HJEMME-FILM-X 

Mangler du kreative idéer til, hvad du kan lave med dine børn under nedlukningen, og savner dine børn at komme i vores Film-X studie? Så vil Cinemateket og Film-X  i den kommende periode lave online animationskurser. Her har vi samlet nogle animationsopgaver, som du og dine børn – og alle andre som har lyst - kan lave i fællesskab.

HJEMME-FILM-X 

 I dagens opgave vil vi introducere hele processen, så I kommer bedst muligt i gang:

Step 1: Først kan I se videoen, hvor I får en generel introduktion til stop motion animation HER

Step 2: I kan bruge jeres smartphone eller tablet til at filme på. Hent app’en ’Stop Motion Studio’ på Google Play eller App Store:
- Link til androidtelefoner HER

-Link til iOs-telefoner HER

Step 3: I denne video kan I se, hvordan man bruger app’en ’Stop Motion Studio’

Selve øvelsen:

Sæt et glas på bordet, hæld lidt vand i ad gangen. Animer at glasset fyldes med vand.

Her er et eksempel på, hvordan det kan se ud

Et link med inspiration om opstilling af telefon/tablet, når man skal filme i 3D HER 

Vi håber I vil lege med, og vi glæder os til at se jeres videoer!

 

HJEMME-FILM-X NR. 2: TRYLLERI

I denne uges øvelse skal vi lære at trylle. Øvelsen går ud på at trylle et objekt (fx en appelsin) om til et andet objekt (fx et æble) i Stop Motion Studio app’en.

I denne video kan I se, hvordan øvelsen skal udføres.

HJEMME-FILM-X NR. 3️

Vi er nu nået til øvelse nr. 3 i vores animationsworkshop. I denne uges øvelse skal vi lære at indsætte en dialog og time den i forhold til jeres video.

Step 1. Indstil filmhastigheden i Stop Motion Studio app til at optage 5 fps (5 billeder pr sekund). Dette gøres ved at gå ind på indstillinger: 

Indstil "movie speed" på 5.

Tryk "done".

 

Step 2: Optag en animation med 2 figurer. Bevæg kun figuren som skal tale, når der animeres. Først tag 20 billeder med figur 1 der bevæger sig. Derefter tag 20 billeder med figur 2 der bevæger sig.

Step 3: Optag den første dialog til figur 1 og gem optagelsen. Dette kan fx være: ”Hej med dig”. Derefter optag dialogen til figur 2 og gem optagelsen. Dette kan fx være: ”Gå din vej”. I kan vælge at gøre dialogen mere kreativ, så længe den bare er kort. Jo længere en dialog I ønsker, jo flere billeder skal I tage af jeres figurer.

I denne video kan I se, hvordan man bruger mikrofonen.

OBS: Denne video viser, hvordan mikrofonen bruges i app’en iMovie og ikke Stop Motion Studio. Måden man optager lyd, er dog den samme i begge apps.

 

HJEMME-FILM-X NR. 4: FASTELAVNS UDGAVE

På søndag er der fastelavn!! Da mange børn ikke kan gå ud i gaderne og vise deres flotte kostumer, som de plejer, vil vi rigtig gerne se dem her på Cinemateket!

Vi anbefaler at I laver en ’Vis mig dit kostume’ video, som I meget gerne må sende ind til os i kommentartråden i dette opslag eller på Messenger. Et eksempel på en både kreativ og magisk video, kan ses her.

For at lave videoen skal I først filme børnene i deres almindelig tøj som skal dreje rundt på stedet. Sæt videoen på pause, børnene skifter ti kostumet, start videoen og derefter drej rundt samme sted. Kan din mobil ikke pause optagelserne, kan du klippe de to optagelser sammen bagefter. Så har du en flot og magisk video.

 

BONUS HJEMME-FILM-X

Bliv en superhelt ved at lave en film, hvor filmen spiller baglæns. Du kan evt. tabe et æg, hælde legoklodser ud, eller hoppe ned fra noget højt. Du skal bruge din mobil til at filme og en klippe app til at sætte filmen til at køre baglæns. Brug evt. iMovie eller KineMaster.

Film fx hvordan du taber en håndfuld kugler (eller en anden genstand) på gulvet og derefter laver en ”kom-tilbage”-bevægelse med fingrene. Når du spiller klippet baglæns, ser det ud, som om du kan suge de tabte kugler op fra gulvet i din hånd.

