Folmer, der arbejder fuldtid på projektet. Der er blevet koblet en praktikant på, og modsat tidligere på året har Kristian Sønderby nu en klar og konkret idé om, hvor "Story Music" er på vej hen.

Én gang om ugen skal hele kontoret ryddes op, fordi der er så mange idéer skrevet på papirer, som vi troede fungerede

"Lige nu er vi i testfasen, men jeg er nået meget tættere på, hvad det er, jeg vil med det her projekt. Der er stadig mange bolde i luften. Én gang om ugen skal hele kontoret ryddes op, fordi der er så mange idéer skrevet på papirer, som vi 'troede' fungerede. Men med de her testvisninger og den løbende dialog med publikum flyder det hele lettere. Jeg bliver hele tiden fodret med inspiration," siger Kristian Sønderby.

"Story Music" er en interaktiv musikdokumentarfilm om tilblivelsen af musikeren Teiturs seneste album, der også bærer titlen 'Story Music'. Sønderby kalder selv 'Story Music' for et projekt, der bevæger sig i et pionerland. Det bliver en blanding af flere former, som ikke er set sammen før, mener han. Filmen foregår primært i en nedlagt isfabrik på Færøerne, hvor optagelserne til albummet foregik. Men til forskel fra de fleste andre musikdokumentarer er det i 'Story Music' muligt at skifte retning undervejs. Der er altså ikke én rigtig måde at se filmen på, men derimod en lang række 'stier' gennem fortællingen.

storymusic1
Lidt af opslagstavlen i Kristian Sønderbys kontor i Pilestræde. Foto: Anton Willemann.

Kunstnerisk integritet?

Projektet er langt fra færdigt. Men modsat den mere almindelige fremgangsmåde i filmbranchen, hvor kun et næsten færdigt produkt screenes, er Kristian Sønderby og hans hold i disse måneder ude og teste store dele af materialet på publikum.

"Det gør, at vi får åbnet en dialog med vores publikum, mens vi skaber filmen. Jeg kan også godt lide at sidde og skrive manuskriptet og rette til alene, men jeg synes, det er fantastisk at være i dialog med publikum fra et tidligt tidspunkt. Hvis jeg ikke vil ramme nogen mennesker med det, jeg laver, så kan det jo være lige meget. Desuden er det her ("Story Music", red.) ikke en klassisk film, så jeg har været enormt afhængig af at være i kontakt med folk og vise materialet frem," siger Kristian Sønderby.

I sidste uge var han i Helsingør for at vise en række 'mock ups', små ufærdige bidder, i forbindelse med en Teitur-koncert. I pausen og efter koncerten fik publikum udleveret spørgeskemaer og en række billeder, de skulle sætte kryds ved. Undervejs registrerede Kristian Sønderby og hans producer, hvordan publikum reagerede.

Metoden kaldes servicedesign og bruges ofte i IT-branchen og inden for arkitektur. Formålet med servicedesign er, at man gennem velkendte designdiscipliner afkoder publikums adfærd og behov. Man identificerer publikums reaktioner og kan derfra 'optimere' oplevelsen. I "Story Music"s tilfælde handler det for Sønderby om at pejle sig frem til, hvem der potentielt ønsker at indløse billet til eventen.

kristiansoenderby-portraet2
Kristian Sønderby. Foto: Anton Willemann.

Kristian Sønderby er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i København. Langt fra begreber som 'brugertilfredshed', 'optimering' og 'effektivisering' – for at blive i servicedesignverdenens terminologi. Og han indrømmer, at han bare for fire måneder siden var skeptisk over for arbejdsmetoden. Han var bange for at gå på kompromis med sine kunstneriske værdier.

"Jeg ved i dag, at det intet har med det (at gå på kompromis, red.) at gøre. Det er en forestilling, man har om den her metode. Jeg glæder mig allerede til at lave mine næste film og bruge nogle af de samme redskaber. Og fordi det her er en interaktiv dokumentarfilm, er det interessant at afkode, om publikum opfatter det som en film eller et spil," siger Kristian Sønderby.

