Månedens Film: 'Den røde skildpadde'

POETISK ANIMATION FRA STUDIO GHIBLI. I november viser vi den Oscar-nominerede animationsfilm ’Den røde skildpadde’ af den hollandske instruktør Michael Dudok de Wit, der gæster Cinemakeket til visningen den 19. november. Filmen præsenteres i samarbejde med VOID International Animation Film Festival, der vender tilbage i Cinemateket i januar. Tak til Den Hollandske Ambassade for støtte.

Den røde skildpadde 450x300
En skibbruden mand på en øde ø prøver desperat at undslippe, men en rød skildpadde forpurrer hans forsøg i denne poetiske fabel, der gemmer på meget mere end en simpel historie om menneskets kamp mod naturen. I stedet er denne lyriske og dialogløse animationsfilm en meditation over hele livets cyklus og alt hvad denne indebærer af ælde, fornyelse, kærlighed og kamp. Den Oscar-nominerede Robinson Crusoe-historie er en fuldstændig ordløs fortælling, hvor dialogens fravær giver filmen et mytisk og universelt præg. Den strandede mand er desperat for at slippe væk fra tropeøen, men får gradvist øjnene op for den komplekse rigdom, naturen omkring ham har at byde på. Filmen er en co-produktion mellem det japanske Studio Ghibli, som stod bag Hayao Miyazakis film, og det franske animationsstudie Prima Linea. Europæiske og japanske tegnefilmstraditioner mødes i et formfuldendt værk, hvor man både kan spore Hergés simple streg og Studio Ghiblis skildring af en magisk naturlig verden, der både tager og giver. De håndtegnede baggrunde og CGI-elementer indgår i et perfekt samspil, hvor der er kælet for alt - lys, skygge, farver og musik – så den stille historie folder sig ud med en helt ualmindelig skønhed og ynde, der vandt filmen en særlig jurypris på sidste års Cannes festival. ’Den røde skilpadde’ er en film der kan – og bør – ses af alle.

Anmelderne skriver

"Hollandske Michaël Dudok de Wit skildrer livet som en robinsonade, hvor man befinder sig på en øde ø, indtil man finder den eneste ene, i sin mageløst smukke animationsfilm, Den røde skildpadde." Christian Monggaard (Information)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ "En udsøgt tegnekunst, der forener den hollandske instruktørs udsøgte forenkling med japanske Ghiblis detaljemættede liv og lys" Søren Vinterberg (Politiken)

"Den røde skildpadde er en rejse i stillekupeen. Man nyder turen og sidder i fred." Bo Green Jensen (Weekendavisen)

★★★★★ "Den røde skildpadde portrætterer så yndefuldt naturens sjældne voldsomhed, havet og dets klaustrofobiske kræfter." Frederik Bakkerud (Ordet)

★★★★★ "Skyggernes livagtighed og karakterens åndedræt er filmens primære måde at formidle følelser på - det virker upåklageligt!" Andreas Michaelsen (Filmmagsinet Nosferatu)

★★★★★ "Den leverer både enkel skønhed og mytisk slagkraft og viser sig mere end værdig til Ghibli-navnet." Daniel Skov Madsen (Kinosaur)

★★★★ "Den røde skilpadde er en bjertagende flot tegnefilm." Felix Rothstein (Ekko)

★★★★ "Det er sjældent magisk, men det er tæt på." Morten Vejlgaard Just (Filmz) Tid: 17. - 28. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter (75 kr, dog 50 kr for Cinematekets medlemmer): Kan bestilles online eller på tlf. 33 74 34 12