Se videoen lavet af vores dygtige guides fra FILM-X og få inspiration!

 

HJEMME-FILM-X NR. 6: 2D-ANIMATION

Brug vinterferien på at lære at lave 2D animation. Du skal bruge; din telefon, Stop Motion Studio app’en, karton, farveblyanter, elefantsnot og lave en flot baggrund og flotte figurer. Klip dine figurer ud og giv bevægelsesfrihed til figurernes arme og ben.

I denne video kan du se, hvordan 2D animation laves.

Vejledning til opstilling af animation

HJEMME FILM-X NR. 7

Lav en thaumatrope! I kan bruge jeres weekend med børnene på at lege med lidt film-magi og være kreative. Snyd jeres øjne og få billeder til at smelte sammen, når de afspilles hurtig.

I skal bruge: Karton, saks, tegneredskaber, to køkkenelastikker (eller kraftig snor) og en hullemaskine eller hæftemaskine. Og så børnenes gode fantasi!

En thaumatrope er et af verdens ældste tricks og en nem aktivitet at lave derhjemme.

Se i videoen ”Lav en thaumatrope”, hvordan I gør. God fornøjelse og god weekend! 

 

HJEMME FILM-X NR. 8

I denne uge skal vi arbejde med lydeffekter til jeres animationsfilm. Effekter er nemlig med til at skabe filmoplevelsen. I kan finde ting i hjemmet til at skabe lyd.

Til denne øvelse skal I bruge: jeres telefon, Stop Motion Studio app’en og ting der kan lave lyd. Dette kan fx være en sko, en grøntsag, sølvpapir eller andet.

I skal optage en animationsfilm på Stop Motion app’en. Derefter optager i lydeffekterne på app'en og indsætter lyden til den scene, der passer til.

I denne video kan I se, hvordan det skal udføres.

Inspirationsvideo til lydeffekter HER

BONUS FILM-X: 'CHINFACE'


Skab en sjov karakter på jeres hage – en så kaldt ”chinface” figur. Aktiviteten er både sjov og kreativ – og samtidigt giver den mulighed for at lege med fortælling, dialog og øve helt enkel klipning. I skal bruge jeres telefon til øvelsen.

Lav en enkel karakter, der fortæller en historie, synger en sang, laver en dialog eller andet. Ved dialog anbefaler vi, at skrive replikkerne ned i et manuskript, hvis dialogen er lang.

Når I optager er det en idé at beskære i billedet, så man kun ser hagen lige forfra. Ved billedet om bagefter og beskær evt. ekstra, hvis der er behov for dette. Dette kan enten gøres i et klippeprogram eller direkte på mobilen.

Optager I dialog, skal den klippes sammen bagefter, og I kan lægge ekstra billeder samt lyd og musik på for at skabe stemning og en ramme for jeres fortælling.

 

HJEMME FILM-X NR. 10: MATEMATIKØVELSE

1 banan + 1 pære = 2 æbler

Stop-motion-animation kan bruges til andet end at lave sjove animationsfilm. Det kan også anvendes til fremlægning i skolen.

Giv matematikken liv med stop motion animation og lære matematik ved at animere. Eksperimenter med at bruge kopper, pander, fingre og blyanter. Skær en lagkage i stykker og vis procentregning.

Til øvelsen skal I bruge app’en "Stop-Motion Studio". Tag nogle billeder, sæt flere genstande ind og tag flere billeder. Ret til og kopier flere billeder ind for at tilpasse hastigheden. Det anbefales at tage 10 billeder for hver del af filmen.

Video om hvordan man bruger app’en, kan ses HER

 

 

BONUS HJEMME FILM-X

I weekenden kan I bruge tid på at lave et lille videoportræt. Brug videoformatet til at fortælle om en person med billeder og lyd. Det kan både være personer, man kender, er inspireret af, eller har en vigtig betydning for samfundet / historien.

I kan fx filme 3 forskellige situationer med en person, lave et interview og/eller baggrundsmateriale om en personen, som i finder frem til på nettet.

Til øvelsen skal I bruge en telefon med kamera og en klippe app. Klippe app’en kan være KineMaster eller iMovie.

