CPH DOX - Mere end 100 film om virkeligheden i Cinemateket 15.-25. Marts

CPH:DOX – Copenhagen International Documentary Film Festival – åbner dørene for endnu et gigantisk close-up på virkeligheden i dagene 15.-25. marts. Årets program i Cinemateket er større end nogensinde og vi kan garantere et brag af en åbningsweekend. Oplev blandt andet Donald Trumps hollandske pendant, Stanley Kubricks højre hånd og den prestigefyldte parisiske opera. Og som altid er der rabat til medlemmer af Cinemateket.

CPHDOX2018

Velkommen til 11 dage med over 200 film, instruktørbesøg, debatter, koncerter, fester og events, når Københavns store internationale dokumentarfilmfestival vender tilbage! Cinemateket lægger igen i år hus til en perlerække af spændende arrangementer og film for enhver smag. Ja, faktisk vises mere 100 af filmene på CPH:DOX i Cinemateket. Og du er inviteret med til det hele i dagene 15.-25. Marts.

I CPH:DOXs fem internationale konkurrencer finder du 66 af de bedste dokumentarfilm i verden lige nu. Hovedkonkurrencen DOX:AWARD byder bl.a. på nye danske film og internationale premierer. Og i sideprogrammerne JUSTICE, SCIENCE, SOUND & VISION og HIGHLIGHTS stilles der skarpt på henholdsvis lov, ret og uret; videnskab, teknologi og samfund; musikfilm med plads til skæve toner; og store film med store fortællinger og store personligheder.

Politik, kunst og sociale eksperimenter

Moderne dokumentarfilm nøjes ikke med at se på verden. De blander sig i den, går på eventyr – og ændrer den. Dette afspejles tydeligt i de dele af programmet, der har fokus på de nyeste strømninger i politik, kunst og sociale eksperimenter. Flere af de mest interessante film inden for disse tematiske spor kan ses i festivalens første dage – for eksempel filmen om den hollandske politiker Geert Wilders.

EuroTrump
Den amerikanske præsident Donald Trump er en kontroversiel leder og dominerer det internationale mediebillede markant i disse år. Han er dog langt fra den eneste kontroversielle politiker. Hollandske Geert Wilders har mere end håret til fælles med Donald Trump. Ligesom Trump har han tilsyneladende politiske superkræfter, og en evne til at splitte folk. ‘EuroTrump’ er den første film, der spørger kritisk ind til, hvem mennesket - eller slet og ret fænomenet - Geert Wilders er bag facaden. Wilders har levet under beskyttelse 24 timer i døgnet i de sidste 12 år, og filmen følger ham i det dramatiske år, hvor han stiller op som premierminister.
’EuroTrump’ – fredag den 16. marts kl. 16.30

Norman Mailers ’Maidstone’
Oplev også Norman Mailers balstyriske og grinagtige Direct Cinema-satire over det amerikanske demokrati, den improviserede counter culture-satire 'Maidstone', der foregriber Trump – men har en slutning, der fortsat chokerer. Mailer optog 'Maidstone' på fem dage. Rammen er en tynd fiktion: Mailer stiller op som præsident! En chauvinistisk showman i Donald Trumps ånd, der samler virkelige Black Power-rebeller, hippier, unge skuespillerinder og det politiske establishment på et luksuriøst landsted i The Hamptons for at skabe larm om sin kampagne. I dag er det ikke længere utænkeligt at høre USAs præsident sige ting som "I wish there were some way one could make bets on women. I wish women were horses. I'd be a multimillionaire."
’Maidstone’ – lørdag den 17. marts kl. 14.00

Folkemødet i Almedalen
Det idylliske Almedalen på Gotland har siden 1968 været hjem for det svenske svar på Folkemødet. Her mødes tusindvis af politikere, pressefolk og ikke mindst PR-folk hver sommer for at diskutere, hvad der optager folket. Og for at blive set. For politik handler (også) om iscenesættelse, og vi er med både foran og bag kulissen i en skarp, morsom og indsigtsfuld film om det moderne demokratis tvivlsomme tilstand i en tid med Facebook og fake news. For kameraet kigger videre når alle andre kigger væk, og får øje på både absurditeten i den perfekte overflade og på det ægte engagement hos de folkevalgte. Cecilia Björks ‘A Good Week for Democracy’ er en klarsynet visuel analyse af det politiske establishment og dets sammenfletning med medierne. En god uge for demokratiet? Bedøm selv.
‘A Good Week for Democracy’ – lørdag den 17. marts kl. 17.00.

Festivalprogrammet bygger samtidig bro til andre kunstformer. Der er kunst, musik og performance på plakaten, hvor man kan møde nogle af vor tids største, kreative begavelser både foran og bag kameraet. Mød eksempelvis Stanley Kubrick’s højre hånd og besøg Afghanistans Hollywood:

Manden der opgav alt for Stanley Kubrick – film og Q&A
Leon Vitali opgav alt for at blive assistent for den amerikanske mesterinstruktør Stanley Kubrick. Fra ung, professionel skuespiller med karrieren foran sig, til en rolle i kulissen som højrehånd for historiens mest krævende og perfektionistiske filmgeni. En guldmine af arkivklip med Kubrick gør 'Filmworker' til et must for fans, men den karismatiske Vitali er selv hele filmen værd. Leon Vitali taler på vegne af alle, der arbejder i skyggen for at virkeliggøre chefens kreative vision. En film om et arbejde - og et venskab - af den yderst sjældne slags. Kubrick-kender og filmjournalist Søren Høy taler fredag den 16. marts om Stanley Kubrick bag kulisserne gennem mesterinstruktørens højre hånd, Leon Vitalis.
’Filmworker’ med Q&A – fredag den 16. marts kl. 21.30.

