Så rykker dokumentaren til Amsterdam!

Igen i år er dansk film stærkt repræsenteret på verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA i Amsterdam, der afholdes 17.-28. november. Hele ti danske film deltager, syv af dem i konkurrence.

Ingen, der har forsøgt at få en fod indenfor i de københavnske biografer de seneste 14 dage, kan være i tvivl om, at interessen for dokumentarfilm har nået kogepunktet.

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX har forlænget med ekstravisninger de tre sidste dage, men fra 17. november tager verdens største dokumentarfilmfestival over, og dansk dokumentarfilm rykker med. Ikke mindre end ti danske film og en større samling danske filmmagere og -followers tager til filmfestivalen IDFA i Amsterdam, der er dokumentarfilmenes pendant til Cannes Festivalen.

IDFA-højdepunkter

2001: Sami Saif og Phie Ambos "Family" vinder festivalens hovedpris for film i spillefilmslængde.

2006: Samme pris går til Pernille Rose Grønkjærs "The Monastery". Det år vandt danske film priserne i festivalens tre mest prominente konkurrencer: Foruden "The Monastery" vandt Eva Mulvads "Enemies of Happiness" og Erlend E. Mos "Inden for mine øjne".

2008: Anders Østergaards "Burma VJ" vinder hovedprisen.

Dansk IDFA-deltagelse og -priser siden 2000.

Den internationale interesse for dansk dokumentarfilm har det seneste tiår været stærkt tiltagende. På den vigtige festival i Amsterdam, har Danmark opnået en unik status, og flere og flere danske film inviteres med i programmet. I starten af årtiet var det tre til fem film årligt, i de seneste år er vi nået op på omkring ti film årligt.

Årets 10 film på IDFA

To af dette års ti danske deltagere er inviteret til at konkurrere i hovedprogrammet med 15 film i spillefilmslængde.

Eva Mulvads "Det lette liv", der også deltog i CPH:DOXs hovedkonkurrence, følger en mor og datter på den portugisiske solkyst. De to har hele deres liv levet i overflod, men kilden er nu løbet tør.

Frank Piasecki Poulsens "Blod i mobilen" ser nærmere på mobiltelefonernes blodige bagside. Mange af de mineraler, som indgår i produktionen, stammer fra illegal mineindustri i Den Demokratiske Republik Congo, som er plaget af borgerkrig.

I IDFAs konkurrence for film mellem en halv og en times varighed er to ud af 16 film danske.

Morten Vest og Robin Schmidts "Masaier på vej – Oprindelige folk med moderne problemer" er et poetisk og provokerende portræt af et folk i en verden under hurtig forandring. Tre masaier deler deres tanker om emner som skilsmisse, udvikling og global opvarmning.

Phie Ambos "Hjemmefronten – Fjenden bag hækken" følger nabostridigheder på nærmeste hold, når Hegnssynets medarbejdere, der skal genskabe fred mellem stridende naboer, må rykke ud.

Udover de fire film i de store konkurrencer deltager seks film i serien Reflecting Images, som ikke uddeler priser.

I Jørgen Leths "Det erotiske menneske", der åbnede CPH:DOX, leder antropologen efter erotikkens væsen. Det bringer ham til eksotiske steder som Rio de Janeiro, Belém, Jacmel, Dakar og Manila.

Bente Milton og Mikkel Stolts "Min Avatar og mig" følger en lidt uheldig filminstruktør, der prøver lykken i Second Life's virtuelle verden, hvor en smuk avatar hjælper ham i gang med en strålende karriere.

Andreas Koefoeds "Pig Country" følger Jacob, der er svinefarmer ligesom sin far og bedstefar. Han driver tre gårde og skylder nu 48 mio. kr., men hvad vil der ske med Jacob og hans familie i en krisetid, hvor grisene ikke giver overskud, og banken truer med at lukke kassen?

Michael Madsens "Into Eternity" diskuterer de mange dilemmaer, der opstår, når man dybt nede i Finlands grundfjeld konstruerer en lagerplads til opmagasinering af atomaffald i 100.000 år. Filmen víses i Reflecting Images, og deltager også i Green Screen Competition, en ny konkurrenceserie med film der fokuserer på mennesker og miljø.

Kaspar Astrup Schröders "Min legeplads" tager os med over stok og sten i parkour og giver os en ny opfattelse af byrummet. Filmen foregår hovedsageligt i København og følger fremstillingen af verdens største deciderede parkour-park.

Janus Metz' "Armadillo" følger et hold danske soldater i Afghanistans Helmand-provinsen og giver et stærkt indtryk af krigens virkelige alvor. 

"Armadillo" og "Min legeplads" deltager begge i Reflecting Images og i Doc U! Competition, en særlig sektion med ni film som unge har udvalgt fra det samlede IDFA-program.

I alt er syv af de ti danske film i konkurrence.

Metz og Lomborg i Talks

Janus Metz er inviteret til at tage ordet i en af de "talks", der finder sted på det daglige IDFA Talk Show hver aften fra 19.45 to 21.00. Metz er på fredag den 19. november.

Blandt festivalens ca. 2000 nationale og internationale gæster dukker endnu et dansk navn op. Mandag den 22. november er Bjørn Lomborg gæst ved dagens Talk Show. Han er hovedperson i den amerikansk producerede film "Cool It" og vil diskutere indfaldsvinkler på klimadebat og filmmageres rolle i den sammenhæng.

I det daglige IDFA Talk Show onsdag den 24. november offentliggøres nomineringerne i konkurrenceprogrammerne.

Alle Talk Shows streames live på idfa.nl og hollanddoc.nl.

FORUM – IDFA's internationale kofinancieringsmarked 

Fire nye danske dokumentarprojekter under udvikling bliver præsenteret på festivalens finansieringsforum, hvor instruktører og producenter hvert år fremlægger 40-50 nye projekter for tv-stationer og finansiører for at finde samarbejdspartnere og rejse midler til produktionen.

I år pitches hele fire danske projekter: Camilla Nielssons "Democrats", Kaspar Astrup Schröders "I Want to Cheer You Up Ltd.", Brian McGinns "300 Reasons to Smile" og Andreas Koefoed og Christian Bonkes "Ballroom Dancer".

Så går det løs!

De første tre danske film vises allerede i dag, onsdag den 17. november, og alle danske film har haft deres første visning, inden festivalens første weekend er overstået.

Priser uddeles fredag den 26. november kl. 16-18.

Se visningstider, få overblik og følg med i opdateringer på: www.dfi.dk/idfa

Læs interviews og updates i FILMupdates IDFA-tema

Det Danske Filminstituts engelsksprogede magasin FILM med interviews og information om danske dokumentarfilm udgives i forbindelse med CPH:DOX og IDFA. Det kan læses online i ISSUU eller downloades som PDF: FILM#70

IDFA (17.-28. november) 

Tags: