enda
Film

Den mystiske Selskabsdame

August Blom, Danmark, 1917

DK/SpillefilmStumfilm

Den berygtede forbryder Barra modtager en dag i sin hule, hvorfra han fører sin krig mod samfundet, besøg af en mand, der kalder sig agent Vilh. Frank - en mand, som påtager sig lyssky kommisioner af enhver art, men som undertiden, når det gælder et dristigt kup, må søge assistance hos Barra. Denne gang drejer det sig om følgende: et med verdensfirmaet "Osman" konkurrerende firma har opsporet, at en betroet mand, ingeniør v. Rosen, er undervejs til den by, hvor Frank har sit virkefelt. Den betroede udsendings mission er at overbringe direktøren for "Osman"-filialen tegningerne til en ny eksplosionsmotor, og Franks opgave er det at søge at tilvende sig disse tegninger, for hvilke hans klient har sat en pris på 40.000 francs. Barra går ind på at hjælpe, mod at Frank afstår det halve af honoraet til ham, og dette indvilliger Frank i.


Barra går straks i gang: han har hørt, at direktøren for "Osman"-filialen søger en selskabsdame, og Fru Barra, der ofte er sin mand en nyttig hjælper, udstyres med et par strålende anbefalinger og får pladsen. Nu kan fru Barra nemt meddele sin mand, at de værdifulde tegninger er ankommet, men da Barra samme dag forsøger at stjæle tegningerne, bliver han overrasket og når kun lige nøjagtigt at undslippe. Direktøren er nu så bange for endnu et attentat, at det besluttes at sende bud efter den berømte detektiv, Asbjørn Krag. Dette meddeler fru Barra sin mand, og Barra kan nemt smugle en revolver ind til sin hustru. Han instruerer hende i brugen af den, og da herrerne sidder i stuen med tegningerne fremme, affyrer hun skud i hallen, og herrerne glemmer i forvirringen tegningerne, og det er nemt for fru Barra at stjæle dem og kaste dem ud i haven til sin mand.


Nu er detektiv Krags mistanke til selskabsdamen vakt, og hun beordres til strengt bevogtet husarrest, men fru Barra frygter ikke: hun ved, at hendes mand ikke vil svigte hende. Ganske rigtigt har Barra udtænkt en snedig plan. Forklædt som montør stjæler han et sovende barn og firer det ned til en hjælper. Ved vuggen lægger han et brev, hvor han opfordrer direktøren til, at han uden problemer kan hente sin hustru. Herefter vil barnet blive bragt tilbage. Dette gennemføres, men detektiv Krag har arrangeret en lille list. Han anbringer en petroleumsdunk under Barras parkerede vogn, og da Barra og hans hustru kører bort, viser petroleumsstriben tydeligt vejen. Så snart direktør v. Spangens barn atter er sikkert i hus, følger Asbjørn Krag ved hjælp af en dygtig sporhund petroleumsstriben, der fører lige til forbryderens hemmelige hule, hvor Krag netop kommer tidsnok til at forhindre, at Barra giver Frank de vigtige tegninger.

Grundoplysninger Credits Materialer
Original titel Den mystiske Selskabsdame
Dansk titel Den mystiske Selskabsdame
Andre titler Legationens Gidsel
Instruktør August Blom
Manuskript Carl Th. Dreyer, Sven Elvestad
Forlæg Efter Stein Rivertons (Sven Elvestads) "Legationens Gidsel".
Medvirkende Alf Blütecher, Vibeke Krøyer, Thorleif Lund, Magda Vang-Funder
Produktionsland Danmark
Tekniske data 958 meter, 35 mm, Stum
Dansk biografpremiere 15.01.1917
Premierebiografer Panoptikon
Kommentar Nordisk neg. nr. 1488.
Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni

Instruktion

Instruktion August Blom

Manus

Manus Carl Th. Dreyer
Manus Sven Elvestad

Medvirkende

Barra Alf Blütecher
Barras hustru Vibeke Krøyer
Direktør von Spangen Thorleif Lund
Fru von Spangen Magda Vang-Funder
Ingeniør von Rosen Erik Holberg
Agent Frank Anker Kreutz
Asbjørn Krag, detektiv Peter Nielsen

Download PDF
Download PDF

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Provider Kilde Author Tidspunkt
Anmeldelse