 

HJEMME FILM-X NR. 11: CLAYMATION

I denne uge skal vi skabe 3D figurer ud af modellervoks. Design din modellerfigur med hoved, krop, arme og ben. Lav fødderne så store som muligt, så figuren ikke vælter.

Brug din Stop Motion Studio app til at skabe din egen lille fortælling med figuren.

Hvis du har glemt, hvordan Stop Motion Studio app'en fungerer, kan du få det genopfrisket HER 

Inspiration til formning af 3D modellerfigurere kan ses i videoen "Sceneopstilling" nedenfor i tidskoden 3:52-6:50.

Inspirationslink til 3D opstilling

Et eksempel på hvordan øvelsen kan se ud, kan ses i videoen 'Huset i skoven'

BONUS HJEMME FILM-X: FILM GENNEM GLAS

I dag skal vi filme gennem glas. Skab flotte og simple effekter på din film ved at stille et glas foran din telefon og optag filmen gennem glasset. Dette kan give filmen et twist af sci-fi eller eventyrfilm.

Se videoen som inspiration. 

Prøv at placere glas og filmenhed, så der ikke skal holdes på glasset med hånden. Dette kan gøres ved at vende mobilkameraet nedad, så mobilen kan læne sig op ad glasset. Se billederne som inspiration.

 

HJEMMEFILM-X NR. 12: ANSIGTSUDTRYK

Er din modellervoksfigur sur eller glad? I dag skal vi arbejde med at give din karakter ansigtsudtryk, som siger en masse om din figur. Dette kan gøres ved at bygge en modellervoks karakter og lave fx hænder, mund, øjne og øjenbryn, som bevæger sig.

For at vise din figurs følelser, er det vigtigt at filme tæt på ansigtet. Brug Stop Motion Studio App til at lave din film.

I denne video kan du se, hvordan man bruger app’en ’Stop Motion Studio’

Inspiration til hvordan øvelsen kan udarbejdes kan ses i den første video.

Et eksempel på hvordan øvelsen kan se ud kan ses i den anden video.

BONUS HJEMME FILM-X: SIMPEL VANDEFFEKT

I weekenden skal vi prøve at skabe vandeffekter. Film gennem et glas og fyld glasset helt op med vand. Effekten vil få din film til at ligne en oversvømmet verden. Se hvor anderledes billedet ser ud filmet gennem vand.

Se videoen for inspiration.

 

HJEMME FILM-X NR. 13: 3D FIGUR MED SKELET 

I denne uge skal vi lære at gøre vores modellervoksfigur bevægelig ved at give den et skelet. Med et skelet til din figur, får den mulighed for at lave flere bevægelser. Skab overlegne film med enkle professionelle tricks.

Til øvelsen skal du bruge noget aluminiumstråd, som du skal forme din figur ud fra. Derefter skal der bruges noget sølvpapir til at fylde dit skelet ud. Til sidst kan du begynde at sætte modellervoks på dit skellet. 

Lav derefter en animationsfilm med din figur, hvor du selv opdigter en historie. Filmen kan laves ved hjælp af app’en Stop Motion Studio.

Inspiration til hvordan du kan lave øvelsen kan ses HER 

BONUS HJEMME-FILM-X

I dag skal vi prøve at filme i perspektiver. Gør dit legetøj kæmpestort ved at bruge simple filmtricks. En øvelse du kan lave i weekenden er at forstørre dit påskeæg og gøre det lige så stor som et hus eller andre objekter.

Til øvelsen skal du bruge kameraet på din tablet eller telefon. Du kan fx gå ud foran dit hus eller stil dig foran et træ, sæt påskeægget helt op til kameraet og have træet eller huset i baggrunden. Så får du et fint og sjovt perspektiv billede.

Se i videoen, hvordan du udfører øvelsen HER (tidskode 00.30-2.20) OBS* videoen er på engelsk.

HJEMME FILM-X NR. 14: PÅSKE-ANIMATION

Påsken er lige rundt om hjørnet, og imellem tiden kan du bruge tiden på at lave en lille påske-animationsfilm i ferien. Du kan enten forme en påskehare ud af modellervoks, opdigte en sjov historie og bruge Stop Motion Studio app til at lave en kort animationsfilm om din påskehare, som fx er ude og samle påskeæg op. 

Hvis du allerede har en kylling/haretøjbamse eller et andet påskeobjekt, kan du også bruge den i din film. 

