enda
Person

Charles Atlas

Instruktør og scene-, danse- og videokunstner. Født 1949, St. Louis, Missouri, USA.


Han har lagt navn til et utal af kunstværker, både til teaterscener, museer og TV. Han er mest kendt for sit langvarige samarbejde med den legendariske amerikanske koreograf Merce Cunningham. Sammen skabte de to en række værker op gennem 80'erne. Atlas er dygtig til at lave filmisk medrivende udtryk for noget, som er skabt live og for en scene.


Han har også lavet flere værker med dansescenens enfant terrible Michael Clark og ikke mindst med Leigh Bowery, sin bedste ven og Lucian Freud's berømte voluminøse muse, som døde pludseligt af AIDS i midten af 90'erne.


Charles Atlas begyndte sin karriere 1971, da han startede som autodidakt filmskaber. De første film han lavede var low budget super 8-film. Charles Atlas bar sit kamera rundt og filmede først meget sporadisk, men senere kom der snart meget mere tanke og metode bag hans film projekter


Atlas lavede som noget af det første filmen "Nevada" i 1974 i samarbejde med danseren og koreografen Douglas Dunn, som tidligere havde danset for Merce Cunningham.


Gennem Atlas' karriere har han været involveret i flere former for samarbejde inden for performance kunst, oftest som instruktør, men også som kostume designer, samt inden for lyssætning og -installationer.


Filmen "Merce Cunningham: A Lifetime of Dance", en film om Cunninghams indflydelse og personlighed, vandt prisen for "Bedste dokumentar" på Dance Screen i Monaco 2000.


Atlas har modtaget 3 "Bessie"-priser (New York Dance and Performance). Sidst vandt han i 1988, da han lavede video installation til det månedlige event "Martha @ Mother".


Gennem de seneste år har Charles Atlas og Antony Hegarty/Antony and the Johnsons samarbejdet om et større koncertværk, som kombinerer manipulerede live videooptagelser med musikken.

Filmografi
Titel År Funktion Kategori
Turning 2011 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Legenden om Leigh Bowery 2002 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Geek - Nyc's Secret Sideshow 1997 Foto DK/Eksperimentalfilm
Superhoney 1994 Instruktion, Manus DK/Eksperimentalfilm
La la la! - en video dans antologi 1992 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
[Because we must] Instruktion