enda
Person

Ole Olsen

(1863 – 1943)

Producent. Født 5/5 1863, død 5/10 1943 - 80 år gammel. Grundlægger af Nordisk Films Kompagni.

Ole Olsen blev født i yderste armod i et lille landarbejderhus ved Starreklinte i Vestsjælland. Efter at være løbet hjemmefra gentagne gange blev han sendt på Flakkebjerg Opdragelsesanstalt. I sine unge år levede Olsen af forskellige småjobs. Han endte af og til i dårligt selskab, hvilket kom til at koste ham et par dage i fængsel for bondefangeri. Det var først som handelsmand, Olsen begyndte at opleve fremgang. Markeder, dyrskuer og byfester blev hans virkefelt. Han turnerede i både Danmark, Norge, Sverige og Tyskland med "Karavanen" - en trup af ægte, vilde afrikanere, som blev en stor succes. I 1896 blev han direktør for et nystartet Tivoli i Malmö, hvor han var indtil 1901. Her gjorde han sine første erfaringer med fremvisning af levende billeder.

Tilbage i København åbnede han i 1905 Biograf-Theatret på Vimmelskaftet 47. Året efter købte Olsen en kolonihavegrund i Valby Mose og etablerede i 1906 Nordisk Films Kompagni, der hurtigt blev et af verdens førende filmselskaber. Bare fire år efter grundlæggelsen havde Nordisk Film afdelinger i en række storbyer, bl.a. Wien, London, Berlin, Paris og New York, og salgsagenter i hele verden. Ole Olsen stod i spidsen for den guldalder, dansk film oplevede i første halvdel af 1910'erne, og var med til at gøre bl.a. Valdemar Psilander, Clara Pontoppidan, Betty Nansen og Gunnar Tolnæs til internationale stjerner.

Første Verdenskrig lukkede eksportmarkederne for den danske filmbranche. De fleste selskaber måtte dreje nøglen om, og da Tyskland nationaliserede landets filmindustri, var Nordisk Film tvunget til at afstå alle sine interesser dér og mistede mange, mange penge. I 1922 måtte Ole Olsen forlade posten som generaldirektør, og to år senere blev han købt ud af selskabet. Resten af sit liv brugte han på bl.a. at opbygge en stor samling af kunsthåndværk som porcelæn, keramik og sølvtøj.
Filmografi
Titel År Funktion Kategori
Lammefjordsfilmen 1946 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Generaldirektør Ole Olsens tale 1936 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Forfatterstævne 1919 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Folkets Ven 1918 Manus DK/Spillefilm
Himmelskibet 1918 Manus DK/Spillefilm
Pax æterna 1917 Manus DK/Spillefilm
Ved Havet 1909 Instruktion, Foto DK/Kort fiktion
Isbjørnejagt 1907 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bonden i København 1906 Instruktion DK/Kort fiktion
Kong Haakons Kroning i Trondhjem 1906 Instruktion, Foto Dokumentariske optagelser
Kong Christian IX's Bisættelse 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Proklamationen af Kong Frederik VIII 1906 Instruktion Dokumentariske optagelser
Fiskerliv i Norden 1906 Foto DK/Kort fiktion
Caros Død 1906 Foto DK/Kort fiktion