Alt du skal bruge er din påskefigur enten i modellervoks, legetøj eller pynt, evt. nogle påskeæg (store som små), din telefon/tablet og Stop Motion Studio app’en. 

Se et eksempel på øvelsen i videoen.

BONUS HJEMME-FILM-X

I weekenden kan I prøve at lave pixilation øvelser, hvor man får mennesker til at bevæge sig som animationsfigurer. 

Lav en stop motion film med et familiemedlem eller en ven som kan være roller i din film. Sæt dem ind foran kameraet, og bed dem bevæge sig i små ryk, som var de stop motion figurer. Du kan prøve at trylle familien væk, ved at tage et billede af den ene person, og derefter tage et billede af den anden. 

Alt du skal bruge er din mobil/tablet, Stop Motion Studio app’en og nogle skuespillere. 

Se et eksempel på pixilation HER (tidskode 0:32-1:38) *OBS videoen er på engelsk.

Se, hvordan du mestrer trylleøvelsen i videoen!

HJEMME FILM-X NR. 15: PIXILATION

Hvor mange kan I være i en papkasse?

I denne uges øvelse skal vi prøve at få så mange personer som muligt ned i en papkasse. Pixilere ved at lade en person gå i robot bevægelser mod kassen og sætte sig ned i kassen, mens der tages billeder.

Tag et billede af personen nede i kassen, og derefter lav øvelsen igen med en ny person.

Se eksempel på øvelsen i videoen 

Her er lidt mere inspiration til øvelsen! 

 

BONUS HJEMME FILM-X: FLIPBOG

I denne weekend skal vi prøve at lave en flipbog. Flipbogen er en sjov øvelse, hvor du selv styrer filmens hastighed.

Øvelsen går ud på, at du printer nogle billeder ud, samler dem i en bog og til sidst flipper siderne. På den måde oplever du, hvordan en film er opbygget i enkelte billeder og kameraskift.

I videoen kan du se et eksempel af øvelsen.

Print arkene med billeder, klip ud og brug dem evt. til din flipbog. Du er også velkommen til selv at tegne en historie eller finde nogle billeder, som ville passe godt til din historie.

 

HJEMME FILM-X NR. 16: PIXILATION: TOGTUREN


I denne uge skal vi ved brug af vores Stop Motion Studio app lave pixilation, hvor det ligner, at man kører i tog, mens man sidder på en stol.

Start med at tage billeder af nogle tomme stole. Tag derefter billeder hvor nogle personer sætter sig på stolene. Dette kan være forældre, søskende eller venner.

For at skabe en bevægelse, der ser ud som om, personerne glider hen over gulvet, skal personerne og stolene flytte sig ca. 10 cm. ad gangen mellem billederne. De skal sidde stille, når billedet tages. På den måde ligner det, at stolene hænger sammen som et tog.

Inspiration til hvordan øvelsen kan se ud, kan ses HER (tidskode 0:20-0:30)

Her kan du få mere information om øvelsen. 

 

BONUS HJEMME FILM-X: KIKKERT OPTAGELSE

I denne weekend kan du lave din egen spionoptagelser ved hjælp af en kikkert optagelse. Genbrug din tomme toiletpapirsrulle og placer den foran kameraobjektivet, så mobilens kamera filmer i midten af røret.

Brug evt. tape til at sætte rullen fast med. Derefter er du klar til at filme en sej spionfilm med en spændende opdigtet historie ved hjælp af dit kamera på telefonen/tabletten.

Se eksempel på øvelsen i videoen!

 

HJEMME FILM-X NR. 17: TEKST I STOP MOTION

I dag skal vi lære at sætte tekst ind i din Stop Motion film.

Lav fine, vilde, ekstravagante og fantastiske tekstskilte til din Stop Motion film. Navngiv filmen og sæt det på din film. Sæt sluttekster på og se dit navn på det store lærred.

Alt du skal bruge er din telefon/tablet og Stop Motion Studio App’en.

I videoen får du en grundig introduktion til, hvordan du indsætter tekst i din film:

 

BONUS HJEMME FILM-X: TRYL DIG SELV I TØJET


I weekenden kan du lave seje trylletricks med din telefon og en klippe app. Øvelsen går ud på, at du skal skifte tøj mange gange i en video. Du kan bruge enkle klippetricks til at skabe flotte effekter.

