Biblioteket anbefaler: Andrej Tarkovskij

Lån Andrej Tarkovskijs 'Sculpting in Time - Reflections on the cinema' på Filminstituttets Bibliotek.

Biblioteket anbefaler

Her finder du inspiration og sammenhæng mellem Cinematekets program og Bibliotekets samlinger. 

Vi anbefaler bøger, særsamlinger, artikler, podcasts, webshop-varer eller film fra Videoteket, der relaterer sig til bestemte filmserier i Cinematekets program. 

'Biblioteket anbefaler' giver dig mulighed for at forlænge og udvide den filmiske oplevelse. 
 

'Sculpting in time – Reflections on the cinema' handler om filminstruktøren og -teoretikeren Andrej Tarkovskijs tanker omkring filmkunst og kunst generelt, men derudover er bogen også tænkt som et svar til det publikum som har set hans film og efterfølgende har skrevet breve med spørgsmål til ham.

Sculpting in time - Reflections on the cinema

Han skriver i det indledende kapitel, at årsagen til at skrive bogen blandt andet var at give indsigt i hans film og dermed også forklare logikken bag dem. Bogen er et filosofisk værk som skildrer hans liv og hans forhold til det daværende Sovjetunionen. Igennem kapitlerne fortæller han om nogle af de kunstnere hvis teorier han er både enig og uenig med, men også om de kunstnere han ser op til. Blandt andet omtaler han flere steder instruktører som Ingmar Bergman, Robert Bresson, Akira Kurosawa, Luis Buñuel og Sergej Eisenstein. Men også værker af forfattere som Fjodor Dostojevskij, Marcel Proust og Ernest Hemingway bliver analyseret nærmere.

Tarkovskij skriver således ikke kun om film, men filosoferer også over tilværelsen, kunstens integritet og opgave samt kunstnerens forpligtelse. 

Han analyserer filmsprogets væsen og virkemidler såsom musik og lyd, naturens elementer og især tidsbegrebet spiller en stor rolle i både bogen og i Tarkovskijs virke.
Kapitlerne er skrevet over en årrække og man følger hans idéers udvikling fra hans debut og helt frem til hans død i 1986.

Hør også Cinematekets podcast om Andrej Tarkovskij

Bogen er desuden en optegnelse over hans film og gennem kapitlerne beskriver Tarkovskij sine tanker og minder og afslører inspirationskilderne til hans i alt syv spillefilm: Debuten Ivans barndom (Ivanovo detsvo, 1962), Den yderste dom (Andrey Rublyov, 1966), Solaris (Solyaris, 1972), Spejlet (Zerkalo, 1974), Vandringsmanden (Stalker, 1979), Nostalghia (Nostalghia, 1983) og Offeret (Offret, 1986). Han diskuterer deres historie og hans arbejdsmetoder i forbindelse med tilblivelsen af de enkelte film, og man får som læser en indsigt i hans kreative processer.

'Sculpting in time' er Andrej Tarkovskijs kunstneriske testamente og den er essentiel læsning for både dem der allerede kender til Tarkovskij og hans film, og dem der først lige har opdaget hans enestående visuelle univers.


Filmvisninger og event i filmserien "Elementernes urolige rasen"

Periode: 2.aug. - 25.sep. 2019