N.A.F.F. – Virkelighedens eventyr på det store lærred

NORDIC ADVENTURE FILM FESTIVAL - Dirtbags, Lunatics, Psychos, Fishpeople og Sea Gypsies! Der søges i den grad grænser i filmene på årets ekstremsport-filmfestival, der løber af stablen i Cinemateket i dagene 21.-26. november.

NAFF.PIC

Fra 21. til 26. november kan du på Nordic Adventure Film Festival opleve over 35 film om virkelighedens eventyr i Cinemateket. Kom med på livsfarlige løjper, dunkle dyk i dybet, katastrofale klatreture og meget mere! Billetter kan købes for 85 kr., mens et rabatkort til fire filmpakker koster bare 275 kr.

Verden er fuld af store eventyr: Fra den jyske vestkyst, over Himalaya, til storbyjunglen – hvor vi mennesker drages mod at prøve kræfter med det ukendte. Vi gør det hver for sig, sammen med gode venner eller som del af et fællesskab. Vi længes helt fundamentalt mod det ukendte, mod at flytte grænser – ganske enkelt fordi vi ikke kan lade være.

Nordic Adventure Film Festival er en af Europas ældste adventure film festivaler, og ambitioner er at samle film fra alle verdenshjørner og i alle genrer, så netop du kan opleve, hvorledes outdoorfolk udfordrer tidens grænser, ja lever eventyret. Og det er uanset om turen går til K2 for at dyrke grænseoverskridende bjergbestigning, til Japan for at stå på ski eller for at surfe i Mellemamerika. Diversiteten i den eventyrlystne festival kan i høj grad mærkes i programmet.

Hér er en håndfuld vilde film, der repræsenterer hver sin kategori i det eventyrlystne og rejsespækkede program.

Klatreverdens pioner og enfant terrible

Festivalens åbningsfilm, ’Dirtbag: The legend of Fred Beckey’, er en film med smæk på – og så er det en passende hyldest til den netop afgåede klatrelegende. Fred Beckey var et kæmpe navn inden for klatring i USA og var kendt som den originale amerikanske ‘dirtbag’-klatrer. Hans navn har været forbundet med mystik, beundring og forundring siden 40’erne, og hans utallige førstestigninger gjorde ham til en af vor tids største klatrere. Beckey var også en yderst kontroversiel karakter, og i løbet af hans lange liv nåede han at gøre sig upopulær hos mange andre klatrere ved at stjæle deres ruter såvel som kærester. Instruktøren, Dave O’Leske, har været 10 år undervejs med denne film, som er et must see, hvis man er til højder, vild med historie og gerne vil bag om en af de mest episke klatrelegender.

Dirtbag: The legend of Fred Beckey’ (Dave O’Leske, 2017) tirsdag den 21. november kl. 18.45 og torsdag den 23. november kl. 19.15.

FredBeckey.NoCamping.2010_Photo.DaveO.Leske_web.Resized

Det hvide paradis møder en smeltende virkelighed

Hvis man leder efter adrenalinrus på livsfarlige løjper, leverer ski-kategorien træfsikkert. I en noget anderledes dobbeltvisning kan man dog også opleve det hvide sneparadis fra en mere reflekterende og miljøbevidst vinkel. Den svenske skifilm ’Eisodus’ giver os en skiers refleksion fra en smeltende virkelighed. Det er som sådan en film om både skiløb, menneskets følsomme forhold til naturen og hvordan skiløbere påvirker klimaet. En anderledes skifilm, der inspirerer til en mere ydmyg livsstil, og som ønsker at få os til at leve i harmoni med og beundre det vilde, som stadig findes.

’Eisodus’ bliver vist sammen med den franske ’In Gora’, der byder på en måneds skirejse gennem 6000 km og 13 lande, hvor de lokale miljømæssige problemer bliver drøftet. Filmen byder også på mange gode og sjove historier undervejs.

Eidodus’ (Victor Daggberg, 2017) og ’In Gora’ (Andy Collet, 2017) fredag den 24. november kl. 19.15 og lørdag den 25. november kl. 19.15.

Eisodus.20170419.27.070.Edit.red.1024x640.Resized

Når man løber for livet

Du kender måske navnet Geoffrey Kipsang Kamworor, men kender du historien bag manden, løberen, kenyaneren, hans drøm og kamp for at blive en af verdens bedste løbere? “The Unknown Runner” er en historie om Geoffrey Kipsangs vej mod toppen, der ikke blot bød på et naturtalent, men også en kamp om at nå dertil, hvor han er nu.

Filmen tager os bag om en løbeverden, hvor vi følger Kipsang fra hans ydmyge begyndelse i sit hjemland og i træningslejren i Kaptagat, hvor han forbereder de internationale arrangementer, og dermed chancen for at repræsentere sit land, til den endelige debut til Berlin Marathon. Dokumentaren giver mere end blot et indblik i Kipsangs løbekarriere. Det er også en historie om kulturelle forskelle. I Vesten er løb en sport – men i Afrika er det også stadig en transportform og ikke mindst en mulighed for at slippe ud af fattigdom. Hvordan træner de afrikanske løbere, der er blevet fremtrædende på den internationale løbe scene. Hvad driver dem? Watch and learn!

The Unknown Runner’ (Boudewijn de Kemp, 2013) onsdag den 22. november kl. 19.00 samt ekstravisning lørdag den 25. november kl. 14.00.

The.Unknown.Runner.CLIP_01.Resized

Et liv i bølgerne blå

I den våde kategori, der hylder et liv i bølgerne, finder vi blandt andet et dansk islæt. I filmen ’At vælge Senegal’ følger den danske journalist, dokumentarist og surfer Sofie Kyed unge senegalesiske Ibra Samb og hans drømme om at blive professionel surfer. Ibra Samb har aldrig været længere væk end 50 km fra landsbyen Ngor, hvor han er født. Nu bliver han spået en stor international surf-karriere, der kan føre ham langt ud i verden. Men Ibra Samb er samtidig en del af en ny generation af unge mænd i Senegal, der er stolte af fædrelandet.

Filmen bliver vist sammen med den rendyrkede vandfilm ’Fishpeople’, som er historien om seks personer, der har dedikeret deres liv til havet. For nogle er havet forbundet med frygt eller fare, mens det for andre betyder uanede mængder af sjov, frihed og mulighed for at leve livet fuldt ud. Dokumentaren er instrueret af surferen Keith Malloy og produceret af Patagonia, dedikeret til alle dem, der elsker og lever for havet.

At vælge Senegal (Sofie Kyed, 2017) og ’Fishpeople’ (Keith Malloy, 2017) torsdag den 23. november kl. 21.30.

Fishpeople.hedden_d_0293.Resized

På to hjul i bjergene

N.A.F.F. er i sandhed en festival, der åbner armene for alle slags eventyr – der er sågar dedikeret en hel kategori til mountainbiking. Den store film i denne kategori er amerikanske ’Deathgrip’, der viser sporten fra en ny side. Instruktørerne Clay Porter, Brendan Fairclough og Chris Seager har en mission, nemlig at udfordre tyngdekraften, teknologien og det menneskelige potentiale. Filmen kombinerer Brendan Faircloughs unikke mountainbikestil med Clay Porters visuelle overlegenhed. Tilsammen giver dette en action-pakket film med et uafbrudt tempo, der sætter nye standarder for MTB-film som genre. Filmen vises i selskab med de to kortfilm ’Trailbuilder’ og ’Flow’.

Deathgrip’ (Clay Porter, Brendan Fairclough og Chris Seager, 2017) tirsdag den 21. november kl. 21. 15 og lørdag den 25. november kl. 21.45.

Deathgrip_G_posterRGB_1000px_WEB_v1.1.Resized

Læs mere om Nordic Adventure Film Festivals eventyrlystne og rejsespækkede program og bestil billetter.

Tid: 21.-26. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Billetter: Online eller på 3374 3412