European Film Gateway

Asta Nielsen i "Afgrunden"
EFG – filmportalen, hvor du møder Dreyer, Mussolini, The Beatles og de andre personligheder, der har sat deres præg på det moderne Europa

European Film Gateway (EFG) er en visuel indgang til den europæiske filmarv og til de skatte, der befinder sig rundt omkring på de forskellige filmarkiver. EFG samler 16 filmarkiver fra hele Europa i en database, hvor man kan finde over 500.000 digitaliserede film, fotografier, billeder og tekster om alt fra de første levende billeder til sjældne kortfilm af eksempelvis Michelangelo Antonioni og Lars von Trier.

EFG er under stadig opbygning, men efter snart tre års forarbejde gik EFG den 1. juli 2011 online med samlingen, der strækker sig fra unikke nyhedsoptagelser med Mussolini og The Beatles over dokumentarfilm og klip fra tidlige stumfilm til klip fra moderne klassikere.

Fra dansk side bidrager vi med materiale fra Filmdatabasen, hvor man bl.a. finder de tidligste klip fra den danske filmskat i form af Kørsel med grønlandske Hunde (1897), sjældne reklamefilm fra 40'erne og dokumentarfilm om og af vores filmiske ikoner, Carl Th. Dreyer og Lars von Trier.

Med den igangværende digitalisering af de mange europæiske filmsamlinger giver EFG alle med en internetforbindelse adgang til materiale, man hidtil har skullet rejse rundt i hele Europa for at få adgang til.

EFG er et tilbud til alle med interesse for Europas historie, samfund og kulturarv.

For undervisere og studerende rummer EFG tusindvis af kilder samt materiale til levendegørelse af diverse emner.

I det hele taget fremstår EFG som det visuelle arkiv over de personer og begivenheder, der har præget Europa siden de første levende billeder så dagens lys for mere end 100 år siden.

 

Læs mere

DFI har udarbejdet en række filmhistoriske temaer i forbindelse med European Film Gateway og efterfølgningsprojektet EFG1914 om Første verdenskrig. Temaerne kan findes her:

Kontakt

Thomas Christensen
Museumsinspektør
Tlf. +45 3374 3576
thomasc@dfi.dk