Jul i Cinemateket: DDR, animeret magi og årets største hits

Cinemateket holder åbent i juleferien og slutter året med manér. Juleprogrammet er spækket med alt, hvad hjertet kan begære, fra magiske japanske tegnefilm til Agatha Christie-arrangementer. Vi viser med andre ord film for enhver smag – og alder!

Far.til.fire.i.byen..Til.julebal.i.nisseland.1.000

Fredag den 29. december viser vi en vaskeægte juleklassiker: ’Far til fire i byen’, bedre kendt som ’Til julebal i nisseland’, så der bliver rig mulighed for at dyrke den gode stemning i biografmørket. Men hvis risengrøden står ud af ørene på én, er der rigelig med andre familievenlige filmgodterier.

Vi fortsætter vores Studio Ghibli-kavalkade med en perlerække af japanske klassikere fra mesteren Hayao Miyazaki, manden bag ’Min nabo Totoro’ og ’Chihiro og heksene’. Vi viser også ’Ariettys hemmelige verdne’ af Hiromasa Yonebayashi, en af studiets mindre kendte instruktør, som i dén grad er gjort af samme stof. Studio Ghiblis film er blandt de bedste tegnefilm i verden og vises på dansk, så de mindste kan være med.

Far til fire i byen – Til julebal i nisseland (Alice O’Fredericks, 1956) – onsdag 20.12.17, kl. 16:30 & fredag 29.12.17, kl. 17:00.

Min nabo Totoro (Hayao Miyazaki, 1988) – onsdag 27.12.17, kl. 14:45 & lørdag 30.12.17, kl. 12:30.

Chihiro og heksene (Hayao Miyazaki, 2001) – tirsdag 26.12.17, kl. 14:00 & lørdag 30.12.17, kl. 14:15.

Arriettys hemmelige verden (Hiromasa Yonebayashi, 2010) – onsdag 27.12.17, kl. 12:30.

Karl.Marx.City.1 (1)

Traumeoptrævling i ’Karl Marx City’

Der er andre boller på suppen i Månedens Dokumentar i december, som vises i samarbejde med CPH:DOX. ’Karl Marx City’ finder sted 25 år efter murens fald og DDRs kollaps. Instruktøren Petra Epperlein rejser tilbage til sin barndomsby i Østtyskland, Chemnitz – bedre kendt som Karl Marx Stadt. Med en mikrofon i hånden og et kamera i ryggen går hun på jagt efter sandheden bag hendes fars selvmord i 1999 og rygterne om hans fortid som Stasi-informant.

Var hendes far en af de mange østtyskere tilknyttet det hemmelige politi? Var hendes barndom rent faktisk, som hun husker den – eller var det hele frygt og facade? Et traumatisk spørgsmål, som Petra stædigt og grundigt afdækker svaret på blandt forskere, familiemedlemmer, og i Stasis svimlende labyrintiske arkiv, der mest af alt ligner internettet i papirform. Petra Epperleins detektiviske undersøgelse af koldkrigstidens gennemovervågede Østtyskland er en filmisk præstation af sjælden støbning, hvor tindrende sort/hvid-billeder bygger bro mellem nutid og fortid.

"Karl Marx City er en smuk og tankevækkende film, som De selv skal have lov at opleve." - Bo Green Jensen, Weekendavisen

★★★★★ "Ægthed, der får hårene til at rejse sig." - Andreas Michaelsen, Filmmagasinet Nosferatu

★★★★★ "Det er stadig sjovt og lidt skræmmende at se de møjsommeligt ordnede arkivskabe blive åbnet. 'Haha, hvad skulle de dog med al den ligegyldige information?' Den grimme sandhed er bare, at Stasi var 40 år for tidligt på den." - Anders Brendstrup, Filmz

★★★★★ "Karl Marx City byder både på gru, paranoia, humor og en rørende familiehistorie. Den er både et af de mest imponerende filmiske kig indenfor i DDR’s overvågningssamfund nogensinde, og en passende påmindelse om at overvågningssamfundet lever endnu." - Daniel Skov Madsen, Kinosaur

★★★ "Godt gennemtænkt og flot udført." - Kristoffer Hegnsvad, Politiken

★★★ "En enestående indsigt i Stasis arbejdesmetoder." - CPHCulture

Karl Marx City (Petra Epperlein & Michael Tucker, 2016) torsdag 21.12.17 - torsdag 28.12.17

Anklagerens.vidne.3

Agatha-arrangementer efter advent

Juleferien byder på to Agatha Christie-aftener til alle med smag for krimi og mysterier. Hvis man har appetit på at lære en anden side af Christie at kende, skal man sætte kryds i kalenderen den 27. december. Her viser vi ’Anklagerens vidne’ af Billy Wilder med ingen ringere end Marlene Dietrich og Charles Laughton på rollelisten. Visningen onsdag den 27. december introduceres af dramaturg Michael Søby med fokus på Agatha Christie som dramatiker og hendes forhold til teatret. Det er med andre ord en enestående mulighed for at lære krimidronningen bedre at kende.

Fredag den 29. viser vi ’4.50 fra Paddington’ hvori den folkekære amatørdetektiv Miss Marple for første gang optræder på det store lærred. Margaret Rutherfords fortolkning af den ikoniske karakter lå langt fra Christies litterære forlæg, men Christie selv respekterede Rutherford og dedikerede sågar sin efterfølgende roman, ’Det forstenede ansigt’ (1962), til skuespillerinden. Den 29. introduceres filmen af krimi-ekspert Bo Tao Michaëlis.

Anklagerens vidne (Billy Wilder, 1957) onsdag 27.12.17, kl. 18:30.

4.50 fra Paddington (George Pollock, 1962) fredag 29.12.17, kl. 17:30.

B.Movie.nick.cave

Vi bukker og takker med årets største hits

Vi slår en krølle på året 2017 med en sejrsrunde af vores største publikumshits fra året der gik. Besøg Wes Andersons farvesprudlende ’The Grand Budapest Hotel’, hæng ud med en purung Nick Cave i ’B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989’ eller få et latteranfald med punk-guitaristen Ronni den danske kultfilm ’De skrigende halse’. Derudover viser vi Annett Wolffs portrætfilm af den belgiske chantuer Jacques Brel og Maren Ades publikumssucces og kritikkerdarling ’Min far Toni Erdmann’.

Du kan læse mere om filmserien her.

Glædelig jul og godt filmår. Vi tager fat på det nye år fra den 2. januar.

Tid: 20. - 30. december
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Billetter: Online eller på 3374 3412