Men hvor går grænsen så for, hvor meget testpublikummet må ændre i projektet?

"Jeg har nogle grundlæggende værdier i historien, som der ikke kan ændres på. Men alt det udenom: hvordan skal billedernes grades, hvorfra skal det filmes osv., det kan der sagtens ændres på. Det kan også være fortællemæssige dele: hvordan skal introduktionen i 'oplevelsen' skrues sammen, og skal navigationsværktøjet for brugeren være et gult kompas? Eller karaktermæssige detaljer: for eksempel har Teitur en hund, og vi kunne se ved testvisningen i Helsingør, at den gav 'immidiate response', og så kan vi da sagtens lege med tanken om, hvorvidt den hund skal have mere plads i historien, så vi lokker flere ind i biografsalen," siger Kristian Sønderby.

Desuden er den grundlæggende kerne i "Story Music" blevet taget godt imod under hver testvisning, tilføjer han.

Producer ser kunstnerisk bonus

"Story Music"s nye producer Pelle Folmer har siden årtusindeskiftet arbejdet som postproducer og tekniker i filmbranchen. Men formen og processen i Sønderbys projekt er nyt for ham.

"Udviklingen af 'Story Music' er radikalt anderledes end noget, jeg har set eller været med til før. Vi går ud og taler med publikum undervejs i processen. Det ændrer ikke noget ved kernen i historien. Men det gør os i stand til at pege det i retning af, hvor publikum befinder sig, så de forstår det, og tager det til sig. Uden metoden her risikerer vi at lave et produkt, som er rigtig fint, men det ville komme til at hænge i mørkt rum, fordi ingen ville vide, hvad det var," siger Pelle Folmer.

storymusic2
Lidt af væggen i Kristian Sønderbys kontor i Pilestræde. Foto: Anton Willemann.

Det kan lyde, som om produceren har fået overtaget på produktionen. Men Pelle Folmer mener, at det også ender med at være en kunstnerisk bonus for filmen.

"Det er da fantastisk, hvis det hjælper filmen med at få succes, og at vi måske også kommer ud og tjener penge på det. Det er cool. Men det er fandeme også skægt. Personligt rykker den her metode os meget, og det er dejligt. Vi møder på arbejde og bliver rystet i vores grundvold. Og kernen i historien bliver stærkere efter hver gang, vi præsenterer materialet. Det står hele tiden mere tydeligt, hvad det er, vi vil fortælle," siger Pelle Folmer.

Finansiering og fremtid

Kristian Sønderby og Pelle Folmer fortsætter testvisningerne de kommende måneder. Samtidig skal de ud og finde finansiering, og de ser sig lige nu omkring efter interesserede investorer. Ifølge Kristian Sønderby skal "Story Music" være fuldt finansieret ved slutningen af 2014, og omkring sommeren 2015 forventer han, at "Story Music" er premiereklar. Men holdet bag har ikke travlt med at få afsluttet projekt. Ifølge Kristian Sønderby er musikdokumentarens hovedkarakter, Teitur, helt med på, at det tager tid.

"Er der én ting, jeg har lært, så er det, at den her type projekter tager længere tid, end man regner med. Men jeg synes stadig, det er en fantastisk fortælling, så vi fortsætter selvfølgelig. Og Teitur siger selv, at han laver musik, man skal kunne lytte til også om 300 år. Så der er ingen hast med det," siger han.

"Story Music" produceres af 1606 ApS med støtte fra New Danish Screen. Projektet deltager desuden i Lab-udviklingsforløbet under SWIM - Scandinavian World of Innovative Media.

Næste brugertest af "Story Music" er den 11. september og afholdes i Filmhuset, Gothersgade 55. For oplysninger om arrangementet, kontakt producer Pelle Folmer, pelle@storymusicfilm.com.