Danske kunstbiografer sikrer et mangfoldigt filmudbud

BIOGRAFER. Filminstituttet har støttet 11 danske kunstbiografer med i alt 2,15 mio. kr. for at sikre et varieret filmudbud landet over. Hundested Kino er den nyeste tilføjelse på listen over danske kunstbiografer.

Siden 2017 har der været en støt stigning i antallet af danske kunstbiografer, der brænder for formidlingen af kunstneriske film. 

Der er nu elleve af slagsen over hele landet, efter at Den Lille Biograf i Esbjerg, Parkteatret i Frederikssund og senest Hundested Kino er genåbnet som kunstbiografer og dermed har valgt at dedikere over 2/3 af deres samlede program til nye såvel som gamle arthousefilm eller andre typer specialfilm. 

For mere information

Flemming Kaspersen
Redaktør
Tlf. +45 3374 3429
flemmingk@dfi.dk

Filminstituttet har netop ydet støtte til alle elleve – fordelt på seks på Sjælland, én på Fyn og fire i Jylland – med i alt 2,15 mio. kr. Formålet er at sikre et varieret udbud i de danske biografer, fortæller redaktør Flemming Kaspersen. 

"Det er en stor styrke for kulturudbuddet i Danmark, at der er biografer, som er dedikerede til arthouse-repertoiret, der ofte har det svært i de regulære biografer. Samtidig vidner opblomstringen i antallet af kunstbiografer om, at interessen for filmene er markant til stede over hele landet." 

I Hundested Kino har man mærket stigende besøgstal, siden biografen genåbnede i 2018, siger biografformand Orla Kristensen. 

"Vi kan se, at folk strømmer til efter den første periode. Det sker særligt. fordi den gruppe af ildsjæle, der har været med til at starte biografen op, består af filmnørder, som brænder for at udbrede kendskabet til de smalle film."

Kristensen fortæller, at en af de seneste succeshistorier er en fast filmklub dedikeret til specialfilm, blandt andet gamle danske titler. Her er salen fyldt ved hver eneste forestilling. 

"Støttetilsagnet fra Filminstituttet har desuden gjort, at vi har fået mulighed for at vise endnu flere yderkantsfilm, som nogle af vores besøgende blandt andet har ønsket."

Ifølge Flemming Kaspersen på Filminstituttet er de lokale biografer helt centrale for at skabe et varieret filmudbud landet over: 

"Det er altafgørende, at vi har det her netværk af lokale, ofte foreningsdrevne biografer, der viser nichefilmene. Deres interesse er en stor del af grunden til, at de kunstneriske film rent faktisk kan komme i dansk distribution."

Om Arthousefilm

For at blive godkendt som kunstbiograf skal mindst 2/3 af biografens repertoire bestå af såkaldte arthousefilm.

Filminstituttet definerer arthousefilm som film ”med markante og anerkendte kunstneriske kvaliteter, der vurderes ikke at kunne klare sig på almindelige markedsmæssige vilkår”. Det drejer sig blandt andet om: 

  • Ikke-amerikanske spillefilm. Dog anses amerikanske independent-film, som vurderes ikke at kunne klare sig på normale markedsmæssige vilkår, som arthousefilm. 
  • Danske spillefilm, der er støttet under Filminstituttets konsulentordning eller talentudviklingsordning New Danish Screen. Dog er normalt undtaget film, der indgår i Biografklub Danmarks program. 
  • Dokumentarfilm i spillefilmslængde.
  • Film, som har modtaget støtte fra Filminstituttets støtteordning for lancering og distribution af udenlandske arthousefilm.