Lav flere optagelser og klip dem sammen. Husk at have kameraet i samme position til alle optagelser.

Du kan anvende klippe app’en ’KineMaster’ som fungerer til både Android og iOS.

Inspiration til øvelsen kan ses HER (tidskode 0.17-1.07)

Vejledning til at klippe i optagelser i KineMaster. (tidskode 7.10-9.45) OBS - videoen er med engelsk tale! 


HJEMME FILM-X NR. 18: SVÆVE-EFFEKTEN


I denne uge skal du lære at få ting til at svæve i Stop Motion Studio. En fed film effekt er at få ting til at svæve. Men hvordan man mestrer teknikken kan være svært – især når det handler om 3D. 
I denne video vises der, hvordan man får ting til at svæve i luften uden brug af fiskesnøre og hænder.


Derefter kan du ved hjælp af din telefon/tablet og Stop Motion Studio app’en skabe seje trick, hvor dine figurer kaster, skyder og flyver gennem luften og få din film til at se professionel ud.

BONUS HJEMME FILM-X: SÆT LYD PÅ STUMFILM

Lyd er et fantastisk virkemiddel i film! Men før 1927 var der ikke lyd på film. 

I weekendens øvelse skal du starte med at downloade en af stumfilmene: ”En Urolig Vagt” eller ”Filmens Helte”, som du kan finde her under navnet ”Læg lyd på stumfilm” 
 
Når filen er hentet, skal der lægges lyd på. Du kan vælge at lave en dialog, effektlyde, musik eller lidt af hvert.

For at få lyd på, vil vi gennemgå en step by step af app’en ’Kinemaster’, som du skal bruge. 

Start med at trykke på ’Create New’ og derefter vælg Aspect Ratio '16:9' og next. 

Åben Downloads i Media Browser og tryk på den downloadede stumfilm og flueben for at vælge filmen. Kig filmen igennem, og vælg den del af filmen, du gerne vil lægge lyd til. 

Sæt derefter den røde streg ved ønsket start sted og tryk på ’REC’, når du er klar til at optage dialog/sætte lydeffekter på eller musik, trykker du på start. På app’en har du mulighed for at vælge musik og lydeffekter.

NB. De to filmklip må bruges rettighedsfrit, men husk at det er forbudt at dele filmene, hvis I bruger musik, I ikke har rettighederne til!

Når du er færdig trykker du på stop. Tryk derefter på fluebenet og afspil filmen. Hvis du er tilfreds med din film, afslutter du den ved at trykke på ’export’.

Her er et eksempel på, hvordan du kan lege med lydeffekter på film.
 

 

HJEMME FILM-X NR. 19: TEGN PÅ DIN STOP MOTION-FILM

I denne uge skal vi lære at tegne ekstra figurer eller objekter på din Stop Motion film. Dette giver filmen en sjov og særpræget effekt. Alt du skal bruge er din telefon/tablet, Stop Motion Studio app og din kreativitet. 
I denne video kan du se en introduktion til øvelsen. For at have en ekstra tegning med i hele filmen, skal du tegne den samme figur/objekt på alle billederne i filmen.


BONUS HJEMME FILM-X: GLASBANDITTEN

I denne weekend skal vi gøre objekter levende ved at sætte øjne på dem og bevæge dem. 

Materialer du skal bruge til øvelsen er: din telefon/tablet, Stop Motion Studio app’en, to gennemsigtig glas (et tomt glas og et med farvet væsket), tegnet øjne med forskellige udtryk som skal klippes ud og sættes på glassene, klæbemasse til at sætte øjnene fast på glassene og to sugerør.

Stil to glas på et bord – et uden væske og et med en farvet væske (fx sodavand eller saftevand). Giv glassene øjne for at gøre dem mere levende.

Placer din telefon/tablet foran glassene og åben Stop Motion Studio app. Flyt det ene tomme glas og glid det andet glas med den farvet væske ind i billedet. Sug derefter væsken fra glas nr. 2 op i et sugerør og fyld det i det tomme glas. Tag billeder med Stop Motion app’en mellem hver bevægelse. Fortsæt med øvelse indtil det tomme glas er fyldt op.  

Et eksempel på øvelsen kan se HER (øvelse ved navn 'ØVELSE 2 - GLASBANDITTEN').