Nothingwood – Afghanistans Hollywood
For den afghanske filmskaber og folkehelt Salim Shaheen er krig og kaos ikke nogen forhindring for at lave kulørte actionfilm på bundskaber-budgetter. Sammen med sit trofaste team er han i gang med sit 111. opus. Der er langt til Hollywood, når man laver film i Nothingwood med mænd i kvinderollerne og ægte våben som rekvisitter. Oplev en helt ny side af et land, de fleste kun kender fra overskrifterne, når den franske journalist Sonia Kronlund i ‘The Prince of Nothingwood’ tager med Shaheen og hans team på eventyr i en afghansk provins for at realisere Shaheens seneste vision, koste hvad det vil.
‘The Prince of Nothingwood’ – lørdag den 17. marts kl. 19.30.

Ryuichi Sakamoto – aktivistisk japansk komponist i kamp mod cancer og for et bedre miljø
Den 65 årige japanske komponist Ryuichi Sakamotos arbejde tæller scores til film som 'The Revenant' og 'The Last Emperor'. Men for Sakamoto er musik mere end noder. Da han rammes af kræft, får både musikken og kroppens hjem i verden pludselig en ny betydning for den livskloge og sansende mesterkomponist. Lægerne råder ham til at lægge arbejdet på hylden for at blive rask, men han hverken vil eller kan stoppe med at skabe sin musik. ’Ryuichi Sakamoto: Coda’ er et portræt af en af vor tids mest originale, musikalske begavelser. Og om hans aktivistiske engagement i det miljø, der frembringer hans lydlige råmateriale.
’Ryuichi Sakamoto: Coda’ – torsdag den 15. marts kl. 16.45.

Ind bag scenetæppet i operaen i Paris
Endelig er der en helt særlig oplevelse i vente i ’The Paris Opera’, hvor du har mulighed for at komme helt ind i hjertet på den franske institution. Operaen i Paris sætter nemlig en høj standard. Også for sine ansatte, hvad end det drejer sig om kunstnerne selv eller om de stakkels ansatte, når de bakser med at få en levende tyr op på scenen (!) til Schoenbergs 'Moses und Aaron'. I en elegant og opmærksom film, der balancerer fornemt mellem realisme og æstetisk raffinement, får vi det hele med fra både kulissen og første parket. Den prestigiøse opera er indbegrebet af fransk elegance og lægger scene til koncerter såvel som ballet, men har med den kontroversielle koreograf Benjamin Millepied skabt bølger uden for sine egne mure.
’The Paris Opera’ – søndag den 18. marts kl. 12.00.

På anarkistisk field trip med Sonic Youth, Einstürzende Neubauten og Minutemen
Tag med Sonic Youth, Einstürzende Neubauten, Minutemen, Meat Puppets, Redd Kross, Survival Research Laboratories, Savage Republic, Swans og andre af 1980'ernes punkrock- og industrialnavne – samt en flok ustyrlige kunstnere og skæve eksistenser – på en hallucinatorisk hjernevridende rejse ind i hjertet af Mojaveørkenen omkring Los Angeles. Midt i Reagan-æraens mest uniformerede og antianarkistiske periode. Før der var noget, der hed Burning Man, Lollapalooza eller Coachella. I lejet skolebus vel at mærke! Med andre ord, bered dig på historien om Desolation Center, et festivalprojekt iværksat af universitets-dropout, idémager (og nu instruktør) Stuart Swezey som idealistisk respons på en repressiv tid, hvor unge mennesker med alternativ musiksmag og appetit på livet kunne forvente at få kniplen at føle bare for at samles til en rockkoncert. Swezeys soniske ’field trips’ har mytestatus i dag. Og nu kan du få syn for sagn for hvert i et hår i din hanekam – i en film, der er propfuld af originalt arkivmateriale, liveklip og interviews med en stribe af de kunstnere, der deltog. Baren er åben før og efter filmen.
'Desolation Center' - fredag den 16. marts kl. 21.00. Bar fra kl. 20.00.

Film for børn

Husk, at der også er masser af oplevelser for børn (og deres voksne) på CPH:DOX. Og til mange af de nye, spændende og overraskende dokumentarfilm for både små og store, er der gæster på besøg, workshops, konkurrencer og anden sjov og rabalder.

Medlemstilbud / kom billigere til CPH:DOX i cinemateket

Er du medlem af Cinemateket, kan du til alle ordinære CPH:DOX-forestillinger i Cinemateket købe billetter til 50 kr. stykket. Den ordinære billetpris under festivalen er 90 kr.

Læs mere om det hele på cinemateket.dk og cphdox.dk.

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Tid: 15.-25. marts 2018
Billetter: 90 kr. / 50 kr. for medlemmer af Cinemateket. Billletbestilling på tlf. 3374 3412 eller på cinemateket.dk